Controalele Fiscului (mai mult sau mai putin abuzive) si modificarile Codului Fiscal au fost principalele subiecte de discutie in cadrul unei mese rotunde organizate astazi de Romanian Business Leaders (RBL). Patronii de hoteluri si restaurante spun ca este bine ca se da un semnal prin acest tur de forta al DGAF, in special in zona de concurenta neloiala, dar si Fiscul trebuie sa inteleaga ca exista contribuabili de buna credinta si sa ia mai in serios rolul de preventie.

Dragos Petrescu, vicepresedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor (HORA) si fondatorul lantului de restaurante City Grill, a mentionat ca organizatia a avut discutii cu Ministerul de Finante pentru introducerea unui prag de materialitate, stabilit ca procent din cifra de afacerei, astfel incat Fiscul sa nu pedepseasca contribuabilii corecti pentru o greseala a casierului sau chelnerului. Practic, patronii de restaurante vor ca pentru cativa lei in plus sau in minus pe casa sa nu mai primeasca pedepse de suspendare a activitatii.

Astfel, Romeo Nicolae, vicepresedintele ANAF, a avut o intalnire cu reprezentantii HORA pentru a clarifica procedura de control a inspectorilor DGAF. HORA a cerut si reducerea TVA la 9%, cota redusa de care beneficiaza hotelurile.

In prezent, legea prevede obligatia organului fiscal de a suspenda activitatea unei firme pentru orice diferenta in casa de marcat, chiar daca vorbim de 3 lei sau 12 lei. De asemenea, vicepresedintele HORA avertizeaza ca perioada minima de suspendare a activitatii, de 30 de zile, este mult prea severa.

Nu vrem sa aparam patronii care fac evaziune, dar vrem sa existe o marja de siguranta pentru contribuabilii de buna credinta care fac si greseli - Mihai Marcu, Medlife

"Nu toate controalele care au avut loc la restaurantele si barurile din Bucuresti (Centrul Vechi in special) au avut rezultate negative. Daca acum o luna, intr-o seara, Fiscul a inchis 17 localuri, sambata trecuta au fost inchise doar 1-2 restaurante", a subliniat Dragos Petrescu. Antreprenorul atrage insa atentia ca procedura de control a Fiscului ar trebui perfectionata, pentru ca patronul de restaurant nu are dreptul de a se apara.

"Daca un functionar DGAF a gresit, tu oricum trebuie sa inchizi imediat restaurantul si apoi sa te judeci pentru acea greseala", a mai spus Dragos Petrescu (foto).

Dragos Petrescu controale ANAF

Ce se intampla acum este precum ai trage cu tunul dupa vrabiute - Dragos Anastasiu, Eurolines

Dragos Anastasiu, seful Eurolines, a subliniat si el faptul ca ANAF ar trebui sa isi ia mai in serios rolul de preventie si mai putin pe cel de coercitie. "In aceste controale se pierde mentalitatea de business, intrucat se pierd locuri de munca. Deja am vazut in Centrul Vechi trei restaurante inchise de ANAF pe care scria FOR RENT (de inchiriat - n.r.)", a spus Anastasiu.

Opinia RBL cu privire la Codul Fiscal

Antreprenorii din Romanian Business Leaders apreciaza faptul ca noul Cod Fiscal aduce o serie de masuri benefice pentru mediul de afaceri:

  • mentinerea cotei unice de impozit pe profit si pe venit;
  • plafonarea anumitor contributii sociale de pensie si sanatate;
  • reducerea cotelor de asigurari sociale in anii urmatori;
  • introducerea scutirii de impozit pe dividende;
  • reducerea cotei standard si extinderea aplicabilitatii cotei reduse de TVA.

Romanian Business Leaders semnaleaza ca efectul pozitiv al acestor masuri poate fi influentat negativ de introducerea in Codul de Procedura Fiscala a unor prevederi indreptate teoretic impotriva evaziunii fiscale, dar care, raportat la mediul normal de afaceri, pot genera distorsiuni importante. Angela Rosca, partener in cadrul companiei de consultanta fiscala TaxHouse, aminteste ca printre aceste masuri se numara:

  • introducerea penalitatii de nedeclarare de 0,06% pe zi, plafonata la 100.000 RON, fara a fi insotita de masuri tranzitorii care sa prevada aplicarea penalitatii doar pentru creantele bugetare aparute dupa 1 ianuarie 2016;
  • introducerea obligativitatii informarii zilnice a ANAF de catre banci, auditori, contabili, notari, avocati, agenti imobiliari etc. despre tranzactii in valoare de peste 5.000 euro, de care au cunostinta.


Broadcast live streaming video on Ustream

Romanian Business Leaders anunta ca va propune amendamente si asteapta de la membrii Parlamentului sustinerea acestora, in ceea ce priveste consolidarea fiscala pentru impozit pe profit a grupurilor de firme, la nivel de holding romanesc, reducerea plafoanelor aplicabile pentru contributiile de asigurari sociale (pensie, sanatate) de la cinci la trei salarii medii brute pe economie pentru cresterea conformarii voluntare si revizuirea prevederilor din Codul de Procedura Fiscala cu privire la aspectele mentionate anterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri