Impozitul pe locuinte va creste de anul viitor, dupa cum arata proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anuntat in urma cu o luna. Astfel, Guvernul creste valoarea impozabila a cladirilor in functie de care este calculata suma finala de plata.

Iti recomandam doua emisiuni WALL-STREET 360 despre noul Cod Fiscal:

Guvernul, calcule gresite pe noul Cod Fiscal. Proiectul are zone care sunt "putin umflate"

Noul Cod Fiscal, sub lupa expertilor. Romania poate deveni o destinatie pentru companiile de tip holding

Noul document, datat 13 martie si obtinut de Mediafax, prevede cresteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de cladiri. Astfel, valoarea impozabila pentru o cladire cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa a fost ridicata de la 935 lei/metru patrat la 995 lei/metru patrat, pentru cele dotate cu instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, si de la 555 lei/mp la 591 lei/mp pentru cele fara astfel de instalatii.

Pentru cladirile cu peretii exteriori din lemn sau piatra naturala, valoarea impozabila a fost urcata de la 254 lei/mp la 270 lei/mp, cu instalatii, respectiv de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, fara instalatii, iar pentru cladire-anexa cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa a fost ridicata de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, respectiv de la 143 lei/mp la 152 lei/mp. Si cladirile-anexa cu peretii exteriori din lemn sau din piatra naturala, valoarea impozabila a fost ridicata de la 95 lei/mp la 101 lei/mp, respectiv de la 63 lei/mp la 67 lei/mp.

Conform legii, valoarea impozabila a unei cladiri este determinata prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila, exprimata in lei/metru patrat, la care se adauga un coeficient de ajustare in functie de zona si rangul localitatii de domiciliu.

Impozitele pe terenuri cresc si ele din 2016

Impozitul pe terenul intravilan si cel extravilan pregatit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat in proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anuntat in urma cu o luna, prin cresterea valorilor la care este inmultita suprafata terenului, pentru stabilirea sumei de plata.

Noul document, datat 13 martie si obtinut de Mediafax, prevede cresteri atat in cazul terenurilor amplasate in intravilan si inregistrat in registrul agricol la categoria de folosinta "terenuri cu constructii", cat si pentru terenurile arabile din intravilan. Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate in intravilan anuntat de Guvern in urma cu o luna era unul modificat fata de cel practicat in prezent, prin inlocuirea actualelor valori fixe cu grile avand o limita minima si una maxima, cota maxima de impunere fiind dubla comparativ cu actualele taxe.

In noul proiect este mentinut acest principiu al limitelor minime si maxime cu care este inmultita suprafata terenului, dar valorire aferente sunt majorate fata de cele anuntate public la acel moment.

Astfel, pentru un teren intravilan aflat in zona A a localitatii si rang zero, limitele au fost ridicate de la 8.282 lei-20.706 lei/hectar (fata de 10.353 lei/hectar in prezent) la 8.817lei-22.044 lei, cele pentru un teren din zona B a localitatii si rang I au fost crescute de la 5.199 lei-12.998 lei/hectar (fata de 6.499 lei/hectar in prezent) la 5.535 lei-13.838 lei, cele pentru un teren din zona C a localitatii si rang II au fost urcate de la 2.668 lei-6.670 lei/hectar (fata de 3.335 lei/hectar in prezent) la 2.840 lei-7.101 lei, iar cele pentru un teren din zona D a localitatii si rang III au fost majorate de la 984 lei-2.460 lei/hectar (fata de 1.230 lei/hectar in prezent) la 1.048 lei-2.619 lei.

Pentru un teren din zona D a localitatii si rangul V, limitele au fost ridicate de la 142 lei-356 lei/hectar (fata de 178 lei/hectar in prezent) la 151 lei-379 lei. Majorari au fost operate si pentru impozitele aplicate la terenuri arabile din intravilan, prin cresterea cu cate un leu a sumelor fixe cu care este inmultita suprafata terenului.

De asemenea, cresteri cu 1-3 lei ale sumelor fixe pe baza carora este calculat impozitul, prin inmultirea suprafetei, au fost efectuate si la terenurile din extravilan. Conform legii, localitatile sunt ierarhizate pe rang 0 - capitala, municipiu de importanta europeana, rang I - municipii de importanta nationala, cu influenta potentiala la nivel national european (Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Timisoara), rang II -municipiu de importanta judeteana sau cu rol de echilibru in reteaua de localitati, rang III - orase, rang IV - sate resedinte de comuna, rang V - sate componente ale comunelor. Zonele din cadrul localitatii sunt, de la centru spre periferie, de la "A" la "D".

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca proiectul noului Cod Fiscal si cel al Codului de Procedura Fiscala vor fi transmise Parlamentului de cate Guvern cel tarziu pe 25 martie, cu solicitarea catre Senat pentru dezbatere in regim de urgenta imediat dupa Paste, astfel incat documentele sa intre la Camera Deputatilor pana la finele lunii aprilie.

Seful Executivului a precizat ca ia in calcul angajarea raspunderii Guvernului daca va constata ca PNL va bloca adoptarea celor doua acte pe motive procedurale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri