Comisia juridica a Senatului a avizat favorabil a doua cerere a DNA privind urmarirea penala a lui Darius Valcov, cu noua voturi ”pentru”, si cererea privind retinerea si arestarea preventiva a senatorului PSD, cu sapte voturi pentru” si doua abtineri.

Presedintele comisiei juridice, Catalin Boboc a precizat dupa sedinta ca s-au dat doua voturi. Astfel, cererea privind prelungirea urmaririi penale in cazul lui Darius Valcov a fost avizata cu unanimitate de voturi, respectiv noua voturi. In cazul cererii privind retinerea si arestarea preventiva a lui Valcov, s-au inregistrat sapte voturi ”pentru” si doua abtineri. ”Vom trimite plenului doua rapoarte, unul privind urmarirea penala, care a intrunit unanimitatea de voturi si un raport pentru incviintarea retinerii si arestarii, care de asemenea a fost avizat favorabil, cu majoritate, inregistrandu-se doua abtineri”, a spus Boboc, scrie Mediafax.

El a precizat ca, desi a fost o singura cerere din partea DNA, ea presupunea doua aspecte procedurale diferite, astfel ca s-a considerat ca e firesc sa se dea doua rapoarte. Rapoartele comisiei juridice urmeaza sa fie inregistrate la Biroul Permanent, a mai spus Catalin Boboc, adaugand ca votul final va fi dat miercuri, in plenul Senatului. Boboc a mai spus ca senatorul Darius Valcov a fost chemat la comisie, dar, din diferite motive, nu a putut sa ajunga. ”Ne-a comunicat un punct de vedere, ca dumnealui va fi pezent maine, la plen si isi va sustine punctul de vedere si ca lasa la aprecierea comisiei modul in care va da acest raport, fara sa solicite o amanare”, a explicat Boboc. DNA a cerut, martea trecuta, un nou aviz pentru arestarea lui Darius Valcov, suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini firme pe care le administreaza prin interpusi, procurorii precizand ca el ar fi obtinut astfel trei lingouri de aur, bani si tablouri.

Potrivit anchetatorilor, incepand din 2011 si pana in prezent, Valcov a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia de primar, senator si ministru. El s-ar fi folosit de informatiile obtinute in virtutea functiilor publice, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de fostul ministru al Finantelor, dar erau administrate prin interpusi. Darius Valcov a obtinut, astfel, arata procurorii anticoruptie, mai multe bunuri materiale, intre care sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei. Anchetatorii sustin ca acestea au fost depozitate intr-un seif, care era lasat spre pastrare unei persoane apropiate fostului ministru. Procurorii fac cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia.

In acest context, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Romaniei referatul cauzei, pentru ca acesta sa sesizeze Senatul, pentru a se obtine avizul necesar efectuarii in continuare a urmaririi penale a lui Darius Valcov. De asemenea, DNA a cerut si incuviintarea retinerii si arestarii fostului ministru al Finantelor. Acesta nu este primul aviz pe care DNA il cere in cazul lui Valcov. Directia Nationala Anticoruptie a solicitat, in 19 martie, aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Bogdan Valcov, pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate. Cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Darius Valcov a fost aprobata, miercurea trecuta, de Senat, fiind inregistrate 97 de voturi "pentru", 48 "impotriva" si cinci abtineri. Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost retinut, miercuri dupa-amiaza, de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri. Judecatorii de la instanta suprema au decis ca Valcov sa fie cercetat in arest la domiciliu, incepand de joi pana in 24 aprilie.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri