OUG 8/2015,care prevede si legiferarea bacsisului,va fi analizata de judecatorii constitutionali in 23 iunie,dupa ce Avocatul Poporului a sesizat CC,aratand ca nereturnarea unei amenzi dupa decizia instantei de anulare a unei contraventii date de ANAF permite abuzuri din partea organelor de control.

In urma inregistrarii sesizarii, s-a decis analizarea exceptiei in 23 iunie, in cadrul unei sedinte publice. Intr-un comunicat transmis in 15 mai, Avocatul Poporului anunta ca a sesizat Curtea Constitutionala privind exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, relateaza Mediafax.

In opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza drepturi si libertati consitutionale, in speta accesul liber la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati, precum si libertatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate.

"In plus, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 8/2015 incalca principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat si independenta judecatorilor prin faptul ca hotararea judecatoreasca de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nici o finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vatamata in patrimoniul sau, intrucat amenda si suma de bani achitata nu se restituie, asa cum reiese din textul legal criticat", arata Avocatul Poporului.

De asemenea, acesta sustine ca masura reglementata prin prevederile legale criticate este de natura a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscand faptul ca solutia de anulare a procesului-verbal de contraventie pronuntata de instanta de judecata nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot incheia procese-verbale in afara legii.

Avocatul Poportului mai arata ca Ordonanta de Urgenta 8/2015 nu contine numai simple norme de procedura care sa vizeze competenta instantelor judecatoresti, ci si norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinte negative iremediabile pentru activitatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale.

PNL a cerut Avocatului Poporului, in 7 mai, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la Ordonanta de Guvern 8/2015, care a intrat in vigoare in 28 aprilie si care stabileste ca in cazul unei decizii a instantei de anulare a unei contraventii date de ANAF amenda nu poate fi recuperata.

Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu arata ca prin aceasta ordonanta de urgenta Justitia este "terfelita de Guvern, care nu pune pret pe separatia puterilor in stat", el facand referire la articolul care prevede: "In situatiile prevazute la pct. (VII), daca operatorul economic achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator. Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata se face venit la bugetul de stat, poate fi achitata la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. - S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului si nu se restituie, in cazul in care, la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei".

"Cu alte cuvinte, va adresati instantei pentru a va anula procesul verbal, dar banii sunt luati si nu se mai restituie. E curat neconstitutional. Sesizez Avocatul Poporului, sa transmita la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate a acestui articol", spunea Nicolaescu.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 8/2015 modifica si completeaza mai multe acte normative, prevazand printre altele legiferarea bacsisului, care va fi evidentiat pe un bon fiscal separat. Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri