Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale (CC), a fost admis la interviul de selectie pentru functia de judecator al Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Zagrean va sustine interviul marti.

Judecatorul Augustin Zegrean a fost numit judecator la Curtea Constitutionala in iulie 2007, pe o perioada de noua ani, de catre presedintele de atunci Traian Basescu. Zegrean ocupa, din iunie 2010, functia de presedinte al Curtii Constitutionale.

Presedintele Curtii Constitutionale face parte cei 11 candidati declarati admisi, in urma unei analize a dosarelor depuse pana in 23 februarie, pentru a participa la interviul de selectie pentru a ocupa functia de judecator al Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Alaturi de judecatorul Augustin Zegrean, pentru aceeasi functie candideaza Gheorghe Buta, Valeriu Ciuca, Ruxandra Costache, Ana-Claudia Costea (Moarcas), Mircea Criste, Constantin-Virgil Ivan-Cucu, Laura Mihaela Ivanovici, Octavia Spineanu-Matei, Camelia Toader si Dragos Constantin Tarsia, informeaza Mediafax.

Gheorghe Buta este jurist si a fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Valerius Ciuca a fost judecator la Judecatoria Suceava, la Tribunalul Militar, precum si la Tribunalul Uniunii Europene. Ruxandra Costache este avocat, iar Ana-Claudia Costea (Moarcas) este profesor universitar, ea ocupand in trecut functiile de adjunct al Avocatului Poporului, secretar general adjunct in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si director general al Departamentului de afaceri juridice in MAE.

Mircea Criste este in prezent profesor, el ocupand functia de sef al Ministerului Public in perioada presedintelui Emil Constantinescu. Constantin-Virgil Ivan-Cucu este procuror la Parchetul de pe langa instanta suprema, el fiind senior expert in domeniul justitiei si afacerilor interne din cadrul Secretariatului Consiliului pentru Cooperare Regionala in sud-estul Europei. Laura Mihaela Ivanovici este judecator al Curtii de Apel Bucuresti, Octavia Spineanu-Matei este judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si presedinte al Institutului National de Magistratura, Camelia Toader a fost judecator la ICCJ si din 2006 este judecator detasat la CJUE, iar Dragos Constantin Tarsia este avocat in cadrul Baroului Sibiu.

Cei 11 candidatii care si-au depus dosarele vor sustine interviul in fata Comisiei de selectie, prezidata de ministrul Justitiei. Interviul va fi organizat marti, intre orele 9.00-14.00 si 17.00-20.00, la sediul Ministerului Justitiei. Interviul va avea loc in limba romana, insa vor fi adresate si intrebari in limba franceza. Cunoasterea oricaror alte limbi oficiale ale UE poate constitui un avantaj, a precizat Ministerul Justitiei.

Procedura de numire a judecatorilor la CJUE este prevazuta de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si de dispozitiile corespunzatoare din Statutul CJUE. Potrivit articolului 253 din Tratat, judecatorii si avocatii generali ai CJUE sunt numiti de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioada de sase ani, dupa consultarea comitetului prevazut de articolul 255 din TFUE.

In 14 ianuarie, Guvernul si-a insusit Memorandumul initiat de Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe cu tema "Aprobarea procedurii pentru desemnarea candidatului Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene". Astfel, pentru a fi desemnat candidat al Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene trebuie asigurate toate garantiile de independenta si intrunite conditiile cerute pentru exercitarea in Romania a celor mai inalte functii jurisdictionale. Pentru aceasta functie poate candida si un jurist ale carui competente sunt recunoscute si care se bucura de o buna reputatie profesionala, morala si civica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri