Gigi Becali ar putea redeveni om liber de saptamana viitoare, dupa ce magistratii de la Judecatoria Medgidia au admis, vineri, cererea acestuia de eliberare conditionata din Penitenciarul Poarta Alba, unde executa trei ani si sase luni de inchisoare in dosarul "Valiza", sentinta nefiind definitiva.

Decizia de vineri a Judecatoriei Medgidia nu este definitiva, procurorii avand dreptul sa conteste la instanta superioara in termen de trei zile de la comunicare. In cazul in care decizia de vineri a Judecatoriei Medgidia va fi contestata, Gigi Becali va ramane in inchisoarea de la Poarta Alba, unde ispaseste pedeapsa in regim deschis, pana la solutionarea acesteia si ramanerea definitiva a hotararii instantei. Avocatul lui Gigi Becali a cerut, vineri, instantei, sa admita cererea de eliberare conditionata a finantatorului FC Steaua, intrucat a fost recompensat in penitenciar, a muncit si a scris doua carti, in timp ce procurorul a sustinut ca perioada executata de Becali nu a dus la indreptarea acestuia, conform Mediafax.

Gigi Becali s-a prezentat in fata instantei Judecatoriei Medgidia care a luat in discutie cererea de eliberare conditionata, dupa ce a executat aproximativ doi ani din pedeapsa de trei ani si sase luni de inchisoare primita in dosarele in care a fost judecat. Solicitarea a ajuns la instanta dupa ce o comisie de la Penitenciarul Poarta Alba, unde Becali este incarcerat, a stabilit ca sunt indeplinite conditiile pentru eliberarea lui conditionata. Avocatul Bogdan Vlad i-a spus judecatorului ca sunt indeplinite toate conditiile pentru eliberarea conditionata a lui Gigi Becali, in primul rand pentru ca a executat fractia de pedeapsa, respectiv doua treimi, conform Codului penal vechi si mai bine de jumatate din pedeapsa, potrivit noului cod.

Bogdan Vlad a mai aratat ca Becali are 185 de zile castig, caracterizari foarte bune, a muncit si a scris doua carti, una pe teme religioase si cealalta pe teme sportive, a fost recompensat de 11 ori in timpul detentiei si a participat la toate activitatile din penitenciar. Avocatul a precizat ca Gigi Becali a achitat integral prejudiciul constatat in dosarele in care a fost condamnat, precum si dobanzile aferente. In final, avocatul a solicitat instantei admiterea cererii de eliberare conditionata a lui Gigi Becali. Procurorul prezent la sedinta de judecata a cerut instantei sa respinga cererea, pe motiv ca nu este suficienta perioada executata de Becali in penitenciar si ca aceasta nu a dus la indreptarea finantatorului FC Steaua. Procurorul a precizat ca Gigi Becali a fost sanctionat de mai multe disciplinar pe parcursul detentiei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu ar trebui eliberat conditionat.

Becali si actele de caritate

In replica la cele spuse de procuror, avocatul Bogdan Vlad a aratat instantei ca sanctiunile la care s-a referit acuzarea au fost anulate. Gigi Becali a aratat, in declaratia data in fata instantei, ca, din inchisoare, a facut foarte multe acte de caritate si ca indeplineste conditiile pentru a fi pus in libertate. Avocatul Bogdan Vlad a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca daca magistratii decid ca Becali poate fi pus in libertate si nu se formuleaza contestatii din partea procurorilor, hotararea ramane definitiva si acesta va fi pus in libertate dupa expirarea termenului prevazut de lege, de trei zile. "Daca se formuleaza contestatie, in ipoteza admiterii, atunci ramane incarcerat pana cand se va solutiona contestatia, intr-un fel sau altul. Eu cred ca se va admite", a mai spus avocatul lui Gigi Becali.

Dosarul de eliberare conditionata a lui Gigi Becali a ajuns la Judecatoria Medgidia, dupa ce acesta a fost prezentat in fata unei comisii pentru liberarea conditionata, iar dupa analizarea dosarului, membrii acesteia au decis ca intruneste conditiile pentru a fi pus in libertate. Gigi Becali are de executat o pedeapsa de trei ani si sase luni, dupa ce a fost condamnat, in 20 mai 2013, la trei ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii si a primit ulterior un spor de sase luni, dupa alte doua condamnari, in dosarul "Valiza" si in cel al sechestrarii celor care i-au furat masina. Becali a fost incarcerat la Penitenciarul Jilava pana in 29 octombrie 2013, cand a fost transferat la Penitenciarul Poarta Alba, dupa ce Administratia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia. Finantatorul FC Steaua executa pedeapsa in regim deschis.

El a depus, in timpul detentiei, cereri de permisie sau de invoire pentru a participa la unele evenimente in familie, precum si o solicitare de intrerupere a executarii pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i insa respinse. Instanta a respins si cererea de intrerupere a pedepsei lui Becali pe motiv ca ar avea nevoie de o interventie chirurgicala la coloana. De asemenea, Gigi Becali a cerut, in 4 iulie 2014, sa ii fie redusa cu sase luni pedeapsa pe care o are de executat, in conditiile in care condamnarea data in dosarul "Valiza" nu mai este incriminata de noul Cod penal, dar si aceasta solicitare a fost respinsa de catre instanta. In inchisoare, Gigi Becali a terminat de scris doua carti, "Muntele Athos, patria Ortodoxiei" si "Becali si Steaua", iar in februarie 2015 a anuntat ca se apuca de o a treia carte, "Becali, Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei". Pentru fiecare dintre cartile scrise, el a primit o reducere cu 30 de zile a pedepsei.

Citeste si:

    Sursa foto: Mediafax Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri