Obligativitatea stampilei pentru firme va fi eliminata de la 1 iulie, potrivit promisiunilor primite de oamenii de afaceri de la ministrul Finantelor, Romania fiind depasita la acest capitol de Republica Moldova, care a implementat deja masura, insa trebuie scoasa din toata legislatie secundara, transmite Mediafax.

"Odata cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperita, cred ca pasul logic urmator ar fi cel al simplificarii administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de stampila? (...) Va disparea din Codul Fiscal, dar trebuie o ordonanta de urgenta sau o reglementare ca sa dispara din toata legislatia secundara", a declarat marti Florin Jianu, fostul ministru delegat pentru IMM-uri si turism, la o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

La randul sau, Dragos Anastasiu, cu afaceri in domeniul turismului, a precizat ca stampila va disparea de la 1 iulie, potrivit promisiunilor primite de la ministerul de resort. "Va disparea (stampila - n.r.), asa ne-a promis Ministerul de Finante, ca de la 1 iulie dispare", a spus Anastasiu.

Fostul ministru delegat a punctat ca Republica Moldova a facut deja acest pas, depasind Romania la acest capitol. "Nu stiu daca ne putem imagina o Romanie fara stampila, dar e deja o realitate in Republica Moldova. Ne-a luat-o inainte, de trei luni au aceasta reglementare, au scos stampila. Cred ca mai sunt doua tari in Uniunea Europeana in acest caz", a afirmat Jianu.

Investitorul Marius Ghenea a adaugat ca in multe tari ale Uniunii Europene oamenii nu stiu ce este o stampila, datorita faptului ca aceasta nu mai este de mult timp utilizata.

Oamenii de afaceri ar dori imbunatatirea legislatiei pe mai multe paliere, unul dintre acestea reprezentand capitalul social minim al unei firme.

"Daca vorbim de capitalul social al unei firme, acei 200 de lei nu reprezinta absolut nimic, probabil niciun birou, un scaun nu mai costa 200 de lei, asa ca daca dai faliment sa-ti plece cu scaunul. Cred ca trebuie sa avem o economie moderna, in care sa intri in economie sa te coste un euro, dupa care prin lege obligativitatea ca nivelul capitalului social sa fie legat de cifra de afaceri, e foarte simplu de facut acest lucru", a mentionat Jianu.

In plus, in ceea ce priveste infiintarea unei firme, el considera ca se poate ajunge si in Romania la nivelul din Marea Britanie sau alte state, unde infiintarea dureaza 10 minute.

Anastasiu, proprietarul Eurolines, spune ca pe fiecare domeniu in parte ar fi necesare imbunatatiri ale legislatiei, dand ca exemplu conditionarea unei autorizatii de construire de acordul vecinului, aspect care reprezinta "o nenorocire" in Romania, pentru ca "nimeni nu da acordul decat conditionat cu diverse facilitati".

De asemenea, mediul de afaceri ar vrea desfiintarea Trezoreriei Statului, iar operatiunile sa fie preluate de CEC Bank sau "alta banca de stat", sau modernizarea acesteia, astfel incat sa poata realiza platile online, mult mai usor si rapid. "Ne putem imagina, in visele noastre frumoase, ca facem o singura plata la bugetul statului implicand in spate cele 3-4-5 conturi in care trebuie sa se duca banii respectivi si n-au decat ei sa duca mai departe aceste chestiuni, sa fie o singura declaratie", apreciaza Anastasiu.

In ceea ce priveste controalele ANAF, de TVA sau de fond, antreprenorul spune ca ar fi mai simplu ca acestea sa fie anuntate din timp, cu o lista de documente de care inspectorul fiscal are nevoie, astfel incat sa poata fi pregatite din timp situatiile si documentele.

"Iarasi, daca te duci si controlezi o companie cu afaceri de 100 de milioane si stai si controlezi bonuri fiscale de 7 lei si stai la discutii pe bonuri fiscale de 7 lei, probabil acesta este motivul pentru care durata controalelor in Romania la contribuabilii mari este in medie de 272 de zile, pe cand in alte tari europene este la jumatate", a punctat omul de afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri