Procesul de fuziune ori achizitie nu este foarte bine cunoscut de antreprenorii romani, acestia devenind nemultumiti dupa ce atrag un fond de investitii, a afirmat Ruxandra Ogrendil, partener al companiei de consultanta Pathfinder Management& Consulting, in cadrul M&A Outlook, conferinta organizata de wall-street.ro impreuna cu EY, Pathfinder si PeliFilip.

„In Romania este o problema de mentalitate cand vorbim de fuziuni si achizitii, este o piata a cumparatorului pentru ca nu avem o mentalitate de a construi pe termen lung ca antreprenori. Majoritatea tranzactiilor care s-au facut si se fac in continuare sunt pentru un exit, pentru un castig rapid. O alta abordare este cea in care alegem un fond de investitii pentru a ne extinde, dar numarul antreprenorilor care fac acest lucru este mult mai mic decat al celor care vor sa faca un exit. Fondurile de investitii ar trebui vazute si ca resurse, nu doar ca o modalitate de a incasa niste bani. De exemplu, familia Marcu a crescut foarte mult businessul Medlife alaturi de investitorii pe care i-a atras”, a explicat Ogrendil.

Cand un fond de investitii cauta companii in care sa investeasca, acesta se uita la potentialul de crestere al companiei si sectorul in care activeaza, pozitia pe care o ocupa compania in piata, viziunea antreprenorului, management si rezultatele pe ultimii trei ani.

„O problema care apare adesea este faptul ca antreprenorul este foarte legat afectiv de companie, ceea ce il face sa se poarte cu businessul ca si cum ar fi un copil si, de aceea, apar adesea diferente de opinie in discutiile cu fondul. Fondurile vor sa intre in companii cu transparenta si proceduri, cu echipe bune de management, cu planuri de afaceri. De asemenea, antreprenorii trebuie sa stie cui se adreseaza. Pentru ca sunt fonduri care investesc pana intr-un milion de euro, unele 5-10, iar altele minim 15 milioane de euro. Punctul sensibil este sa se ajunga la o intelegere pe termenii comerciali. De regula tranzactiile nu se rup din motive juridice, ci din cauza elementelor comerciale care nu sunt bine intelese de ambele parti”, a mai spus reprezentanta Pathfinder Management&Consulting, companie specializata in consultanta in fuziuni si achizitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri