Presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, decretul de numire a lui Daniel Horodniceanu in functia procuror-sef al DIICOT, anunta Administratia Prezidentiala.

Potrivit comunicatului, presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, decretul pentru numirea domnului Daniel-Constantin Horodniceanu in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pe o perioada de 3 ani.

Presedintele Klaus Iohannis a cerut, in 11 mai, CSM, spre consultare, stenograma sedintei in care a fost intervievat candidatul propus de ministrul Justitiei la sefia DIICOT, Daniel-Constantin Horodniceanu, precum si documentele avute in vedere in adoptarea Hotararii prin care s-a dat aviz favorabil.

Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis in aceeasi zi presedintelui Klaus Iohannis documentele prin care s-a avizat numirea lui Daniel-Constantin Horodniceanu pentru functia de procuror-sef al DIICOT. CSM a trimis Administratiei Prezidentiale inregistrarea audio-video a sedintei, dar si documentele care au stat la baza deciziei de avizare favorabila a lui Horodniceanu.
Presedintele Klaus Iohannis a avut si o intalnire cu Daniel Horodniceanu.

Sambata, la Roma, intrebat daca s-a intalnit recent cu Daniel-Constantin Horodniceanu, cel avizat de CSM pentru functia de procuror-sef al DIICOT, presedintele Iohannis a spus ca a avut o discutie cu acesta, pentru ca vrea sa cunoasca oamenii pe care ii numeste in functie.

"Da, am avut o discutie. Evident, eu vreau sa cunosc oamenii pe care ii numesc in functie. Da, am avut o intalnire", a mentionat el.

Daniel Horodniceanu a primit, in 4 mai, avizul favorabil de la Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru ocuparea functiei de procuror sef al DIICOT, acesta primind cinci voturi "pentru" si doua "impotriva".

Daniel Horodniceanu, propus de la inceputul lunii aprilie la sefia DIICOT

"In sedinta din data de 4 mai 2015, dupa parcurgerea activitatilor prevazute in procedura de avizare, analizarea proiectului de management si sustinerea interviului, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat - cu majoritate de voturi - propunerea ministrului Justitiei de numire a domnului Daniel-Constantin Horodniceanu, procuror sef al DIICOT - Serviciul Teritorial Iasi, in functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Propunerea pentru numirea domnului procuror Daniel-Constantin Horodniceanu in functia de procuror sef al DIICOT a fost inaintata Consiliului Superior al Magistraturii de catre ministrul justitiei in data de 9 aprilie 2015", se arata intr-un comunicat de presa al CSM.

In timpul interviului, unul din membrii CSM l-a intrebat pe Daniel Horodniceanu cum ar reactiona daca un procuror de la o structura teritoriala a DIICOT s-ar afla la o masa cu un primar si un oficial de rang inalt si ar discuta despre un dosar, in loc sa socializeze.
Horodniceanu a raspuns ca, daca ar fi procuror-sef al DIICOT, ar cauta sa vada daca relatia dintre procurorul respectiv si persoanele cu care discuta este anterioara dobandirii calitatii de magistrat, ce l-a determinat sa intre in astfel de discutii si, mai ales, care este impactul respectivelor discutii asupra activitatii acelui procuror. El a adaugat ca, in cazul in care s-ar impune, ar sesiza procurorul general al Romaniei si ministrul Justitiei, pentru luarea unor eventuale masuri.

Intrebat de ce nu ar sesiza direct Inspectia Judiciara, Horodniceanu a spus ca procurorul sef al DIICOT este subordonat direct procurorului general, acesta fiind motivul pentru care acesta ar fi primul sesizat, si nu IJ.

Conform legii, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de zece ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Functia de procuror-sef al DIICOT a ramas vacanta dupa ce Alina Bica a fost arestata in dosarul de coruptie privind retrocedarea ilegala a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri