Fostul deputat Alin Trasculescu a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucuresti, la sapte de ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie, decizia nefiind definitiva.

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti l-au gasit vinovat pe Alin Trasculescu de trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la spalare a banilor, delapidare si uz de fals, scrie Mediafax.

In acelasi dosar a mai fost condamant si Marian Varvariche, pentru complicitate si instigare la delapidare, complicitate la spalare a banilor, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Judecatorii au stabilit ca el sa execute o pedeapsa de cinci ani de inchisoare.

De asemenea, instanta a decis si condamnarea lui Adrian Cristian Ene si Dorian Geolfan, reprezentanti ai unei societati comerciale, acuzati de delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata, asociere pentru savarsirea de infractiuni, complicitate la delapidare si complicitate la spalare a banilor. Cei doi au fost condamnati la cinci ani, respectiv cinci ani si patru luni de inchisoare cu executare. Decizia in cazul lor nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii l-au trimis in fata instantei si pe omul de afaceri Marian Calota, care intre timp a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, cazul sau fiind judecat separat de cel al lui Trasculescu si al celorlalti trei inculpati. Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Silviu Trasculescu si Marian Valeriu Calota au constituit o asociere pentru obtinerea de sume de bani prin traficarea influentei, la care au aderat si Marian Varvariche, Adrian Cristian Ene si Dorian Geolfan.

In cei doi ani, Trasculescu, in calitate de deputat si presedinte al Organizatiei PDLVrancea, a pretins de la Mircea Vintilescu, reprezentantul unei societati comerciale, denuntator in cauza, initial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorata la 150.000 euro. De asemenea, Trasculescu a pretins si 1,1 milioane de lei, din care a primit, prin intermediul lui Calota, in trei transe, 374.000 de lei, sustin procurorii.

"Banii au fost pretinsi cu ajutorul inculpatului Calota Marian-Valeriu, care l-a constrans prin amenintare pe denuntator sa remita lui Trasculescu Alin-Silviu sumele solicitate. Pentru obtinerea acestor foloase, Trasculescu Alin-Silviu a lasat sa se creada ca are influenta asupra reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investitii in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) si asupra functionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cu atributii de verificare, avizare si aprobare in derularea procedurii specifice aceluiasi program, precum si asupra reprezentantilor unei societati comerciale, pentru a-i determina sa deruleze o relatie contractuala cu firma administrata de denuntator", au precizat procurorii.

In perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, la solicitarea lui Trasculescu, Marian Calota a falsificat mai multe contracte comerciale incheiate intre firma sa, SC Maryna Exclusiv SRL, si societatea denuntatorului, "aceste inscrisuri fiind folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile ale celor doua societati comerciale". Din banii obtinuti astfel, Calota si-a insusit din contul SC Maryna Exclusiv SRL, pe baza unor inscrisuri false, 198.400 de lei, pe care i-a folosit in interes personal si in interesul altor persoane, precizau procurorii.

"Insusirea sumei de 198.400 lei de catre inculpatul Calota Marian-Valeriu a fost justificata contabil de catre inculpatii Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian si Geolfan Dorian sub aparenta unor operatiuni comerciale fictive si pe baza unor inscrisuri false", potrivit documentului citat.

Totodata, la 10 noiembrie 2012, Calota a primit de la denuntator 50.000 de lei, bani pe care urma sa ii dea lui Trasculescu. Calota a fost prins atunci in flagrant delict.

In 11 noiembrie 2012, procurorii anticoruptie au dispus retinerea lui Trasculescu si Calota. Intrucat Trasculescu era atunci deputat, DNA l-a informat pe ministrul Justitiei despre perchezitia si retinerea acestuia. Camera Deputatilor a constatat, in 20 noiembrie 2012, incetarea calitatii de deputat a lui Alin Trasculescu, in urma demisiei sale. In 29 noiembrie 2012, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea lui Alin Trasculescu pentru 29 de zile. Acesta a fost eliberat in 7 decembrie 2012, in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Bucuresti. De asemenea, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile ale lui Trasculescu, Calota, Ene si Geolfan, in vederea confiscarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri