Comisia juridica a avizat favorabil, marti, proiectul legii insolventei persoanei fizice, care prevede ca orice cetatean de buna credinta care este in incapacitate de plata a datoriilor, nu din vina sa, sa-si poata reesalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiara pe o perioada de 5 ani, relateaza Mediafax.

Initiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall, a declarat ca este foarte bucuroasa ca "s-a facut istorie" legislativa prin adoptarea acestui proiect.

"Sunt tare bucuroasa ca astazi am facut istorie in Comisia juridica si sper sa facem acelasi lucru si maine in plen si aceasta lege sa intre in vigoare", a spus Birchall.

Ea a explicat ca de aceasta lege va beneficia orice debitor de buna credinta care are "un necaz financiar", nu din vina sa, acesta putand sa-si reesaloneze datoriile, pe baza unui plan de redresare, pe o perioada de 5 ani. Acest debitor, in momentul in care isi deschide procedura de insolventa, nu mai poate fi executat silit si este stopata orice penalitate sau majorare de intarziere.

"Orice debitor de buna credinta care are un necaz financiar independent de vointa sa, din momentul in care isi deschide procedura insolventei persoanei fizice nu mai sta cu grija ca va fi executat silit sau ca ramane pe drumuri, deci executarea silita este reglementata ca o exceptie, nu ca o regula. Un debitor de buna credinta, daca are anumite datorii si considera ca se poate redresa financiar si este in necaz financiar fara vina sa, poate, in baza unui plan de rambusare care se poate intinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii a inca unui an de zile, sa-si reesaloneze aceste datorii astfel incat sa nu fie executat silit. In momentul deschiderii procedurii de insolventa nu mai sunt acumulate datorii la datorii, penalitati la penalitati la o rata bancara. Orice penalitate, majorarea de intarziere se stopeaza automat", a mai explicat Birchall.

Ea a mai spus ca orice debitor care, dupa 90 de zile de la data scadenta a unei datorii, stie ca nu mai poate sa-si achite aceste datorii, poate sa-si ceara intrarea in insolventa si, in felul acesta, sa se poata redresa financiar in baza acestui plan de rambursare.

"Avem doua proceduri: atunci cand debitorul nu are nicio sansa sa se redreseze, poate solicita lichidarea sau isi poate reesalona datoriile, pe baza planului de rambursare pe care il propune, sub supravegherea si consultanta unui administrator al procedurii desemnat de o comisie de insolventa. Acest admnistrator poate fi dintre practicienii in insolventa, avocati, notari sau executori judecatoresti", a mai spus Birchall.

Ea a mai aratat ca, la nivel national, va fi o comisie nationala de insolventa, iar la nivel teritorial va fi o comisie teritoriala de insolventa care se intalneste cel putin o data pe luna.

Cheltuielile in procedura de rambursare sunt prevazute in planul de rambursare, iar cheltuielile de demarare a acestei proceduri sunt suportate de la bugetul de stat.

Deputatul PNL Ioan Cupsa a declarat, la randul sau, ca PNL va vota acest proiect de lege, pentru ca este o initiativa liberala. "PNL sustine aceasta lege, dar criticam continutul acestei legi, legea este mult prea stufoasa, iar procedura prea complicata, greoaie si ea trebuie amendata", a spus Cupsa.

Proiectul urmeaza sa intre miercuri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri