Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, a fost luat cu mascatii din resedinta sa dupa circa 5 ore de perchezitii si dus apoi la sediul Primariei, unde, de asemenea, au loc perchezitii, iar de acolo ar urma sa fie dus la DNA pentru audieri.

Marian Vanghelie a fost urcat in duba politistilor, el fiind dus la sediul Primariei Sectorului 5, pentru ca perchezitiile sa fie continuate la sediul institutiei in prezenta edilului. "Este dus spre cea de-a doua locatie, unde se va face o perchezitie imobiliara, la sediul Primariei Sectorului 5. Ulterior finalizarii procedurii va fi insotit la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Procurorii au venit cu un mandat si cu o autorizatie de la judecator in vederea identificarii anumitor documente sau a altor probe ce ar putea fi interesate in cauza si folosite de catre procurori in suspiciunile pe care acestia le au cu referire la acuzatiile aduse pana la acest moment", a spus avocatul lui Vanghelie, Cristian Ene, potrivit Mediafax.

Procurorii anticoruptie au ridicat din locuinta primarului Marian Vanghelie sase ceasuri, precum si documentele pentru un teren care ii apartine fostei soacre a edilului, a afirmat avocatul acestuia, Cezar Bivolaru. Aparatorul edilului a explicat, la iesirea din casa primarului, ca nu stie motivul pentru care au fost ridicate ceasurile, insa ele sunt trecute in declaratia de avere a lui Marian Vanghelie. "Nu stiu de ce s-au solicitat asemenea obiecte. Le-au cautat, iar domnul primar le-a predat. Sunt ceasuri care oricum apar in declaratiile lui de avere incepand cu anul 2000, pe care le puteti gasi pe site. (...) Ceasurile sunt cumparate de domnul primar. E vorba de cinci sau sase ceasuri", a spus avocatul.

Cezar Bivolaru a adaugat ca procurorii au ridicat si documentele legate de un teren aflat in proprietatea fostei soacre a lui Marian Vanghelie. "Sunt cateva inscrisuri, care nu au nicio legatura cu firma Calex. Sunt inscrisuri ale fostei sotii a domnului Vanghelie, cu un teren al mamei fostei sotii al domnului Vanghelie. (...) Documentele erau intr-o mapa. S-au uitat pe acte si au vazut ca privesc un teren. Terenul este pe numele mamei doamnei. Proprietatea a fost dobandita in 1993, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Cred ca este in afara Bucurestiului", a mai spus avocatul lui Marian Vanghelie.

Marian Vanghelie, suspectat de abuz in serviciu

Anterior, Bivolaru afirma ca primarul Sectorului 5 al Capitalei este suspectat de abuz in serviciu.”Pe mandatul de aducere am observat ca este suspect de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Nu sunt detalii, deci nu va pot da nici eu detalii la acest moment. Din actele pe care le-am vazut pana acum nu rezulta prejudiciul in acest dosar”, spunea avocatul primarului Marian Vanghelie.

Intrebat daca Vanghelie a perceput comisioane pentru incheierea unor contracte cu Primaria Sector 5, avocatul afirma: ”Sunt sigur ca nu”. Pe langa locuinta lui Vanghelie, mai sunt perchezitionate si Primaria Sectorului 5 al Capitalei, Administratia Domeniului Public (ADP) Sector 5 si sediul firmei Calex Business, pentru fapte care s-au petrecut din 2007 si pana in prezent, dosarul vizand lucrari publice care au fost atribuite in mod ilegal, conform unor surse apropiate anchetei.

Potrivit surselor citate, valoarea contractelor se ridica la doua miliarde de lei, iar primarul Marian Vanghelie ar fi perceput comisioane de aproximativ 20%, sub diverse forme, pentru atribuirea si plata anumitor lucrari. Intr-un comunicat de presa transmis joi dimineata, DNA precizeaza ca procurorii fac cercercetari intr-o cauza penala care vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2007 – 2015.

Oana Mizil, la DNA

In paralel cu perchezitiile desfasurate la locuinta lui Marian Vanghelie, deputatul PSD Oana Niculescu Mizil a fost dusa la DNA, in baza unui mandat de aducere, aceasta fiind implicata intr-un dosar privind operatiuni de comert incompatibile cu functia de parlamentar. Sursele judiciare citate au declarat ca Oana Mizil a ajuns in atentia anchetatorilor pentru ca era administrator de fapt al SC Fashion Brand Management si la patru magazine din Bucuresti.

Declaratiile de avere ale lui Vanghelie, de obicei indescifrabile

In cei 15 ani de cand este primar, PSD Marian Vanghelie a depus doar cateva declaratii de avere, o parte dintre ele fiind indescifrabile. In ultima declaratie de avere depusa de Marian Vanghelie in anul 2012, inainte de a candida pentru cel de-al patrulea mandat de primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie a mentionat un apartament si o casa, in suprafata de 110 si, respectiv, 108 metri patrati, precum si un autoturism Mercedes. El a trecut in declaratia de avere si cinci ceasuri in valoare totala de 70.000 de euro, precum si cinci tablouri estimate de el la 85.000 de euro. De asemenea, Vanghelie a scris in declaratia de avere ca are de recuperat 2.260.000 lei imprumutati in nume personal unei persoane fizice.

Presa a scris in ultimii ani despre ceasurile scumpe purtate de Marian Vanghelie, intre care un un ceas Parmigiani Toric Retrograde in valoare de 60.000 de euro sau un ceas Frank Muller Perpetual cu o valoare de catalog de aproximativ 80.000 de euro. In primavara lui 2013, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat ca primarul nu poate justifica aproximativ 180.000 de euro din averea sa. ANI a constatat o diferenta de peste 180.000 de euro intre veniturile realizate de primarul sectorului 5 si averea dobandita de acesta, astfel incat a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, pentru a incepe un control in acest caz.

Conform ANI, in perioada evaluata, respectiv 2008-2011, Marian Vanghelien a realizat venituri salariale in cuantum de 253.199 Lei, iar "modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 1.040.445,45 Lei, rezultand o diferenta nejustificata de 787.246, 45 Lei (aprox. 180.300,59 Euro)".

Informatiile privind verificarea averii lui Marian Vanghelie aparusera din decembrie 2012. La acel moment, au circulat si informatii despre transferul unor sume de bani din conturile primarului in cele ale Oanei Niculescu Mizil, aflata si ea in vizorul ANI. Atunci, primarul sectorului 5 afirma ca asteapta scuze de la presedintele ANI, Horia Georgescu, privind informatiile vehiculate cu privire la verificarile despre existenta unor conturi ale sale.

"Acum am un mesaj pentru domnul director sau presedinte Georgescu de la ANI: Daca se gaseste un singur cont de al meu, oriunde pe planeta asta, eu plec si din partid, plec si din Primarie si ma ascund, fug si din Romania. Daca nu, rugamintea mea este, nu vreau decat un telefon sa isi ceara scuze. Atat. Daca a fost informat din partea unor institutii gresit, ar trebui sa aiba grija pe viitor ca nu vreau sa cred ca a fost de rea credinta", spunea Vanghelie.

In martie 2013, la conferinta de alegeri a PSD Sector 2, Marian Vanghelie sustinea ca presedintele ANI, Horia Georgescu, pe care l-a numit "baiatul asta", face "tot felul de jocuri de glezne", el aratand ca din portocaliu ar vrea sa devina rosu-cenusiu spre galben. "M-am regasit ca am trimis sase milioane de euro in Liban. Eu am spus in felul urmator: il rog pe domnul Georgescu, baiatul asta, Georgescu, care este la ANI, care vad ca din portocaliu vrea sa devina rosu-cenusiu spre galben; nu stiu ce vrea sa devina, dar face tot felul de jocuri de glezna. Eu am spus in felul urmator: daca mie mi se dovedeste un singur leu ca am eu vreun cont in strainatate, indiferent cum se numeste, raspund din punct de vedere juridic si plec din viata politica si din administratia locala si de peste tot", a spus Vanghelie.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD. Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice, Partidul Social Romanesc.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri