Primarul Constantei, Radu Mazare, a fost trimis in judecata de DNA Constanta in dosarul in care este cercetat pentru vanzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate, procurorii stabilind ca in acest caz bugetul Primariei Constanta a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA Constanta, in 12 octombrie 2004, Radu Mazare, in calitate de primar al municipiului Constanta, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu privind corecta gestionare si administrare a patrimoniului orasului, cu ocazia vanzarii, la un pret derizoriu de 23,56 euro/metrul patrat, a unui teren in suprafata de 15.465,91 metri patrati, situat in statiunea Mamaia. Astfel, el a provocat Primariei Constanta un prejudiciu de 1.104.884 euro si, totodata, au fost obtinute foloase necuvenite cumparatorului terenului, potrivit Mediafax.

In 28 februarie 2007, primarul Constantei si-ar fi indeplinit din nou in mod defectuos atributiile de serviciu, vanzand, la un pret scazut, alte doua terenuri apartinand Primariei Constanta, unul de 11.890 metri patrati, iar celalalt de 502,81 metri patrati, in acest caz prejudiciul produs municipiului Constanta fiind de 2.971.420 de euro. Conform DNA, Radu Mazare ar fi stabilit cu intentie o valoare diminuata fata de valoarea comerciala reala pentru o suprafata de 11.890 de metri patrati de teren din statiunea Mamaia, apartinand domeniului privat al municipiului Constanta, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumparat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentata legal de Sorina Gina Hortolomei-Moscu, inculpata si ea in acelasi dosar.

In 31 mai 2007, Sorina Gina Hortolomei-Moscu si SC Mehmetoglu SRL au cumparat de la RAEDPP Constanta un alt teren, in suprafata de 502,81 metri patrati, stiind ca pretul era cu mult diminuat fata de valoarea comerciala reala. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societatilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) si SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante tot de Hortolomei-Moscu. Tranzactiile respective s-au facut prin cresterea succesiva a pretului, astfel incat SC Millenium Global Development SA a dobandit terenurile la o valoare aproximativ egala cu cea de piata, fiind disimulata provenienta ilicita a acestora.

Ce acuzatii ii mai sunt aduse lui Radu Mazare

De asemenea, Radu Mazare mai este acuzat si ca, dupa trimiterea sa in judecata, in octombrie 2008, impreuna cu Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica si Nora Alina Chirca, dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, primarul Constantei, desi avea obligatia legala, nu a dispus suspendarea acestora din functiile publice pe care le detineau in cadrul Primariei Constanta, fapta care a avut ca efect plata nelegala a drepturilor salariale catre persoanele respective precum si obtinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.

In acelasi dosar, Radu Mazare mai este acuzat si de faptul ca Primaria Constanta nu a executat o hotarare definitiva a instantei. ”In intervalul de timp dintre 17 martie 2009, data ramanerii definitive a sentintei civile nr. 20821/20.11.2008, si pana in prezent, inculpatul Radu Mazare, cu stiinta, nu si-a indeplinit obligatia care decurgea din functia de primar al municipiului Constanta privind predarea a doua terenuri catre proprietarul lor, care le cumparase de la Consiliul Local Constanta, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despagubiri, precum si un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseste, in prezent, fara drept cele doua imobile”, se mai precizeaza in rechizitoriul procurorilor anticoruptie constanteni.

Potrivit acestora, nici Primaria Constanta si nici Ministerul Finantelor Publice nu au comunicat pana in prezent daca se constituie parte civila in cauza, desi li s-a cerut acest lucru. In acest dosar, procurorii au dispus trimiterea in judecata, in libertate, a lui Radu Mazare, pentru patru infractiuni de abuz in serviciu, si a Sorinei Gina Hortolomei-Moscu, la data faptelor reprezentant al societatilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA si SC Millenium Global Development SA, pentru doua infractiuni de spalare a banilor. Au fost trimise in judecata si SC Mehmetoglu SRL, pentru doua infractiuni de spalare a banilor, SC Bulevard SA si SC Millenium Global Development SA, pentru spalare a banilor. De asemenea, procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra celor doua terenuri din Mamaia vandute catre Sorina Gina Hortolomei-Moscu.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Constanta cu propunere mentinere a masurilor asiguratorii. Primarul Radu Mazare spunea, in octombrie 2014, ca pentru vanzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis in judecata in 2008 de DNA Bucuresti, dar ca in prezent este urmarit penal de DNA Constanta pentru vanzarea unei jumatati din terenul respectiv, precizand ca acuzatiile sunt diferite.

In 6 februarie, Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca procurorii DNA Constanta au dispus extinderea urmaririi penale fata de Radu Mazare, pentru abuz in serviciu. In ordonanta de extindere a urmaririi penale se arata ca, in 24 octombrie 2008, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a membrilor unei comisii de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primariei Constanta, din care faceau parte: primarul Radu Mazare, Nicusor Daniel Constantinescu - fost consilier municipal, Constantin Racu - fost director al Directiei Administratie Publica, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Directiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Directiei Tehnic Investitii, Dan Miron - fost consilier municipal si consilierii juridici Cristian Talpau, Nora Alina Chirca si Bogdan Ghitulescu, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, fals intelectual, in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

"De la acea data si pana in prezent, suspectul Mazare Radu Stefan, desi avea obligatia legala, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea urmatorilor: Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion si Chirca Nora Alina, din functiile publice pe care le detineau in cadrul Primariei Constanta, fapta care a avut ca efect plata nelegala a drepturilor salariale catre persoanele respective precum si obtinerea unor foloase necuvenite pentru acestea", sustineau procurorii DNA.

In acest dosar, Radu Mazare a fost audiat la DNA Constanta in 6 februarie, dar si in 20 martie. El spunea ca in cazul celor doua terenuri este vorba despre vanzari stabilite de Consiliul Local (CL) Constanta, evaluate de un evaluator si negociate, "nu sub valoarea evaluarii", de catre o comisie a CL. "Dupa ce cetateanul semna cu comisia Consiliului Local si platea avansul, primarul semna contractul. (...) Si acolo sunt acuzat eu, nimeni altcineva: nici evaluator, nici consilieri locali, nici nimeni", afirma Radu Mazare. DNA a cerut Consiliului Local Constanta sa se constituie parte civila in acest dosar al lui Radu Mazare, insa dupa ce consilierii au supus la vot cererea rezultatul a fost neconcludent, inregistrandu-se mai multe abtineri, chiar din partea consilierilor PSD, decat voturi "pentru" sau "impotriva".

Seful Serviciului Juridic din cadrul Primariei Constanta, Irina Panzariu, afirma, in sedinta din 30 martie a Consiliului Local, ca DNA il ancheteaza pe Radu Mazare pentru subevaluarea unui teren de 12.000 de metri patrati in zona Cazino Mamaia si pentru subevaluarea altui teren la Club Castel tot in Mamaia, de 15.000 de metri patrati, ambele fiind vandute, primul in 2007, iar al doilea in 2004 si ca acele terenuri au fost vandute de catre Consiliul Local.

"Procedura de vanzare a bunurilor a fost aprobata de Consilul Local. Tot Consiliul Local a aprobat si vanzarea celor doua terenuri si tot prin hotarare de Consilucomisia de vanzare a fost mandatata sa-si insuseasca in numele Consiliului Local intreaga documentatie care sta la baza acestor vanzari, cat si raportul de evaluare", a explicat Irina Panzariu, care a mentionat ca pretul de vanzare a fost stabilit pe baza unui raport de evaluare.

Viceprimarul Decebal Fagadau a cerut, in cadrul sedintei, sa nu se constituie parte civila Consiliul Local, in timp ce Sorina Tusa, consilier PNL, a solicitat ca CLM sa se constituie parte civila in acest dosar. Votul a fost unul strans, sase consilieri au fost "pentru”, sase au votat “impotriva”, iar 11 s-au abtinut, printre acestia fiind si consilieri PSD. In aceasta situatie, proiectul nu a fost aprobat, nici nu a fost respins, ci practic nu s-a adoptat nicio hotarare.

Radu Mazare este urmarit penal de DNA in mai multe dosare, iar in prezent se afla in arest preventiv. Instanta suprema a decis definitiv, joi, ca primarul Constantei, Radu Mazare, sa fie arestat preventiv in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si respectiv castigarea unei licitatii.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri