Constantin Nicolescu manifesta "obisnuinta" in a obtine diverse beneficii, apeland la fapte ilegale, arata judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, in motivarea deciziei de condamnare la sapte ani si opt luni de inchisoare a fostului presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Arges.

Informatia apare in motivarea deciziei de condamnare in dosarul in care Constantin Nicolescu a fost gasit vinovat ca a luat ilegal fonduri PHARE. Judecatorii noteaza, in acelasi document, si faptul ca Nicolescu transformase acest comportament corupt intr-un mod de viata.
"Se retine obisnuinta manifestata de inculpat de a apela la fapte ilicite pentru a obtine diverse beneficii, durata lunga in timp in care acesta a actionat intr-o modalitate ilegala, transformand o astfel de conduita intr-o modalitate normala de a aborda relatiile cu celelalte persoane precum si prejudiciul ridicat creat dar si afectarea increderii care ar trebui sa existe intr-o astfel de cooperare cu institutii ale Uniunii Europene", se mentioneaza in motivarea Curtii de Apel Bucuresti, scrie Mediafax.

Magistratii arata ca tocmai acest comportament al lui Nicolescu, in pofida varstei inaintate, justifica condamnarea la sapte ani si opt luni de inchisoare a fostului presedinte al CJ Arges. "Toate acestea justifica, in ciuda varstei inaintate a inculpatului, aplicarea unor pedepse cu inchisoarea pentru fiecare dintre infractiunile deduse judecatii, intr-un cuantum mai ridicat decat minimul special, spre mediul prevazuta pentru fiecare dintre fapte", sustin magistratii. In documentul citat sunt mentionate si informatii existente in materialul procurorilor. Astfel, judecatorii au ajuns la concluzia ca omul de afaceri Cornel Penescu, condamnat si el in acest caz, era obisnuit sa se "supuna" solicitarilor venite din partea lui Nicolescu.

"Din procesele-verbale de redare a convorbirilor rezulta solicitarea directa a inculpatului Nicolescu cu privire la pachete de Paste, precum si obisnuinta inculpatului Penescu de a se supune solicitarilor acestuia”, mai precizeaza magistratii. In motivarea instantei se mai mentioneaza ca nu este exclus ca Penescu sa fi tinut o evidenta stricta a banilor dati ca mita: "Daca se are in vedere ca acesta a fost deja condamnat pentru alte fapte de aceeasi natura, fiind dovedit ca proceda in aceeasi modalitate si in raport cu alte persoane (spre exemplu, cele implicate in fotbal) devine cu atat mai clara necesitatea unei evidente corecte si fixe a sumelor de bani iesite din contul societatii".
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges Constantin Nicolescu este in inchisoare din luna februarie, dupa ce a fost condamnat definitiv la sapte ani si opt luni in dosarul in care a fost acuzat ca a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, in baza unor documente false.

In acelasi dosar au mai fost condamnati la cate patru ani de inchisoare cu executare Cornel Penescu, actionar majoritar al SC PIC SA Pitesti la data faptelor, si Gheorghe Dobre, asociat si administrator la SC Zeus SA. Instanta a dispus, prin aceeasi hotarare, achitarea lui Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA. Totodata, Gheorghe Nicut, primar al municipiului Curtea de Arges, Calin Ioan Andrei, primar al municipiului Campulung, Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, si Ion Stefan, primar al comunei Budeasa, din judetul Arges, toti in functii la data faptelor, au primit pedepse de cate trei ani de inchisoare cu suspendare. Tot la trei ani de inchisoare cu suspendare a fost condamnat si Florian Despan, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges la data faptelor, iar dirigintii de santier Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea au primit pedepse de cate un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucuresti a mai decis ca Nicolescu, Nicut, Stefan, Andrei, Despan si Grigore sa plateasca Ministerului Finantelor peste 880.000 de euro, iar Grigore sa achite 260.800 de euro, sume care reprezinta prejudiciul adus statului. Instanta a dispus si anularea cererilor de finantare a proiectului cu fonduri Phare privind patru unitati de invatamant din judetului Arges. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges si ceilalti inculpati din dosar au fost trimisi in judecata in acest dosar in 18 mai 2011. Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au dat, in 28 mai 2013, sentinta in dosar, Nicolescu fiind condamnat atunci la un an de inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel de catre inculpati si de procurorii anticoruptie. Procurorii aratau, in rechizitoriu, ca, in cadrul unui proiect finantat din fonduri PHARE, Consiliul Judetean Arges a accesat un program de finantare nerambursabila in suma de 900.000 euro, avand ca obiectiv lucrari de reabilitare sau reconstructie a patru unitati scolare din Arges, respectiv din municipiile Campulung, Curtea de Arges si comuna Budeasa, pe motiv ca ar fi fost afectate de inundatiile din perioada aprilie - august 2005.

Cererea de finantare a fost insotita de o declaratie de parteneriat semnata la data de 5 iunie 2006 de catre Constantin Nicolescu, Calin Ioan Andrei, Gheorghe Nicut si Ion Stefan. Cererea de finantare a fost elaborata de Florian Despan, in calitate de director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges si totodata manager-coordonator de proiect. Fondurile au fost solicitate in conditiile in care niciuna dintre aceste unitati scolare nu a fost afectata de inundatiile din perioada invocata. In cererea de finantare a fost mentionat "Raportul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges", document care nu exista, fapt cunoscut de Nicolescu, spuneau procurorii.

Contractul de grant a fost incheiat in pofida aspectelor nereale consemnate in cererea de finantare depusa in data de 8 iunie 2006, astfel ca beneficiarul, Consiliul Judetean Arges, a primit pe nedrept suma totala de 880.249,95 de euro cu titlu de finantare externa nerambursabila de tip Phare. Contractele au fost derulate in perioada 2006-2008, toate lucrarile de reabilitare fiind realizate de o singura firma, SC Zeus SA, care a incasat integral sumele aferente atat pentru lucrari executate, cat si pentru lucrari neexecutate, iar acea firma se afla in relatii contractuale si in raporturi juridice cu familia lui Nicolescu. Pe perioada executarii proiectului, acesta a semnat cererea de plata finala si anexa la aceasta cerere intocmita pe baza unor documente cu continut nereal (procese verbale de receptie, rapoarte tehnice financiare) prin care s-a atestat in mod eronat efectuarea unor lucrari care in fapt nu au fost realizate. Cererea de plata finala si anexa a fost redactata si semnata de Florian Despan.

Astfel, spuneau anchetatorii, Consiliul Judetean Arges a incasat pe nedrept suma de 260.800 de euro reprezentand ultima transa din contractul de finantare nerambursabila. Procesele-verbale de receptie au fost puse la dispozitie de Dobre Grigore, asociat si administrator al SC Zeus SA Pitesti (firma care realizase lucrarile) si au fost intocmite de Ion Nicolae, Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea. De altfel, pentru cel mai important obiectiv, lucrarile nu au fost finalizate nici in prezent, desi intreaga finantare a fost incasata. In perioada 2006 - 2008, Constantin Nicolescu a cerut si a primit de la Cornel Penescu sume de bani sau bunuri in valoare totala de 66.588,15 de lei pentru ca institutia Consiliul Judetean Arges sa achizitioneze de la SC PIC SA produse alimentare si nealimentare, in unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achizitie publica, precizeau procurorii anticoruptie. Suma remisa cu titlu de mita reprezinta aproximativ 10% din valoarea totala a acestor contracte.

De asemenea, in luna iunie 2009, Nicolescu l-a determinat pe Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, sa nu aplice o amenda de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o constructie fara a avea toate avizele necesare. In 24 februarie 2014, prefectul judetului Arges, Cristian Soare, a semnat ordinul privind incetarea mandatului lui Nicolescu, dupa ce instanta suprema a decis definitiv ca acesta a fost in conflict de interese. Constantin Nicolescu mai este implicat intr-un dosar de coruptie, el fiind cercetat sub control judiciar pentru abuz in serviciu privind incheierea a peste 100 de contracte intre o firma si zeci de autoritati locale din Arges. In acest dosar, Constantin Nicolescu este suspectat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de savarsirea a 35 de fapte de abuz in serviciu si instigare la opt infractiuni de abuz in serviciu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri