Exportul de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc, vor fi suspendate pana la 31 august, potrivit unui proiect de ordonata de urgenta lasant in dezbatere publica, sambata, de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP).

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat in dezbatere publica doua proiecte de Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care vizeaza reglementari mai stricte in ceea ce priveste exporturile de material lemnos, precum si suspendarea temporara a acestora. Cele doua proiecte de act normativ au fost elaborate "avand in vedere amploarea taierilor ilegale de padure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sanatatii si sigurantei cetatenilor, precum si impactul asupra mediului", potrivit Mediafax.

Conform notei de fundamentare a uneia dintre ordonante, "prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc, incadrat la pozitiile tarifare 4401, 4403 si 4407, pana la data de 31 august 2015". Cel de-al doilea proict de act normativ prevede ca in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, orice operatiune de export si livrare intra-comunitara trebuie sa fie insotita de licenta.

"Licenta se va emite pe fiecare operatiune de export sau de livrare intra-comunitara si va contine urmatoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienta, incadrarea tarifara, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimata in metri cubi, pretul de vanzare, destinatia, modalitatea de transport in afara tarii si biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei Romaniei in cazul livrarilor intra-comunitare", conform notei de fundamentare a celui de-a doua ordonante de urgenta.

Proiectele de OUG au fost elaborate de un grup de lucru format din expertii Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Finantelor Publice si Ministerului Economiei, Comertului si Turismului.

Cele doua proiecte de OUG vor fi supuse aprobarii in urmatoarea sedinta de Guvern. Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca Guvernul intentioneaza sa interzica, pe o perioada limitata, exporturile de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata, procedura fiind deja pregatita printr-un proiect de ordonanta de urgenta care a fost insa blocat in discutii la Ministerul Justitiei. El a precizat ca a avut o discutie in acest sens cu ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. "Am solicitat inca de aseara doamnei ministru Gavrilescu, si, sigur, cu Departamentul pentru Relatii Europene, cu Economia si cu Justitia, sa adoptam azi o ordonanta de urgenta prin care sa interzicem pe un termen limitat exportul de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata. Din pacate, inteleg ca, Justitia, nu ati gasit solutia, restul la dumneavoastra s-a blocat", a spus Ponta, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern.

El le-a cerut reprezentantilor Ministerului Justitiei sa gaseasca o solutie juridica pana saptamana viitoare, avertizandu-i ca, in caz contrar, isi pot gasi de lucru in alta parte.
"Eu vreau sa va rog, pana saptamana viitoare, sa gasiti o solutie sau sa va gasiti toti de la Justitie altceva de lucru! Pana saptamana viitoare, vreau sa veniti cu solutia legislativa temporara pana cand avem o solutie pe termen lung, cu siguranta. Cred ca, daca va puneti mintea la contributie, treceti peste «Nu»-ul traditional si gasiti o solutie", a aratat prim-ministrul.

Anuntul lui Ponta a fost facut dupa ce, marti, proiectul de modificare a Codului silvic, initiat in vara anului trecut de 125 de parlamentari PSD si trimis inapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat in dezbatere la comisiile Camerei Deputatilor. Deputatii din comisiile juridica, de agricultura si mediu au respins insa cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic. Camera Deputatilor este forul decizional privind propunerea legislativa, pe care Senatul a readoptat-o in aceeasi forma, dupa ce presedintele a trimis-o spre reexaminare.

La sfarsitul saptamanii trecute, in mai multe localitati au fost organizate proteste pe tema defrisarilor, iar presedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul sa fie discutat in urmatoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Exportul de lemn neprelucrat din Romania este sub un milion de metri cubi anual, iar cel de produse din lemn - peste sapte milioane de metri cubi, ambele cifrand aproximativ doua miliarde de euro, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), Nicolae Tucunel. Presedintele ASFOR, Nicolae Tucunel, arata, intr-un comunicat, ca in Romania se recolteaza anual cantitatea de aproximativ 19 milioane metri cubi de masa lemnoasa, din care 12 milioane metri cubi se prelucreaza industrial, iar diferenta de sapte milioane metri cubi este destinata incalzirii si altor utilizari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri