Anul in curs este mai intens decat 2014 pe piata de fuziuni si achizitii, mediul de tranzactii fiind favorizat de evolutiile interne, care suscita si interesul strainilor pentru Romania, a precizat Ioan Dumitrascu, partener in cadrul casei de avocatura PeliFilip, in emisiunea de business WALL-STREET 360.

"Primul trimestru din 2015 a fost mai activ si mai interesant, atat la nivel de potential, cat si de situatia efectiva de pe teren (...) Evolutiile din mediul de business si cel politic arata o oarecare stabilitate fata de regiune si par sa favorizeze mediul de tranzactii si interesul strainilor pentru Romania", afirma Ioan Dumitrascu.

In ceea ce priveste casa de avocatura PeliFilip, anul 2015 este deja mai intens in comparatie cu 2014, fiind in jur de 20 de tranzactii in derulare. Ca pondere, cel mai probabil de-a lungul anului cele mai multe vor fi in sectorul real estate.

Tendinte pe piata de M&A in 2015

Principalele domenii care vor suscita interes pe piata de fuziuni si achizitii in 2015 vor fi cele care au reprezentat o sursa de dezvoltare pentru mediul privat, respectiv IT, agribusiness si servicii. Pe langa acestea, domeniile care vor avea o consolidare in piata, potrivit avocatului de la PeliFilip, sunt cel bancar si cel de leasing. Un alt trend este acela ca antreprenorii locali, care vor sa isi consolideze afacerea, vor fi dispusi sa cedeze participatiii minoritare. De altfel, aceasta este si zona in care interesele antreprenorilor se aliniaza cu cele ale investitorilor, mai putin in cazul exiturilor.

Au inceput sa apara si fondurile de investitii de peste ocean, pentru care, in general, noi suntem un peste cam mic.

Un lucru pozitiv pe care Ioan Dumitrascu il evoca in ceea ce priveste inceputul de an, este interesul crescut al investitorilor, care este "mai coagulat decat in anii anteriori". In zona investitorilor, principala masa de acestora este alcatuita din fondurile de investitii. "Partea buna este ca au inceput sa apara si fondurile de investitii de peste ocean, pentru care, in general, noi suntem un peste cam mic (...) Atat investitorii din SUA, cat si cei din Asia, se uita in principal la agribusiness, IT, servicii medicale, dar si la industrie in general, categorie care include zone precum auto-moto sau industria alimentara", completeaza el.

In 2014, casa de avocatura PeliFilip a asistat cea mai mare tranzactie a anului, respectiv preluarea Volksbank de catre Banca Transilvania. Avocatul Ioan Dumitrascu estimeaza ca tranzactiile bancare vor continua si anul acesta, cel putin la nivel de portofolii, nu neaparat la nivel corporate, prin vanzarea unei societati.

Dintre toate tarile din regiune, Romania are cele mai multe tranzactii si mediul cel mai prietenos pentru vanzarea de portofolii.

"Asta se va datora atat presiunii Bancii Nationale de a se curata bilanturile, dar si faptului ca dintre toate tarile din regiune, Romania are cele mai multe tranzactii si mediul cel mai prietenos pentru vanzarea de portofolii, cu mai putine bariere de reglementare". Astfel, Romania este o piata mai atractiva, atat in comparatie cu Bulgaria, cat si cu Grecia, Ungaria sau Polonia, unde tranzactiile s-au asezat deja.

Potrivit avocatului, numarul mare de cereri din Romania se explica si prin raportarea la regiune, in conditiile in care celelalte tinte "refuza investiile in acest moment, au un blocaj". Este putin probabil, insa, ca situatia sa avantajeze Romania pe termen mediu si lung, avand in vedere ca marile fonduri de investitii prospecteaza regiunea per ansamblu.

Ioan Dumitrascu are o experienta de 13 ani in avocatura de business. El este partener in cadrul casei de avocatura PeliFilip si a vorbit in cadrul emisiunii WALL-STREET 360 despre tendintele momentului in piata de fuziuni si achizitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri