Peste 132.000 de familii au contractat credite prin programul Prima Casa din 2009 si pana in prezent. Acesti clienti sunt beneficiarii noii ordonante de urgenta (OUG nr. 2/2015) prin care Guvernul da acum posibilitatea obtinerii unei a doua locuinte tot printr-un program guvernamental de garantare denumit "A doua Casa", cu conditia sa fie mai mare sau mai scumpa decat cea initiala, sa lichideze primul credit si sa vanda prima locuinta obtinuta prin programul Prima Casa.

"Acest ordin nu rezolva problema persoanelor care doar voiau sa vanda locuinta achizitionata prin Prima Casa inainte de cinci ani, fara sa cumpere altceva mai mare - fiindca pleaca din localitate sau din tara - nici a celor care doar vor sa refinanteze creditul Prima Casa obtinut in 2009 in euro de exemplu, cu unul in lei - dar fara sa achizitioneze o alta locuinta. Nu rezolva nici problema celor care voiau sa vanda vechea locuinta achizitionata prin program, deoarece s-a dovedit ca are vicii ascunse de constructie, si nu se incadreaza cu veniturile pentru a lua un credit de valoare mai mare, pentru o locuinta cu valoare evaluata mai mare", a declarat Irina Chitu, country director FinZoom.ro Romania pentru wall-street.ro.

Insa, la propunerea bancilor, spune Irina Chitu, "in ordonanta este inclusa o alta prevedere interesanta, care ar rezolva problema celor care vor sa-si vanda locuinta achizitionata prin Prima Casa inainte de cinci ani, prin preluarea creditului de catre viitorul cumparator". Prevederea ar ajuta beneficiarii de Prima Casa care nu-si mai pot plati creditul. Acestia ar putea scapa de executarea silita (care se instituie automat dupa trei luni de neplata) daca gasesc o alta persoana care indeplineste criteriile de eligibilitate in cadrul programului si care poate prelua creditul (si implicit locuinta).

Saptamana viitoare ar trebui sa fie publicate Normele de Aplicare ale acestei ordonante, iar, in opinia analistului FinZoom.ro, sunt foarte multe intrebari procedural legate de aceasta ordonanta.

A doua casa prin programul Prima Casa:

Potrivit OUG nr. 2/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si alte masuri, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 176 din 13 martie 2015 si care a intrat in vigoare in aceeasi zi, Art. VII, beneficiarii unui credit Prima Casa pot achizitiona o noua locuinta in cadrul programului, daca indeplinesc cumulativ patru conditii:

  • noua locuinta sa aiba suprafata utila mai mare decat a locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului sau valoarea noii locuinte rezultata din raportul de evaluare sa fie mai mare decat valoarea evaluata la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului;
  • locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului sa fie instrainata prin vanzare-cumparare cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte;
  • creditul acordat initial in cadrul programului sa fie lichidat pana la data incheierii contractului de vanzare - cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte in cadrul programului sau sa fie refinantat prin acordarea celui de-al doilea credit in cadrul programului pentru dobandirea sau construirea noului imobil;
  • la data solicitarii celui de-al doilea credit, beneficiarul programului persoana fizica declara pe propria raspundere, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita in cadrul programului pe care o va instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50 mp si o a doua locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita initial in cadrul programului, pe care o va instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte.

programul a doua casa

Cele patru conditii puse beneficiarilor, ridica cateva semne de intrebare:

"Noul proprietar al vechii locuinte ar trebui sa astepte sa i se aprobe noul credit prin Prima Casa proprietarului vechi, pentru a semna toate actele de vanzare - cumparare si a se muta in locuinta achizitionata? Dificil mi se pare faptul ca vanzarea si cumpararea celor doua proprietati trebuie sa aiba loc in acelasi moment. Pana si in cazul unui credit punte, care se afla in oferta bancilor, dar nu este folosit, consumatorii isi pot cumpara o noua proprietate pe credit, inainte de a o vinde pe cea existenta - iar creditul initial se ramburseaza din banii obtinuti prin vanzarea vechii proprietati", spune Irina Chitu.

Apoi, pentru a lichida integral creditul initial, proprietarul locuintei cu credit Prima Casa trebuie: fie sa dispuna de acesti bani din surse proprii; fie sa vanda locuinta - contra cash (dar numai daca are certitudinea ca i se va aproba noul credit solicitat prin Prima Casa si se incadreaza la o suma mai mare, aferenta locuintei mai scumpe pe care vrea sa o achizitioneze) - sau prin credit bancar (daca noul cumparator al vechii locuinte obtinute prin Prima Casa nu are bani cash si apeleaza la credit, ambele credite trebuie sa se finalizeze cam in acelasi timp); fie sa faca refinantare - si in acest caz atat bancile (implicate in transfer) cat si Fondul de Garantare trebuie sa fie de acord sa se instituie a 2-a ipoteca pe imobil, pana la transferul de proprietate.

Pentru a-si putea permite sa beneficieze de a doua casa, oricare dintre actualii proprietari de Prima Casa trebuie sa se incadreze cu veniturile la un credit de o valoare mai mare si sa nu fi avut intarzieri la credite (inclusiv Prima Casa). Practic se va face o analiza de credit ca pentru un credit nou, fara a se lua in calcul rata lunara de la creditul Prima Casa initial (care va fi lichidat).

"Exista acum pe piata credite ipotecare standard la costuri totale (DAE - dobanda anuala efectiva) mai bune decat cele oferite prin programul Prima Casa. Ar trebui extinse prevederile ordonantei si sa dea beneficiarilor actuali de credite Prima Casa posibilitatea sa refinanteze acest credit si printr-un credit standard sau sa poata sa isi vanda locuinta inainte de cinci ani", apreciaza Irina Chitu, country director FinZoom.ro Romania.

Foto articol: case, Shutterstock

Sursa foto: Achizitie de locuinta / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri