Fostul ministru Elena Udrea, aflata in arest din 25 februarie, a fost trimisa in judecata, marti, de procurorii anticoruptie, in dosarul "Gala Bute", ea fiind acuzata de luare de mita.

Alaturi de Udrea, in fata instantei au ajuns si fostul ministru Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga.

Fostul ministru Elena Udrea este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului "Gala Bute" de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.

De asemenea, Udrea va fi judecata si pentru spalare de bani, fostul ministru al Dezvoltarii fiind acuzata ca a luat mita mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucuresti, sub aparenta unor contracte de donatie fictive, intocmite pentru a disimula originea infractionala a banilor.

Potrivit DNA, intre 2010 si 2011, Elena Udrea si fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI.

"Astfel, dupa ce Compania Nationala de Investitii realiza platile catre SC Consmin SA pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10% din suma incasata catre societatea controlata de Lungu Stefan, SC Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod, s-au realizat cinci plati, in valoare totala de 335.486 lei", sustin procurorii DNA.

Anchetatorii au mai stabilit ca Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu. Platile se faceau fie in numerar, fie prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare in valoare totala de 209.762 de lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 de lei.

"O parte din aceste sume au fost inmanate in numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la randul sau lui Udrea Elena Gabriela. Diferenta a fost folosita de Breazu Liberiu Tudor pentru a plati diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria", spun procurorii anticoruptie.

In 2011, Udrea ar fi cerut si primit, de la omul de afaceri Adrian Gardean, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

"Urmare acestei solicitari, in data de 6 octombrie 2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro in numerar lui Nastasia Gheorghe, in contul incasarilor realizate de cele doua societati mentionate din fondurile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Suma a fost predata de Nastasia Gheorghe (fost secretar general in MDRT, n.r.) in aceeasi zi ministrului Udrea Elena Gabriela", potrivit DNA.

In perioada 19 iulie 2011 - 18 iulie 2012, in contabilitatea PDL Bucuresti ar fi fost inregistrate 21 de contracte de donatie cu o valoare totala de 1.537.200 lei, potrivit anchetatorilor. Elena Udrea este urmarita penal si in dosarul "Microsoft", cauza in care a fost arestata preventiv din 11 februarie pana in 17 februarie, cand instanta a inlocuit masura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu pana in 25 februarie, cand a fost arestata preventiv in dosarul "Gala Bute".

In dosarul "Gala Bute, Rudel Obreja se afla in arest din 5 februarie. De asemenea, fata de Tudor Breazu s-a dispus tot arestul preventiv. In acelasi caz, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita, fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu si a fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia sunt arestati la domiciliu.

DNA:Udrea coordona un sistem prin care apropiații si luau mit de la firme pentru contracte cu MDRT

Procurorii DNA, care marti au trimis-o in judecata pe Elena Udrea in dosarul ”Gala Bute”, spun ca aceasta a coordonat un sistem prin care apropiatii sai au primit bani de la mai multe firme pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de MDRT, o parte din sume ajungand la fostul ministru.

Fostul ministru Elena Udrea, aflata in arest din 25 februarie, a fost trimisa in judecata, marti, de procurorii anticoruptie, in dosarul "Gala Bute", fiind acuzata de mai multe infractiuni de coruptie comise in perioada 2010 - 2012, privind administrarea fondurilor publice de catre Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Astfel, Elena Udrea este acuzata de trei infractiuni de luare de mita, precum si de abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene, arata DNA intr-un comunicat de presa transmis marti.

De asemenea, au fost trimisi in judecata fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja si omul de afaceri Tudor Breazu, ambii aflandu-se in arest preventiv, ca si Elena Udrea.

Tudor Breazu este acuzat de complicitate la luare de mita, in timp ce Rudel Obreja este acuzat de complicitate la luare de mita, evaziune fiscala (doua infractiuni) si spalare de bani. Procurorii DNA i-au trimis in judecata, in arest la domiciliu, pe fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu, pentru trei infractiuni de complicitate la dare de mita, si pe fostul secretar general in MDRT Georghe Nastasia, pentru luare de mita.

In acest dosar, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie si fostul ministru al Economiei Ion Ariton, actual senator, pentru participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu, acuzata de luare de mita, si administratorul SC Consmin SA Dragos Botoroaga, acuzat de dare de mita. Cei trei sunt cercetati sub control judiciar.

Procurorii arata, in rechizitoriu, ca fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele sale cele mai apropiate (Stefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia si Tudor Breazu) au primit, cu stiinta acesteia, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de minister.

”Sumele obtinute au intrat fie nemijlocit in patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela (in numerar ori prin plata unor bunuri si servicii), fie in patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizatia Bucuresti a unui partid si inculpatul Obreja Rudel)”, spun procurorii DNA.

Potrivit acestora, Elena Udrea si-a exercitat atributiile in mod nelegal si a determinat alti functionari din minister sa isi incalce atributiile, cu prilejul achizitiei de servicii de publicitate la gala de box profesionist, prejudiciind bugetul ministerului si creand un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Anchetatorii mai arata ca acestui demers i s-a alaturat si fostul ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri Ion Ariton, care i-a determinat pe reprezentantii mai multor companii din subordinea ministerului sa faca sponsorizari intr-o modalitate interzisa de lege pentru organizarea galei de box.

Pentru a diminua cuantumul taxelor datorate bugetului de stat pentru veniturile obtinute in acest mod, Obreja a inregistrat cheltuieli fictive in contabilitatea societatii pe care o administra. Conform DNA, in cursul anului 2010, Elena Udrea a primit in mod indirect, prin intermediul lui Stefan Lungu, foloase materiale de la Adrian Gardean si Miron Gardean, pentru a asigura finantarea la timp a unor contracte de lucrari incheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unitati administrativ teritoriale in cadrul programului ”Schi pentru Romania”.

”La datele de 24.08.2010 si 20.12.2010, mituitorii au dispus transferul sumei totale de 695.367,06 lei in patrimoniul unei societati controlate de inculpatul Lungu Stefan, prin intermediul mai multor contracte fictive de achizitie. Suma mentionata reprezinta 10% din valoarea platilor efectuate de minister catre UAT Cavnic si UAT Borsec in contul lucrarilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A. Din probele cauzei a rezultat ca Udrea Elena Gabriela cunostea imprejurarile esentiale referitoare la remiterea sumelor de bani, iar Lungu Stefan a folosit o parte din banii astfel obtinuti, la cererea ministrului, pentru plata unor servicii de publicitate si de monitorizare a mediului online de care au beneficiat inculpata si organizatia Bucuresti a unui partid”, se mai arata in rechizitoriul procurorilor.

Acestia o mai acuza pe Elena Udrea ca in perioada 2010 - 2011, impreuna cu Ana-Maria Topolicean, directorul Companiei Nationale de Investitii (CNI), a primit aproximativ 300.000 lei de la Dragos Marius Botoroaga, administratorul S.C. Consmin S.A., pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societate in baza contractelor incheiate cu CNI.

Astfel, dupa ce CNI realiza platile catre S.C. Consmin S.A. pentru lucrarile efectuate, Botoroaga dispunea transferul a 10% din suma incasata catre societatea controlata de Lungu, S.C. Last Time Studio S.R.L., in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod, s-au facut cinci plati in valoare totala de 335.486 de lei.

La randul sau, Stefan Lungu ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu, iar platile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societatii S.C. Ekaton Consulting S.R.L., administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest mod, s-au realizat patru transferuri bancare in valoare totala de 209.762 lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 de lei.

O parte din aceste sume i-au fost inmanate Anei Maria Topoliceanu, care le-a predat la randul sau Elenei Udrea, iar diferenta a fost folosita de Breazu si Topoliceanu pentru a plati diferite cheltuieli ale Elenei Udrea sau ale organizatiei Bucuresti a partidului (PDL).

Procurorii DNA mai spun ca in cursul anului 2011 Elena Udrea a cerut si a primit de la Adrian Gardean, direct si indirect, foloase materiale in valoare de 10% din platile facute de minister pentru contractele de lucrari incheiate de S.C. Termogaz Company S.A. si S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri