Horia Georgescu, fostul sef al ANI, si parlamentarii Theodor Nicolescu si Marko Attila au fost trimisi in judecata, astazi, in dosarul in care sunt acuzati de DNA ca au aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a opt persoane care, la data faptelor, faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP, precum si a patru inculpati care aveau calitatea de experti evaluatori autorizati.

Astfel, in fata instantei vor ajunge deputatul Theodor Nicolescu, aflat in arest preventiv, pentru faptele comise in perioada in care a fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. El este acuzat de luare de mita in forma continuata si abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, noteaza Mediafax.

Procurorii i-au trimis in judecata si pe Ingrid Zaarour, fosr presedinte al ANRP, cercetata sub control judiciar, pe Mihnea-Remus Iuorp, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, fosti vicepresedinti ai ANRP, Horia Georgescu, toti trei arestati in prezent. In fata magistratilor vor ajunge si Remus-Virgil Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa inchisorii pentru coruptie in alta cauza, fost vicepresedinte al ANRP, Marko Attila, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relatii interetnice, precum si Constantin-Catalin Canangiu, arestat preventiv, pentru faptele comise in perioada in care era reprezentant al Ministerului Finantelor Publice.

Toti cei sapte vor fi judecati pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. De asemenea, au fost trimisi in judecata si expertii evaluatori Gheorghe Visoiu si Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula. Primii doi sunt arestati preventiv, iar ultimii doi sunt arestati la domiciliu. Cei patru vor fi judecati pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. In plus, Alexandru-Florin Hanu este acuzat si de luare de mita.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in luna ianuarie, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare.

"Inculpatii Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoras Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Catalin si Nicolescu Theodor Catalin au fost, in perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. In acea calitate, cei opt inculpati au emis, in cazul a trei dosare (nr.13653/FFCC/2008, nr.26600/CC/2006 si nr.8745/CC/2006) titluri de despagubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 si 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor mentionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat si a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase", conform DNA.

Mai exact, anchetatorii au stabilit ca, in 4 decembrie 2008, cei opt au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nistor Neculai, prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 55.390 metri patrati de 84.546.000 lei (1.526 lei/ metru patrat), prin supraevaluarea acestuia cu peste 13 milioane de euro, prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre doua persoane.

Ulterior, in 10 noiembrie 2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, cu exceptia lui Canangiu, au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Dorin Cornel Drula, intr-un dosar de despagubire prin care a fost stabilita o valoare a terenului de 1.535 metri patrati si constructie demolata de 2.137.636 de euro, prin supraevaluarea acestora cu aproximativ 1,7 milioane de euro, prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de catre o persoana.

Procurorii mai spun ca la data de 2 septembrie 2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Alexandru-Florin Hanu, prin care a fost stabilita o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudesti – Cioplea, actualmente sector 3 Bucuresti, de 104.640.072 euro, prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane de euro.

"Cele trei rapoarte de evaluare intocmite de expertii evaluatori Neculai Nistor, Drula Dorin Cornel si Hanu Alexandru-Florin au fost avizate de Visoiu Gheorghe, expert evaluator angajat al ANRP– Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, cu incalcarea atributiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acelor rapoarte, in conformitate cu standardele si legislatia mentionate", conform DNA.
Procurorii au mai ajuns la concluzia ca in perioada 2007-2008, Theodor Nicolescu, care la momentul respectiv detinea functia de vicepresedinte al ANRP si calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a cerut de la trei persoane un procent de cinci la suta din totalul actiunilor pe care acestia urmau sa le primeasca in urma conversiei titlurilor de despagubire din dosarele aflate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. In schimbul banilor, Nicolescu, prin prisma functiei si calitatii pe care o detinea, urma sa asigure solutionarea favorabila si cu celeritate a dosarelor de despagubire.

"Ca urmare a solutionarii dosarului de despagubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafata de 20,5 ha, teren situat in Bucuresti, in zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Catalin a primit, in perioada 2009-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentand bani si contravaloarea actiunilor. Banii au fost remisi in general, in transe de pana la 250.000 de lei, in lei si euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, in baza unui contract de comision incheiat fictiv pentru a masca comisionul", potrivit actului de sesizare al instantei.

In 2008, expertul evaluator Hanu a primit de la o persoana, suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare favorabila asupra imobilului care facea obiectul despagubirii dintr-unul dintre dosarele care au ajuns la aceasta comisie. "Prin actiunile sau inactiunile lor intentionate, cei 12 inculpati din prezenta cauza au produs un prejudiciu bugetului statului roman in cuantum de 84.588.304 euro", conform anchetatorilor.

Procurorii au pus sechestru asigurator asupra mai multor sume de bani si bunuri ce apartin acuzatilor din acest caz si au confiscat cele 6,2 milioane de lei de la Nicolescu si suma de 10.000 euro de la Hanu, bani pe care i-ar fi luat cei doi drept mita. Dosarul se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri