Ilie Carabulea va fi judecat in arest preventiv, in dosarul ASF-Carpatica, dupa ce instanta suprema a decis definitiv, marti, inlocuirea controlului judiciar cu aceasta masura restrictiva de libertate, intrucat omul de afaceri a determinat mai multe persoane sa dea declaratii mincinoase, noteaza Mediafax.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au mentinut decizia Curtii de Apel Bucuresti, luata vineri, prin care s-a dispus arestarea lui Carabulea.

Prin sentinta Curtii de Apel Bucuresti s-a dispus incarcerarea omului de afaceri incepand cu momentul la care decizia va ramane definitiva. Astfel, Ilie Carabulea urmeaza sa fie arestat marti, de indata ce decizia va fi comunicata politistilor, care vor pune in executare mandatul.

Procurorii DNA au cerut din nou arestarea preventiva a lui Ilie Carabulea, judecat in dosarul ASF, dupa ce omul de afaceri nu a respectat conditiile impuse prin control judiciar.

Procurorii anticoruptie au mai cerut, in iulie 2014, arestarea lui Ilie Carabulea pentru ca acesta ar fi luat legatura cu mai multi martori si a instalat la domiciliul sau un sistem de monitorizare video a sediului Carpatica Asig. Propunerea a fost admisa de instanta, iar omul de afaceri a fost incarcerat. Ulterior, el a fost plasat in arest la domiciliu, in decembrie 2014, iar mai apoi s-a dispus judecarea sub control judiciar, incepand din februarie.
Conform unui comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie, noua propunere de arestare preventiva a fost formulata ca urmare a faptului ca Ilie Carabulea a incalcat in mod repetat obligatiile impuse de instanta, prin care s-a dispus inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu masura preventiva a controlului judiciar.

Potrivit referatului de inlocuire a masurii controlului judiciar cu arestarea preventiva, ulterior luarii acestei masuri Carabulea, in mod direct sau indirect, a continuat sa determine diverse persoane "prin fapte cu efect vadit intimidant" - legate de notorietatea si potenta financiara a omului de afaceri - a, sa nu dea declaratii sau sa dea declaratii mincinoase in cadrul procesului penal aflat in curs de judecata.

"Aceste demersuri aveau rolul de a convinge acele persoane ca inculpatul este mai presus de lege, ca poate incalca oricand hotararile instantei penale convingandu-le astfel ca finalitatea procesului penal va fi una favorabila acestuia. De asemenea, a urmarit ca persoanele ce aveau calitatea de martori in procesul penal sa fie descurajate in a declara adevarul in fata instantei de judecata, in acest sens dispunand chiar reziliarea contractului de munca al unui angajat", conform DNA.

Anchetatorii sustin ca Ilie Carabulea a fost ajutat de diversi angajati ai firmelor pe care le detine, in mod direct sau indirect.

"Astfel, in intervalul februarie – martie 2015, inculpatul Carabulea Ilie a incalcat cu rea-credinta restrictiile instituite de instanta de judecata, respectiv a intervenit in administrarea activitatii economice a SC Atlassib SRL (in cadrul careia detinea, la momentul incalcarii interdictiilor, un numar majoritar de parti sociale) in administrarea activitatii economice a SC Carpatica Asig SA (care la momentul incalcarii interdictiilor, avea ca actionar majoritar, societatea SC Atlassib SRL si care are si in prezent calitatea de inculpat in aceeasi cauza penala dedusa judecatii in care si Carabulea Ilie are calitatea de inculpat), precum si in administrarea activitatii economice a SC Star Motors SRL (in care inculpatul Carabulea Ilie avea la momentul incalcarii interdictiilor, calitatea de asociat semnificativ)", precizeaza DNA.

Ilie Carabulea si Marian Mirzac, arestati pentru coruptie in ianuarie 2014

Ilie Carabulea, care detine indirect si controleaza Carpatica Asig din Sibiu, si Marian Mirzac, fostul director general al firmei, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie la sfarsitul lunii ianuarie 2014, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la societatea de asigurari.

Ulterior, masura a fost inlocuita cu arestul la domiciliu, insa la finalul lunii iulie 2014 Curtea de Apel Bucuresti a decis, la propunerea procurorilor anticoruptie, arestarea lui Ilie Carabulea pentru ca acesta ar fi luat legatura cu mai multi martori si a instalat la domiciliul sau un sistem de monitorizare video a sediului Carpatica Asig.
Potrivit DNA, in intervalul 24 iunie - 5 iulie 2014, Ilie Carabulea a incalcat "in mod repetat" obligatiile impuse de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie odata cu inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
ICCJ i-a interzis atunci omului de afaceri sa paraseasca imobilul in care locuieste fara permisiunea judecatorului de Camera preliminara si a instantei Curtii de Apel Bucuresti. In plus, el nu avea voie sa comunice cu ceilalti inculpati si cu martorii din dosar.

Potrivit anchetatorilor, Ilie Carabulea nu a respectat aceste conditii, luand legatura prin mijloace de comunicare electronice, dar si prin intermediul unei alte persoane, cu inculpatii SC Carpatica Asig SA (prin reprezentantii legali) si Ana-Ina Crudu, dar si cu mai multi martori din dosar.
"Totodata, incepand cu data de 25 iunie 2014, inculpatul Carabulea Ilie a instalat un sistem de monitorizare la domiciliul acestuia, conectat la serverul SC Carpatica Asig SA, prin intermediul caruia are acces online la imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate in sediul SC Carpatica Asig SA si, implicit la activitatea desfasurata de inculpati si martori", a aratat DNA.

Potrivit unor surse judiciare, Carabulea a trimis la secretariatul societatii Atlasib, in intervalul de timp cat a fost arestat la domiciliu, mai multe documente, intre care un "Raport privind dosarele de dauna avizat in data de 27 iunie 2014, dupa unitatile instrumentare", "Situatia rezervelor pentru dosarele de dauna avizate in perioada 1 - 27 iunie 2014 dupa unitatile instrumentare" si "Carpatica raportare 23 -30 iunie 2014".
Sursele citate au precizat ca niciunile dintre aceste documente nu era semnat sau stampilat, insa faptul ca Ilie Carabulea este destinatarul acestor hartii a fost confirmat in fata procurorilor anticoruptie de mai multi martori, care au fost audiati.

In dosarul "Carpatica", procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, in 24 aprilie 2014, pe fostul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara Dan Radu Rusanu, pe omul de afaceri Ilie Carabulea si pe Marian Marzac, fost membru al Consiliului ASF.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Radu Mustatea - la data faptelor membru in Consiliul de Administratie al SC Carpatica Asig SA, iar ulterior si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, Elena Rusu - membru in conducerea SC Carpatica Asig SA, Ina Ana Crudu - fost director general la SC Carpatica Asig SA, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, Laura Elena Chitoiu - fost director al Directiei Avizari din ASF, Ioan Opris - expert tehnic auto in cadrul Biroului de expertize locale de pe langa Tribunalul Sibiu, Ioan Dacian Vinereanu - persoana din anturajul lui Mustatea, Georgel Calin - fost secretar general al ASF, Corneliu Silviu Modlveanu - fost vicepresedinte al ASF, conducatorul Sectorului Asigurari si cumnatul lui Adrian Nastase, avocatul Dan Odobescu, suspendat de drept din Baroul Bucuresti si proprietar al unei societati de asigurari.

Totodata, procurorii au trimis in judecata si societatea Carpatica Asig SA, pentru cumparare de influenta si dare de mita.

Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca in anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializata in emiterea de polite de asigurari, in ponderea carora, cel mai mare procent il aveau asigurarile tip RCA, avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.
Incepand din mai 2013, Carabulea, Mustatea si Mirzac "au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor.

"Carabulea Ilie (persoana care detine indirect si controleaza societatea de asigurari) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant, pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie la SC Carpatica Asig SA in perioada 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea ASF. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia SC Carpatica Asig SA si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Potrivit anchetatorilor, ca intermediar in relatia dintre Carabulea si Mirzac a fost desemnat Radu Mustatea, membru in consiliul de administratie al SC Carpatica Asig SA, acesta avand rolul de a comunica "rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma".
Gruparea ar fi fost sprijinita, potrivit procurorilor, de Radu Dan Rusanu, de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Calin, Laura Chitoiu si Moldoveanu Corneliu Silviu, precum si de Dan Odobescu.
La randul lor, Ina Crudu, Elena Rusu si Ioan Dacian Vinereanu au aderat sau au sprijinit gruparea infractionala constituita, sustin anchetatorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri