Toni Grebla si Elana Udrea au fost eroii premierelor de la DNA in 2015. Astfel, declansarea urmarii penale impotriva unui judecator de la Curtea Constitutionala, respectiv Toni Grebla, si 4 cereri de avizare a arestarii preventive pentru un deputat, Elena Udrea, au fost premierele care au marcat inceputul anului 2015, un an alert pentru DNA care a luat in vizor alti 5 parlamentari si un europarlamentar.

In primele doua luni ale acestui an, au trecut pragul arestului Politiei ori s-au ales cu dosare de urmarire penala deputati, senatori, secretari de stat, fosti ministri, primari si presedinti de consilii judetene.

Toni Grebla, primul judecator al Curtii Constitutionale cu dosar la DNA

Toni GreblaIn fruntea listei demnitarilor in cazul carora a fost inceputa urmarirea penala se afla fostul judecator de la Curtea Constitutionala Toni Grebla. Acuzat ca a sprijinit exporturi ilegale in Federatia Rusa, in timp ce Moscova impusese un embargou in acest sens, procurorii spun ca Toni Grebla - fost prefect de Gorj, senator PSD si presedinte al Comisiei Juridice din Senat - l-ar fi sprijinit pe finul sau, omul de afaceri de etnie roma Ion Bircina, pentru ca firma acestuia sa obtina mai multe contracte. In schimbul favorurilor, fostul judecator constitutional ar fi primit o masina de 56.000 de euro si rochii pentru sotie.

In 2 februarie, procurorii DNA au cerut aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, in dosarul in care a fost acuzat initial de trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta judecatorului Curtii Constitutionale in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala.

Ulterior, procurorii au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional si au cerut avizarea de catre Senat a arestarii sale si pentru faptele de favorizare a faptuitorului si folosirea in orice mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Procurorii spun ca activitatea "continua si neintrerupta" a lui Toni Grebla denota "staruinta infractionala a acestuia in a obtine foloase necuvenite din promisiunea traficarii influentei pe langa diferiti functionari publici in favoarea intereselor economice ale societatilor economice controlate de Ion Bircina si prin efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia". Procurorii sustin ca judecatorul CC a incercat prin toate mijloacele sa ascunda interesele sale reale, trecand chiar si peste obligatia de a depune "o declaratie de avere si de interese conforma cu realitatea".

Procurorii DNA aratau, in referatul prin care cereau arestarea si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, ca acesta l-ar fi amenintat pe Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), intrucat nu era de acord cu o compensare propusa de o firma a lui Ion Bircina, care avea datorii la CEO, Grebla spunandu-i ca nu il va uita si ca va avea grija sa fie "terminat". Anchetatorii mai spus ca Toni Grebla ar fi intervenit, pentru Ion Bircina, in schimbul foloaselor necuvenite primite, la directori ai unor companii de stat din energie, dar si la un functionar din Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

DNA mai spune ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE. Toni Grebla a demisionat de la Curtea Constitutionala in 4 februarie, insa procurorii DNA nu au cerut pana acum arestarea sa.

Ion Bircina, finul lui Toni Grebla, este un personaj controversat, avand mai multe dosare penale.

De altfel, in octombrie 2012, Bircina a fost trimis in judecata de DNA, alaturi de alti trei parteneri de afaceri de-ai sai, pentru ca ar fi oferit mita de peste o jumatate de milion de euro fostului senator Gergely Olosz, pentru a-i fi atribuit preferential un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia, in perioada 2007-2008 Gergely Olosz fiind presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In iulie 2013, Bircina a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare in acest dosar, in timp ce Olosz Gergely a fost condamnat la sapte ani de inchisoare. In prezent, dosarul este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, dupa ce magistratii au stabilit ca Tribunalul nu era competent sa judece cauza, intrucat fostul parlamentar avea calitatea de avocat, ceea ce atrage competenta Curtii de Apel.

Suspiciunile de coruptie au ajuns si in Parlamentul European

Europarlamentarul Constantin Rebega este urmarit penal pentru mai multe infractiuni, anchetatorii acuzandu-l ca ar fi primit, printr-un intermediar, 23.000 de lei, pentru organizarea unui eveniment de catre Ministerul Agriculturii, folosindu-se de influenta ca vicepresedinte al unui partid politic (PC), responsabil de Departamentul de Agricultura si Dezvoltare Rurala, influenta perceputa ca fiind ”reala” asupra unui functionar din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In dosarul de la DNA, sunt cercetati penal si fostul secretar de stat de la Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas si secretarul general Virgil Gaman. Anchetatorii sustin ca Nagy si Gaman, amandoi arestati preventiv, s-au implicat in organizarea targului Indagra si ar fi fortat reprezentanti ai Romexpo sa admita firme agreate de ei. "Adica serviciile necesare care urmau a fi efectuate de Romexpo sa fie prestate de anumite firme agreate de ei, (...) asa incat din suma totala de 334.000 euro, 40.000 euro sa fie platiti din banii din contract virati de Ministerul Agriculturii la Romexpo catre anumite firme desemnate de ei si sa fie gasita deci modalitatea pentru incheierea unor contracte dintre Romexpo si societatile comerciale agreate de cei doi, asa incat sa existe aparenta intre contract si obiectul de activitate al firmelor respective, insa, in realitate, acele firme sa nu fie nevoite sa presteze efectiv acea activitate si, practic, acele firme dadeau cei 40.000 de euro celor doi", noteaza DNA.

Citeste si:

    Un alt demnitar care a inlocuit biroul de la minister cu celula din Arestul Central este Ovidiu Putura, fost secretar de stat si director la Directia contencios din Ministerul Justitiei. El este acuzat ca a primit mita foloase de 30.000 de euro pentru interventii intr-un dosar si ca i-a cerut unei judecatoare sa dea o decizie favorabila intr-o cauza in care sotia sa era reclamant.

    In luna noiembrie 2014, Ovidiu Putura i-ar fi promis judecatoarei Corina Iacob de la Tribunalul Bistrita-Nasaud ca, din functia pe care urma sa o exercite in Ministerul de Justitie sau printr-un functionar de legatura care ii poate influenta pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel incat fiul magistratului sa promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. In schimbul interventiei promise, Putura i-a solicitat judecatoarei sa pronunte o hotarare favorabila intr-un dosar in care sotia suspectului era reclamant recurent, au scris procurorii in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.

    Citeste si:

      Nici functia de ministru nu i-a determinat pe unii guvernanti sa stea departe de fapte de coruptie.

      Fostul ministru al Internelor Cristian David si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu sunt printre cei cercetati penal, in dosare diferite. Cristian David a ajuns in arest, in timp ce Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar, dupa ce, initial, a stat sase zile in arest preventiv. Cristian David este acuzat ca a primit 500.000 de euro pentru a interveni la fostul prefect al judetului Buzau Cristinel Bigiu, in prezent presedinte suspendat al Consiliului Judetean Buzau, dupa ce a fost arestat, pentru stabilirea dreptului de proprietate in cazul unui teren de 15 hectare de catre Comisia Judeteana Buzau.

      Adriean Videanu a fost trimis in judecata in 26 februarie, pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul desprins din cel al despagubirii ilegale de la ANRP. Acuzatia de abuz in serviciu in acest dosar ii este adusa Alinei Bica, fostul sef al DIICOT, care i-ar fi admis solicitarea lui Adriean Videanu de ridicare a sechestrului asigurator de pe 80 de actiuni, care fusese pus de procurorul care instrumenteaza dosarul Romgaz-Interagro. In acel dosar, Adriean Videanu este cercetat alaturi de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari si punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale.

      Sase parlamentari cu dosare penale. Udrea, opt zile in arest, eliberata si arestata din nou

      Elena UdreaRandul politicienilor asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie este intregit de parlamentari, nu mai putin de sase deputati si senatori fiind fie urmariti penal, fie arestati pentru coruptie, in primele doua luni ale anului. Cazul cel mai mediatizat este cel al deputatului PMP Elena Udrea, aflata acum in arest in dosarul "Gala Bute", in care este acuzata de luare de mita si abuz in serviciu.

      In 29 ianuarie, procurorii DNA au instituit controlul judiciar in cazul fostului ministru Elena Udrea, in dosarul "Microsoft". In 2 februarie, anchetatorii cereau avizarea arestarii Elenei Udrea, in dosarul "Gala Bute", pentru abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosirea influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. La doar doua zile distanta, in 4 februarie, s-a cerut avizarea arestului si pentru luare de mita, in contextul organizarii Galei Bute, solicitarea fiind trimisa si Parlamentului si Ministerului Justutiei. In aceesi zi, pentru Udrea s-au cerut doua noi avize de arestare, atat Camerei Deputatilor, cat si ministrului Justitiei, in cazul "Microsoft", sub acuzatia de trafic de influenta, spalare de bani si fals in declaratii de avere.

      Sirul avizelor nu se opreste aici. In 16 februarie, DNA a cerut din nou arestarea preventiva, in dosarul "Gala Bute", motivand aparitia unor noi probe, care conduc la concluzia ca Udrea a luat mita. In acest context, judecatorii au emis un mandat de arestare preventiva in dosarul "Microsoft" pe numele Elenei Udrea.

      Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a stat in Arestul Politiei Capitalei din seara zilei de 10 februarie, cand a fost retinuta de procurorii DNA, in ziua urmatoare ea fiind arestata prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul "Microsoft". In 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasa din arest si plasata in arest la domiciliu, in urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a judecat contestatia deputatului PMP.

      Ulterior, s-a dispus arestarea la domiciliu a Elenei Udrea. Miercuri, 25 februarie, Elena Udrea a fost arestata din nou, de data aceasta in dosarul "Gala Bute". Cu doua zile inainte, Udrea vorbise in plenul Camerei Deputatilor despre conditiile din arestul Politiei Capitalei, spunandu-le colegilor sai ca a fost ”verificata la sange si dezbracata”, fiindu-i luat sutienul, ca a fost nevoita sa puna un pet pe post de capac la toaleta pentru a opri sobolanii sau sa riste sa faca pneumonie din cauza curentului.

      Tudor Chiuariu, Ion Ariton, Laszlo Borbely, Sebastian Ghita si Vlad Cosma sunt numele altor parlamentari care au probeleme cu justitia

      Din 10 ianuarie, senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, este cercetat in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri. In cazul sau, procurorii DNA Brasov au luat masura controlui judiciar, pentru trafic de influenta si spalare de bani. Initial, procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat ca ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane de euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica. Chiuariu ar fi discutat sa intervina la functionari de la Comisia Judeteana de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacau, RNP Romsilva - Directia Silvica Bacau si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bacau, "cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

      In 15 ianuarie, procurorii au extins urmarirea penala in cazul lui Tudor Chiurariu, acuzandu-l ca i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obtine pentru acesta din urma, prin traficarea influentei asupra unor functionari din judetul Bacau, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de padure. Intre timp, Chiuariu, alaturi de celelalte persoane implicat in acest caz, a fost trimis in judecata.

      Senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei, este sub control judiciar de la jumatatea lunii februarie. Ariton este acuzat de procurori ca i-ar fi determinat pe reprezentantii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de catre firma lui Rudel Obreja.

      De asemenea, Directia Nationala Anticoruptie a cerut, in 5 februarie, aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, in dosarul in care este acuzat ca ar fi luat mita pentru interventii in vederea atribuirii unor contracte, cauza redeschisa recent de DNA Oradea.

      In 25 februarie, acest aviz a fost dat de parlamentari. Anchetatorii au suspiciuni ca in 2011 Laszlo Borbely, atunci ministru al Mediului si Padurilor, ar fi primit de la administratorul unei firme, foloase necuvenite in valoare de 80.952 de lei, constand in renovarea si utilarea unui apartament, pentru a-si exercita influenta asupra unor functionari din Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), in vederea determinarii acestora sa favorizeze firma la licitatii organizate prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

      Deputatul Sebastian Ghita, cercetat sub control judiciar, este acuzat de sprijinirea unui grup infractional in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Ghita l-ar fi ajutat pe Hertanu sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

      In acelasi dosar este cercetat sub control judiciar, tot pentru sprijinirea unui grup infractional, si deputatul PSD Vlad Cosma, fiul presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma. Sebastian Ghita si Vlad Cosma sunt suspectati ca ar fi pus presiune si au exercitat amenintari asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judetean care derula proiectul european, pentru ca anumite firme sa primeasca contractul, sa obtina prelungiri ale termenelor prevazute in acesta si sa primeasca ilegal bani in timpul derularii proiectului.

      De aceste acuzatii nu a scapat nici Mircea Cosma, unul dintre cei mai vechi membri ai PSD Prahova si presedinte al Consiliului Judetean, aflat la al treilea mandat. Aflat sub control judiciar, Mircea Cosma, care mai are un dosar de coruptie, nu-si poate exercita functia de presedinte al CJ Prahova.

      Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, noi dosare penale la DNA

      Nicusor ConstantinescuMircea Cosma nu este singurul sef de consiliu judetean anchetat de DNA de la inceputul anului 2015. Constantin Nicolescu si Nicusor Constantinescu (foto sus) sunt nume care au aparut si in acest an in comunicatele Directiei Nationale Anticoruptie la capitolul urmarire penala, de altfel cei doi adunand in ultimii ani mai multe dosare de coruptie la DNA.

      In 2 februarie, procurorii DNA l-au pus sub control judiciar pe fostul presedinte al CJ Arges Constantin Nicolescu in dosarul de abuz in serviciu privind incheierea a peste 100 de contracte intre o firma si zeci de autoritati locale din Arges, dosar in care sunt urmariti penal zeci de edili si un deputat. Dosarul este unul mai vechi, iar faptele de care acesta este acuzat s-au produs, potrivit anchetatorilor, in perioada 2007 - 2010, cand Nicolescu detinea functia de presedinte al Consiliului Judetean Arges si pe cea de presedinte al organizatiei judetene Arges a PSD.

      Procurorii DNA spun ca Nicolescu si-a folosit influenta si autoritatea de presedinte al CJ Arges si de lider al PSD Arges ”in scopul ajutarii efective a unui magistrat de a ocupa o functie de conducere intr-o instanta, pe alte criterii decat cele ale competentei profesionale, cu ocazia concursului aprobat si organizat in acest sens de catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului National al Magistraturii, in perioada 10 aprilie - 30 iunie 2009”.

      Totodata, anchetatorii notau ca in perioada 2007-2010, ca urmare a influentei si a autoritatii exercitate de catre Nicolescu asupra unor primari, majoritatea colegi de partid cu el, SC European Project Consulting SRL Bucuresti a incheiat contracte de prestari servicii, avand ca obiect consultanta, elaborare strategie locala si elaborare cereri de finantare-implementare proiect, cu 46 consilii locale ale unor orase si comune din judetul Arges, Scoala Speciala Valea Mare, Agentia de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judetului Arges (institutie subordonata Consiliului Judetean Arges) si chiar cu Consiliul Judetean Arges.

      Trei zile mai tarziu, in 5 februarie, Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la sapte ani si opt luni de inchisoare intr-un alt dosar, respectiv in cel in care este acuzat ca a luat ilegal fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, in baza unor documente false. Dupa pronuntarea sentintei, Nicolescu a fost ridicat de politisti de la locuinta sa din Pitesti si dus la Penitenciarul Colibasi, unde isi va ispasi pedeapsa.

      In ultimele doua luni, si presedintele Consiliului Judetean Constanta a continuat sa aiba probleme cu DNA. Constantinescu a fost retinut de procurori pentru mai multe infractiuni, intre care abuz in serviciu, conflict de interese si coruperea alegatorilor, iar ulterior, in 20 februarie, a fost arestat preventiv de Tribunalul Constanta, fiind acuzat de plati ilegale, din fonduri publice, catre asociatii, fundatii si cluburi sportive. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Constanta, care a decis plasarea lui Nicusor Constantinescu in arest la domiciliu, in acest nou dosar. Anchetatorii spun ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, el a finantat in mod ilegal cheltuieli cu activitatile sportive suma de 13.305.000 lei, care au reprezentat plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive.

      Dupa cinci zile in arest preventiv, Nicusor Constantinescu a fost plasat in arest la domiciliu, decizia Curtii de Apel Constanta fiind definitiva. De asemenea, procurorii DNA au cerut arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu si in dosarul privind subfinantarea de catre Consiliul Judetean a Centrului Militar Zonal.

      Tribunalul Constanta a decis ca Nicusor Constantinescu sa fie judecat in arest la domiciliu, decizia fiind atacata de DNA la Curtea de Apel, care va pronunta o solutie saptamana viitoare. Intre timp, Nicusor Constantinescu a fost suspendat din nou din functia de presedinte al CJ Constanta.

      Lista suspectilor de coruptie se incheie cu doi sefi de autoritati locale. Este vorba despre primarul Constantei, Radu Mazare, si prefectul judetului Suceava, Florin Sinescu. In 6 februarie, procurorii DNA au extins acuzatiile in cazul lui Radu Mazare, intr-un dosar din 2008 in care este acuzat de atribuirea nelegala a unor terenuri. Acum, edilul este suspectat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si asociere pentru savarsirea de infractiuni, pentru ca nu a suspendat din functie patru functionari ai primariei trimisi in judecata in dosarul privind atribuirea nelegala de terenuri.

      Si prefectul de Suceava, Florin Sinescu, are dosar penal la DNA, el fiind cercetat sub control judiciar pentru abuz in serviciu, conflict de interese, uzurparea functiei si uz de fals. Sinescu este acuzat ca a refuzat sa-l demita din functie pe primarul PSD al comunei Udesti care fusese gasit in conflict de interese de catre ANI, ca a intervenit la APIA Suceava si a facut presiuni pentru ca primarului din Udesti sa i se acorde subventii sau ca nu a exercitat corespunzator controlul de legalitate a hotararilor CL Udesti, permitand astfel ca o pasune sa fie trecuta ilegal in administrarea unei asociatii care a obtinut subventii de la APIA. Prefectul mai este acuzat ca si-a incalcat atributiile de serviciu pentru a obtine ilegal un titlu de proprietate pe o suprafata de 26.103 metri patrati de teren in comuna Moldovita pe numele socrilor sai.

      Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, declara recent, la bilantul DNA, ca in 2014 a fost inregistrat cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati, DNA cerand Parlamentului incuviintarea arestarii pentru noua parlamentari si a urmaririi penale fata de 12 fosti si actuali ministri. Procurorul sef al DNA adauga ca anchetele din 2014 au vizat domenii diversificate - sanatate, educatie, achizitii publice, coruptie in legatura cu procesul legislativ, fraude cu fonduri europene, retrocedari ilegale de proprietati.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri