Dosarul Mineriada din 1990, redeschis. Ion Iliescu primeste astfel o lovitura grea, la cateva zile dupa ce a sarbatorit onorabila varsta de 85 de ani. Astazi, Instanta suprema a confirmat decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmaririi penale in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a precizat pentru Digi24, motivele pentru care a decis sa redeschida dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ancheta nu a fost una efectiva, urmarirea penala a fost deficitara, iar autorii nu au putut fi trasi la raspundere, sustine Tiberiu Nitu. Decizia procurorului general va trebui confirmata astazi si de magistratii instantei supreme.

Procurorul general al Romaniei considera ca ancheta a fost deficitara si incompleta. Mai precis, urmarirea penala nu a lamurit nici daca faptele deosebit de grave au avut loc, nici daca suspectii se fac vinovati de comiterea lor.

In evenimentele din 13-15 iunie 1990 au murit 100 de oameni, iar alti 1.300 au fost raniti. In dosarul Mineriada sunt vizate circumstantele in care au fost ranite mai multe persoane, Ion Iliescu urmand sa dea din nou declaratii cu privire la deciziile pe care le-a luat in acele zile.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 este cea mai sangeroasa confruntare din Romania postdecembrista: 6 oameni si-au pierdut viata, alti 1.000 au fost raniti, iar Bucurestiul a fost transformat intr-un loc al terorii. wall-street.ro va prezinta, pe baza datelor sintetizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, cronologia unei lupte cunoscute ca Mineriada din iunie 1990.

Ce s-a intamplat la mineriada din iunie 1990

  • 13 iunie - trupele Politiei intervin si degajeaza Piata Universitatii, "sunt efectuate arestari, sunt atacati studentii de la Institutul de Arhitectura. Au loc ostilitati intre manifestanti si fortele de ordine. In jurul pranzului muncitorii de la IMGB sunt si ei implicati in operatiunea Politiei, devastand sediul Institutul de Arhitectura din nou, maltratand studenti si trecatori. Dupa amiaza sediul Politiei, Minsterului de Interne si SRI sunt atacate de manifestanti furiosi. Seara sediul televiziunii este atacat, emisia este intrerupta pentru cateva minute. Totusi noaptea ordinea este restabilita in oras", potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
  • 14 iunie - 10.000 de mineri ajung in Gara de Nord din Bucuresti inarmati cu lanturi si bate. Ion Iliescu le cere sa curete Piata Universitatii. Sunt devastate institutii, sedii de ziare si partide din opozitie,dar si facultati. Trecatorii sunt batuti cu bestialitate, iar politistii vegheau ca actiunea minerilor sa decurga conform planului. Mineriada din iunie 1990 a reprezentat pentru bucuresteni zile de groaza, in care teama ii urmarea la orice pas.
  • 15 iunie - minerii primesc multumirile presedintelui Ion Iliescu la Romexpo. SUA califica evenimentele autorizate de Iliescu ca o "lovitura in inima democratiei".

Sursa foto: agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri