UPDATE: Presedinta Tribunalului Olt, Carmen Marinescu, urmarita penal pentru ca a primit, prin intermediul unui avocat, 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea in libertate a unui inculpat, dar si pentru a da o solutie favorabila in procesul acestuia, a fost retinuta, luni, de DNA.

Judecatoarea urmeaza sa fie prezentata instantei cu propunere de arestare preventiva.

STIREA INITIALA:

Judecatoarea Carmen Marinescu este suspectata de luare de mita, trafic de influenta si fals in declaratii in forma continuata.

Potrivit DNA, judecatoarea a cerut si a primit, prin intermediul unui avocat din Baroul Olt, Dumitru Cismaru, de la o persoana denuntatoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denuntatorului in stare de libertate si pentru a pronunta o solutie pe fond favorabila acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsa neprivativa de libertate, dar si pentru a interveni, in acelasi scop, pe langa ceilalti judecatori care urmau sa judece cauza.

Suma de bani, primita in doua transe

Suma de bani a fost primita de avocat in doua transe. Prima data, avocatul a primit 150.000 de euro, inaintea termenului de judecata din data de 31 august 2011, cand s-a dispus pentru prima oara inlocuirea masurii arestului prevenit cu masura obligarii de a nu parasi localitatea. Ulterior, Cismaru a primit 50.000 de euro, in data de 20 septembrie 2011, judecatoarea Marinescu amanand pronuntarea asupra cererii de inlocuire a masurii arestarii preventive cu masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea ori tara pentru data de 22 septembrie 2011, cand a si admis cererea formulata de inculpat, inlocuind masura arestului preventiv cu masura obligarii de a nu parasi localitatea.

Dupa primirea sumei de 200.000 de euro, la trei luni dupa pronuntarea incheierii din data de 22 septembrie 2011, respectiv in intervalul 14-22 decembrie 2011, Eugenia-Carmen Marinescu si sotul ei, luliu-Severus Marinescu, au cumparat trei suprafete de teren si o casa, doua dintre aceste achizitii nefiind mentionate in declaratiile de avere ale magistratului, sustin anchetatorii.
Astfel, sotul judecatoarei a primit, de la o persoana apropiata avocatului Dumitru Cismaru, o donatie reprezentand un teren de 703 metri patrati si o constructie de 29 de metri patrati pe acelasi amplasament, situat in localitatea Baile Olanesti.

"In realitate, pentru a evita mentionarea magistratului judecator Marinescu Eugenia-Carmen in contractul de cumparare a acestui imobil, inculpatii Marinescu luliu-Severus si Cismaru Dumitru au deteminat-o pe proprietara sa accepte incheierea unui act de donatie, in realitate intre parti fiind incheiat un contract tipic de vanzare-cumparare si fiind platit pretul de 55.000 lei", conform DNA.

Procurorii anticoruptie mai spun ca luliu-Severus Marinescu a cumparat, de la o alta persoana, un teren situat in localitatea Corbu, din judetul Constanta, acesta avand o suprafata de 1.250 de metri patrati. "Exista indicii privind subevaluarea pretului achitat de inculpat, urmand a fi efectuate in continuare cercetari in cauza cu privire la aceasta tranzactie", mai arata DNA.

Aceste doua achizitii nu sunt mentionate in declaratiile de avere intocmite si depuse in cursul anilor 2012 si 2013 de presedinta Tribunalului Olt, asa cum prevede legea.

Mai mult, procurorii spun ca sotii Marinescu au cumparat un teren intravilan de 600 de metri patrati, situat in municipiul Slatina, tranzactie consemnata in declaratia de avere a magistratului.
"Terenul a fost trecut de catre Consiliul Local Slatina din domeniul public in inventarul bunurilor ce apartin domeniului privat al municipiului Slatina prin Hotararea Consiliului Local (C.L.) Slatina nr. 170 din 26 iulie 2011", sustin anchetatorii.
In realitate, aceste imobile, precum si cel situat in judetul Constanta, au fost achizitionate din suma de 200.000 de euro primita drept mita de judecatoare.

"Toate demersurile au fost efectuate de magistrat cu scopul de a ascunde sau disimula originea ilegala a acestor bunuri si ajutarea persoanelor care au savarsit infractiunea din care provin bunurile sa se sustraga de la raspunderea penala", conform DNA.
Procurorii i-au adus la cunostinta judecatoarei faptul ca este urmarita penal si i-au prezentat acuzatiile.
In acest dosar, judecatorii Curtii de Apel Craiova au dispus arestarea sotului judecatoarei si a avocatului, dar si cercetarea sub control judiciar a lui Ilie Buca.

Judecatoarea Carmen Marinescu este presedinte al Tribunalului Olt incepand din decembrie 2014, anterior ea ocupand functia de vicepresedinte al aceleiasi instante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri