Dupa ce primarul Radu Mazare a primit mita de un milion de euro de la dezvoltatorul unui mall, Primaria Constanta a emis certificatul de urbanism cu "promptitudine", intr-un termen ce "depasea limitele posibilului", arata DNA, in referatul cu propunere de arestare a edilului.

Procurorii anticoruptie prezinta, in documentul citat, mai multe situatii in care primarul Radu Mazare si-a incalcat atributiile de serviciu, fiind relatate momente in care acesta ar fi luat chiar mita, pentru atribuirea de contracte sau emiterea unor documente de catre institutia pe care o conduce, scrie Mediafax.

Unul dintre cazurile in care Mazare a luat mita este cel privind constructia unui mall in Constanta. Potrivit anchetatorilor, intre 2006 si 2009, Mazare, prin intermediul omului de afaceri Sorin Strutinsky Sorin Gabriel, a luat de la reprezentantii unei firme suma de un milion de euro pentru a emite in cel mai scurt termen documentatiile de urbanism necesare constructiei unui mall, dezvoltat de aceasta societate.

"Mita a fost primita sub forma unor contracte de publicitate incheiate cu o societate controlata de Mazare Radu Stefan, prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel. (.....) De remarcat ca la data de 17 iulie 2007 este emisa autorizatia de construire pentru mall, contractul de publicitate in valoare de un milion de euro gasit la perchezitia domiciliara este datat 5 august 2007, iar la data de 14 august 2007 este emisa autorizatia de construire avand ca obiect organizarea de santier pentru acelasi mall", potrivit referatului DNA.

Conform sursei citate, toate aceste acte au fost emise de Primaria Constanta "in termene foarte scurte, de cateva zile". Acest lucru s-a intamplat desi documentatiile urbanistice erau emise, mai ales in cazul autorizatiilor de construire, care presupuneau verificari mai ample, uneori cu intarziere.

"Intarzierile erau de ordinul saptamanilor. Aceasta promptitudine in a emite actele necesare societatii a depasit chiar limitele posibilului. Astfel, din analiza documentelor puse la dispozitie de Primaria Constanta a rezultat ca primarul Mazare Radu Stefan a prelungit valabilitatea autorizatiei de la data de 18 iulie 2009 pana la data de 18 iulie 2010 in baza unei cereri formulate de (.....) la data de 20 iulie 2009 (asadar ulterioara datei de 18 iulie 2009), cerere inregistrata in cadrul Primariei Constanta la data de 14 iulie 2009 (adica la o data situata inainte de emiterea cererii – cu alte cuvinte Primaria a primit la data de 14 iulie o cerere care nu era inca formulata, lucru care s-a intamplat abia la 20 iulie). Din interpretarea logica a acestor date rezulta ca autorizatia a fost prelungita chiar in absenta unei cereri din partea (.....) , cerere care a fost ulterior intocmita si transmisa Primariei. Totodata, se remarca faptul ca, intre data la care Primaria pretinde ca a primit cererea, respectiv 14 iulie 2009, si data prelungirii autorizatiei, respectiv 18 iulie 2009, au trecut doar patru zile, in conditiile in care termenul mediu de emitere a unor astfel de documente era mult mai mare, uneori depasind termenul maxim prevazut de lege de 30 de zile", explica anchetatorii in referatul cu propunere de arestare a edilului.

Mai mult, procurorii au ajuns la concluzia ca sumele percepute drept mita, in cadrul Primariei Constanta, erau diferite in functie de statutul functionarilor.

"Practica existenta la nivelul Primariei Constanta de a emite certificate de urbanism si autorizatii de construire contra unor sume de bani si existenta unor tarife diferite – mici pentru micii functionari si de valoare foarte mare pentru inaltii functionari – a fost confirmata de (.....)", potrivit referatului.

In acelasi document este explicat si modul in care Radu Mazare a ajuns sa ia o mita de sapte milioane de euro de la reprezentantii unei firme de salubrizare, pentru a le atribui un contract.

Astfel, procurorii arata ca, in cadrul procedurii de selectie a firmei de salubrizare, au fost "inlaturati eventualii competitori", prin faptul ca li s-a cerut sa aduca toate utilajele in Constanta. Aceasta conditie a dus, in plus, si la stabilirea unor preturi supraevaluate de singura societate care a participat la licitatie, profitand astfel de lipsa de concurenta.

"Autoritatea contractanta a stabilit ca doar pentru maturatul manual tariful este de 7 lei/1.000 mp, la care se adauga maturatul mecanizat – 5 lei/1.000 mp, spalat strazi – 10 lei/1.000 mp, stropit strazi – 4 lei/1.000 mp, intretinere curatenie – 4 lei/1.000 mp, plus cheltuieli de deszapezire. In acest mod s-a ajuns ca autoritatea contractanta sa estimeze pentru un singur serviciu (de exemplu pentru spalat strazi - 10 lei/1000 mp) o suma mai mare decat se platea conform vechiului contract pentru toate serviciile de curatenie (spalat, stropit, maturat manual, maturat mecanizat, intretinere curatenie, etc. - 7,5225 ron/1000 mp, tarif actualizat cu indicele de inflatie)", conform anchetatorilor.

Anchetatorii au cerut arestarea preventiva a lui Radu Mazare, insa instanta suprema a decis, miercuri, ca primarul sa fie cercetat in libertate, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si respectiv castigarea unei licitatii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri