Firma Frasinul SRL Anies, a omului de afaceri Traian Larionesi, achizitiona lemn de la Directia Silvica Bistrita-Nasaud, cu sprijinul sefului Directiei Silvice, Gheorghe Ivan, o parte ajungand la firma Holzindustrie Schweighofer, arata documente ale procurorilor, din dosarul defrisarilor ilegale.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au facut, joi, 13 perchezitii in Bistrita-Nasaud, la sediul Directiei Silvice judetene, la locuintele unor directori din institutie, la sapte firme si la locuintele mai multor persoane, printre care si cea a omului de afaceri Traian Larionesi, care controleaza societatea Frasinul SRL Anies, in dosarul in care sunt vizate fapte de coruptie care ar fi fost comise in perioada 2009-2014, scrie Mediafax.

Surse judiciare au declarat ca anchetatorii ridica de la Directia Silvica (DS) Bistrita-Nasaud documente din birourile directorului general Gheorghe Ivan, directoarei economice Lombrea Adriana, al lui Vasile Titu Albu si ale unor angajati cu atributii in derularea achizitiilor, incheierea si monitorizarea derularii contractelor. Perchezitii au fost facute si la locuintele lui Gheorghe Ivan, Adrianei Lombrea si Vasile Titu Albu, toate din municipiul Bistrita, precum si la casa lui Dorel Cardan, din satul Rodna, sustin aceleasi surse.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, aproximativ 63,89% din cifra de afaceri realizata de Directia Silvica Bistrita-Nasaud in perioada 2009-2012 a fost obtinuta din activitatea de comercializare a masei lemnoase. Principalii agenti economici care au achizitionat masa lemnoasa de la Directia Silvica Bistrita-Nasaud in perioada 2009-2012, au fost: SC Austroforest International SRL (6.432.725,40 de lei), SC Frasinul SRL (6.215.565,23 de lei), SC Silvania International SRL (5.169.196,39 de lei), Holzindustrie Schweighofer SRL (2.853.516,55 de lei), GVC Computers SRL, Petronevax SRL, Mondladani SRL, Narilserv SRL, Sohurotrans SRL, Kronospa Sebes SRL, Ecoforex SRL, Unicflor Mark SRL si Pireas SRL.

Gheorghe Ivan, care in perioada martie 2009 - decembrie 2012 a fost la conducerea Directiei Silvice Bistrita-Nasaud, a decis ca institutia sa exploateze material lemnos in regie proprie, desi exista posibilitatea ca DS sa exploateze materialul lemnos alocat de Regia Nationala a Padurilor Romsilva pe raza celorlalte judete.

"Desi ratiunea alocarii unor cantitati suplimentare de masa lemnoasa a fost acea a exploatarii prin unitatea proprie - SEIRU Bistrita, din verificarile efectuate a rezultat ca in perioada 2009 - 2012, din volumul total de masa lemnoasa recoltat, circa 310.389 m.c., numai un volum de circa 25.573 m.c. a reprezentat masa lemnoasa valorificata pe picior. Cea mai mare parte a masei lemnoase recoltate a fost exploatata prin intermediul agentilor economici cu care Directia Silvica a incheiat contracte de exploatare forestiera, iar cantitatea de 105.245 m.c. a fost recoltata in regie proprie prin SEIRU Bistrita", se arata in documentele anchetatorilor.

Procurorii sustin ca Gheorghe Ivan le-ar fi acordat sprijin unor firme - inclusiv prin demersuri la nivelul persoanelor cu putere de deciziei din RNP Romsilva si al sefilor de directii judetene -, astfel incat aceste societati sa beneficieze de conditii preferentiale, legate de calitatea lemnului si accesibilitate, dar si de perioade extinse pentru lucrari. Pentru vanzarea masei lemnoase pe picior si a masei lemnoase fasonate, Directia Silvica Bistrita-Nasaud a organizat licitatii in conformitate cu Regulamentul aprobat prin HG 85/2004, Regulamentul aprobat prin Hotararea Consiliului de Administratie al Romsilva nr. 11/2009, Regulamentul aprobat prin ordinul Ministrului Mediului si Padurilor nr. 1898/2010.

Defrisari forestiere mai mari decat cele stabilite in baza contractelor

Astfel, in perioada martie 2009 - decembrie 2012, au fost organizate 26 de licitatii, existand indicii cu privire la favorizarea anumitor participanti prin acceptarea unor documente care nu corespundeau din punct de vedere al cerintelor sau prin acceptarea unor documente cu un continut nereal. Una dintre firmele care au beneficiat de sprijinul directorului Directiei Silvice Bistrita-Nasaud este SC Frasinul SRL, care exploateaza material lemnos in judetele Bistrita, Suceava si Mures, Gheorghe Ivan primind in schimb foloase necuvenite, au precizat sursele citate.

Potrivit procurorilor, SC Frasinul SRL a participat la licitatia din 23 august 2011, in conditiile in care inregistra datorii la bugetul general consolidat in cuantum de 202.783 de lei. Anchetatorii au mai stabilit, in urma verificarilor, ca au fost nereguli in exploatarea forestiera, in sensul ca SC SC Austroforest International SRL din Anies - unde joi au loc perchezitii - ar fi exploatat o suprafata forestiera mai mare decat cea data in exploatare in baza contractelor.

Dupa ce materialul lemnos a fost exploatat in numele DS Bistrita-Nasaud, institutia a vandut bustenii rezultati catre Frasinul SRL si Austroforest International SRL, dar sub pretul pietei, inregistrandu-se pierderi la nivelul Romsilva. Astfel, in 2013, SC Frasinul SRL si Austroforest International SRL au achizitionat de la DS Bistrita-Nasaud aproximativ 30.000 de metri cubi de material lemnos fasonat (in special lemn rotund pentru cherestea clasele de calitate A si B, la diametre situate intre 25 si 50 de centimetri), la un pret mediu de 250 de lei/mc.

Anchetatorii sustin ca, prin actiunile nelegale ale lui Gheorghe Ivan si Traian Larionesi, profitul nerealizat in 2013 la bugetul RNP Romsilva a fost de aproximativ trei milioane de lei. In documentele anchetatorilor se mai arata ca SC Holzindustrie Schweighofer SRL a achizitionat material lemnos de la SC Frasinul SRL Anies, pe fondul intelegerilor directe dintre omul de afaceri Traian Larionesi si Karl Schmidt, director in cadrul firmei cu capital austriac.

In documentele procurorilor se arata ca, in cursul lunii octombrie 2014, Dorel Cardan si Adriana Lombrea, director economice al Directiei Silvice Bistrita-Nasaud, au actionat similar pe linia "rezolvarii" problemelor privind datoriile pe care le avea SC Frasinul SRL Anies la DS Suceava, in contextul in care firma trebuia sa participe la o licitatie la nivelul acestei directii silvice. Ivan Gheorghe mai este suspectat si ca, in cotextul unui control efectuat de reprezentantii Directiei Generale Antifrauda Fiscala, Directia Regionala Oradea, i-ar fi solicitat lui Cardan sa intocmeasca in fals un contract care are ca obiect de activitate "punerea la dispozitie a buldozerului si prestari servicii aferente", rezulta din aceleasi documente.

In documentele anchetatorilor se mai arata ca, din actul de control incheiat de Corpul de Control al Primului-ministru, membrii Consiliului de Administratie al RNP Romsilva au adoptat Hotararea nr. 11/2009 prin care a fost aprobat Regulamentul privind valorificarea prin vanzare a masei lemnoase care se recolteaza anual din fondul forestier proprietate publica a statului administrat de catre RNP Romsilva, cu depasirea atributiilor si competentelor prevazute in Regulamentul de Organizare si Functionare al Romsilva, intrucat era in vigoare Regulamentul de vanzare a masei lemnoase de catre detinatorii de fond forestier proprietate publica catre agentii economici aprobat prin HG 85/2004, care permitea participarea la procedurile de vanzare a masei lemnoase si a altor operatori economici.

"Prin restrictionarea conditiilor de participare a agentilor economici la aceste licitatii s-a intentionat favorizarea anumitor societati de la care erau remise foloase necuvenite catre functionari din cadrul Directiei Silvice Bistrita-Nasaud, foloase necuvenite ce erau dismulate prin incheierea unor contracte ce atestau relatii comerciale fictive", se mai arata in documentele anchetatorilor. In baza unor acorduri cadru din 2010 si 2012, Directia Silvica Bistrita-Nasaud a incheiat 123 contracte subsecvente. Astfel, cu SC Frasinul SRL au fost incheiate 84 contracte, in valoare de 3.892.130 de lei, cu SC Silvania International SRL - 28 contracte, in valoare de 1.778.908 lei, cu GVC Computers SRL - cinci contracte, in valoare de 465.163 de lei, cu SC Petronevax SRL - trei contracte, in valoare de 183.135 de lei, cu SC Foril SRL - doua contracte, in valoare de 50.830 de lei si cu SC Forest Magap SRL - un contract de 62.640 de lei.

Joi, au fost facute perchezitii la sapte firme din judetul Bistrita-Nasaud, respectiv: SC Frasinul SRL din sat Anies, comuna Maieru si punctele de lucru din Anies si Nasaud; SC Frasinul International din Anies si punctul de lucru din Ilva Mica; SC Austroforest International SRL din Anies; SC Star Gate SRL din Ilva Mica; SC Nol Woodland SRL din Lunca Ilvei si punctul de lucru din Anies; SC Prosperity SRL din municipiul Bistrita si punctele de lucru din Tonciu, comuna Galatii Bistritei si din Bistrita; SC CDS Comp-Impex SRL din Rodna. Anchetatorii fac perchezitii si la locuinta omului de afaceri Traian Larionesi din satul Maieru, judetul Bistrita-Nasaud, care detine SC SC Frasinul SRL Anies, firma care se ocupa de prelucrarea lemnului si are fabrici de cherestea la Nasaud, Anies si Ilva Mica, potrivit unor surse judiciare.

Traian Larionesi, patron a patru fonduri de vanatoare

Omul de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme avand ca obiect de activitate, in principal, exploatari forestiere si proprietar a patru fonduri de vanatoare, este in atentia anchetatorilor si in dosarul in care seful Politiei Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Politiei Rutiere, Roberto Hasnas, si seful Politei Nasaud, Leon Anton Closca, sunt acuzati ca au pretins si primit, in mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate in teren.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, Traian Larionesi ar fi beneficiat de sprijin din partea lui Muresan, care, folosindu-si abuziv "prerogativele si puterile" conferite de functia detinuta, asigura protejarea activitatilor ilicite ale omului de afaceri si ale firmelor administrate de el. Anchetatorii sustin ca au date conform carora Traian Larionesi i-ar fi oferit comisarului sef Ioan Muresan, de mai multe ori, diverse bunuri si cadouri, dandu-i o arma de vanatoare marca Blaser, in valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-ar fi dat inspectorului sef al IPJ Bistrita-Nasaud un autovehicul de teren Toyota RAV 4, fabricat in anul 1996 si inmatriculat pe numele Lenutei Muresan, sotia ofiterului.

In documentul citat se mentioneaza, de asemenea, ca Ioan Ovidiu Muresan, impreuna cu finul sau, Roberto Emil Hasnas, ar fi protejat activitatile ilicite desfasurate de Traian Larionesi, impiedicand ofiterii si agentii de politie din subordine sa controleze masinile care apartin societatilor comerciale controlate de acest om de afaceri sau impiedicandu-i sa aplice sanctiuni in cazurile in care au fost constatate ilegalitati.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, anunta, saptamana trecuta, un control al Ministerului Mediului la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se urmareste legalitatea achizitionarii de catre aceasta societate de material lemnos taiat din paduri. Ea mentiona ca, daca se vor constata ilegalitati, vor fi anuntate Parchetul General si toate institutiile abilitate.

Pe de alta parte, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer declarau ca autoritatile competente verifica in mod regulat fabricile unitatii. Firma austriaca isi exprima speranta ca rezultatele controalelor vor combate “acuzele nedrepte” facute de mai multe organizatii neguvernamentale la adresa companiei. ”Fabricile Holzindustrie Schweighofer nu prelucreaza lemn care nu este insotit de documentele care atesta provenienta legala si dupa caz, originea”, subliniau reprezentantii Holzindustrie Schweighofer.

Sursa foto: Defrisari, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri