Propunerile privind eliminarea incatusarii arestatilor non-violenti in spatiul public si posibilitatea acuzatului de a alege o alta locuinta decat cea trecuta in acte daca face dovada ca acolo domiciliaza, avansate de senatorul PSD Serban Nicolae, au fost acceptate de comisia juridica a Senatului, transmite Mediafax.

Raportul de admitere a fost prezentat, marti, in cadrul sedintei comisiei juridice, la reuniune participand, pe langa membrii acestei comisii si senatorul PSD Serban Nicolae, reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei.

"Incatusarea este o masura exceptionala, ea trebuie restrictionata cu cateva exceptii foarte expres si foarte clar limitate de textul de lege, in sensul in care se incatuseaza doar persoane care sunt suspectate, cercetate pentru si infractiuni prin acte de violenta, ceea ce induce o stare de pericol in spatiu public, persoanele care s-au sustras sau s-au opus masurii retinerii sau arestarii preventive", a spus Serban Nicolae la finalul sedintei.

El spune ca acest procedeu nu trebuie lasat la latitudinea arbitrarului sau discretionarului "in functie de persoana, in functie de notorietate, in functie de prezenta sau nu a camerelor de luat vederi".

"Nu este o chestiune de spectacol incatusarea, nu asta m-a preocupat, ci faptul ca in multe situatii incatusarea poate sa fie o forma de umilire a persoanelor in cauza, mai ales in cazul celor care nu sunt cercetate pentru infractiuni cu violenta, care nu genereaza o stare de pericol in spatiul public", a explicat senatorul PSD.
El a mai adaugat ca in Codul penal sunt definite foarte clar infractiunile cu violenta si a enumerat ca exemplu talharia, omorul si violul.

Referitor la arestul la domiciliu, senatorul a precizat ca un arestat isi poate alege domiciliul in cazul in care instanta decide ca acesta sa suporte o astfel de masura preventiva, dar acuzatul trebuie sa faca dovada clara ca domiciliaza la acea locuinta si nu la adresa care figureaza in actul de identitate.

Serban Nicolae a mai spus ca 7 mai este termenul de adoptare tacita a modificarilor aduse Codului de procedura penala, dar el si-a exprimat opinia ca aceasta nu e o solutie.

"Cred ca toate propunerile legislative trebuie dezbatute, trebuie lamurite, trebuie sa aiba un cadru cat mai larg de exprimare a opiniilor. Nu sunt deloc de acord cu adoptarea tacita", a conchis senatorul PSD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri