Omul de afaceri Florian Walter, proprietarul companiei Romprest, a fost dat in urmarire internationala, dupa ce, anterior, judecatorii au emis un mandat de arestare in lipsa pe numele lui, iar el nu a fost gasit in tara.

Tribunalul Prahova a emis, marti, un mandat international de urmarire pe numele lui Walter, el fiind, de altfel, dat in consemn incepand din 6 mai, intr-un dosar in care procurorii DIICOT il suspecteaza ca ar fi liderul unei grupari specializata in evaziune fiscala. Judecatorii Tribunalului Prahova au decis anterior, in 15 mai, emiterea unui mandat de arestare in lipsa pe numele omului de afaceri, scrie Mediafax.

Instanta a analizat probele anchetatorilor si a decis sa emita un mandat de arestare preventiva in lipsa in cazul lui Walter, el nefiind gasit de autoritati nici la momentul in care procurorii DIICOT au perchezitii si nici ulterior. "Cand masura arestarii preventive a fost dispusa in lipsa inculpatului, doua exemplare originale ale mandatului emis se inainteaza organului de politie de la domiciliul sau resedinta inculpatului in vederea executarii. In cazul in care inculpatul nu are domiciliul sau resedinta in Romania, exemplarele se inainteaza organului de politie in raza teritoriala a caruia se afla instanta de judecata", conform Codului de procedura penala.

Omul de afaceri Florian Walter, suspectat ca a coordonat o retea specializata in evaziune fiscala si dat in consemn la frontiera in 6 mai, ar fi plecat din tara cu zece zile inainte de inceperea anchetei, au declarat surse judiciare. Potrivit surselor citate, Florian Walter, care controleaza firma de salubrizare Romprest, ar fi parasit tara la sfarsitul lunii aprilie, iar ultima data ar fi fost localizat la Monaco, nefiind insa date care sa indice daca acesta se afla in continuare acolo. Florian Walter a fost dat in consemn la frontiera, dupa ce, in 6 mai, anchetatorii au facut mai multe perchezitii, iar acesta nu a fost gasit. La acel moment, surse judiciare afirmau ca exista indicii conform carora omul de afaceri se afla pe teritoriul tarii.

Omul de afaceri este suspectat ca a initiat si coordonat gruparea suspectata de evaziune fiscala si spalare de bani, operatiuni financiare in care este implicata SC Compania Romprest Service SA, alaturi de alte societati comerciale, intre care unele considerate firme-fantoma. Tribunalul Prahova a decis, in acest dosar, in 8 mai, arestarea a 15 persoane. Acestia au contestat decizia, insa, in 11 mai, Curtea de Apel Ploiesti a mentinut decizia Tribunalului Prahova, astfel ca acesti au ramas in arest.
Instanta a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile, pana in 5 iunie inclusiv, a inculpatilor Marin Necula, Grigore Adrian Grigoras, Iustin Atanasiu Pop, Viorel Paul, Gheorghe Nicolae Paul, Carol Mark Vizi, Arpad Jozsef Molnar, Botond Tibor Molnar, Lucia Maria Hotca, Cristian Dumitru Corlan, Catalin Marian Carabaneanu, Marius Florin Avram, Emil Dumitru, Aurelian Oprea si Costel Matei.

In acest dosar, procurorii DIICOT l-au audiat si pe unul dintre finantatorii clubului de fotbal Petrolul Ploiesti Nicolae Capra, care are calitatea de suspect in acest dosar si este arestat preventiv intr-un alt dosar de evaziune fiscala, instrumentat tot de DIICOT. Sotia lui Nicolae Capra, Cristina Capra, administrator al uneia dintre firmele implicate in dosar, a fost audiata ca martor. Potrivit procurorilor, in perioada 2012 - 2013, firma Romprest ar fi fost implicata intr-un lant de tranzactii comerciale fictive al caror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnari ilegale de TVA. Astfel, procurorii ancheteaza modul in care Romprest angaja forta de munca folosita in orasele in care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritatile publice locale.
Anchetatori au stabilit ca mare parte dintre angajatii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica si a deduce banii platiti muncitorilor, Romprest incheia contracte cu alte firme, care la randul lor incheiau contracte cu alte societati, pana se ajungea la "un esalon patru".

"Esalonul patru din aceste firme trimitea forta de munca catre Romprest pe hartie. Odata ce primea factura de intrare, Romprest urma sa plateasca. Si atunci esalonul unu, adica Romprest, platea catre esalonul doi, doi catre trei si firmele din esalonul trei plateau catre esalonul patru. Si atunci firmele din esalonul patru scoteau banii la sacosa, invocand achizitii de fier sau alte tranzactii comerciale si banii se intorceau la negru, cu sacosa, la esalonul unu, adica la Romprest", au declarat surse din randul anchetatorilor. Sursele citate au mai spus ca erau folositi oameni de incredere ai lui Florian Walter, care fie gaseau administratori de firme dispusi sa intre in acest lant comercial, fie infiintau firme in acest scop pe numele unor persoane dispuse sa aiba calitatea de administrator in acte, in realitate firmele fiind controlate de apropiatii lui Walter. In acest lant comercial au fost folositi administratori de firme cetateni ungari sau un administrator din Republica Moldova.

Unele dintre firmele implicate in lantul comercial fictiv sunt administrate de unul dintre finantatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, Nicolae Capra, si de sotia acestuia, Cristina Capra. Conform anchetatorilor, relatiile comerciale dintre firmele lui Capra si cea a lui Walter nu au legatura cu forta de munca folosita de Romprest, ci cu materialele folosite. Astfel, Romprest ar fi cumparat, fictiv, cateva mii de tone de clorura de sodiu de la o firma administrata de Cristina Capra, care achizitionase, tot doar in acte, clorura de sodiu de la firma sotului ei, Nicolae Capra, care o cumparase, la randul sau, de alta firma controlata tot de el. Scopul tranzactiei ar fi fost acela de a raporta in contabilitate cheltuieli pentru a reduce baza de impozitare.

Prejudiciul produs bugetului de stat este in valoare totala de 4,5 milioane de euro, reprezentand impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata, la care se adauga suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusa procesului de reciclare. Anchetatorii au instituit masuri asiguratorii pana la concurenta sumei de 18 milioane de euro. Directia Generala Antifrauda Fiscala a precizat ca societatea Romprest Service SA a fost verificata in perioada 20 august - 11 decembrie 2014. Astfel, au fost facute 16 acțiuni de verificare ce au avut ca obiectiv modul in care au fost respectate prevederile legislatiei fiscale si contabile de catre Romprest raportat la relațiile comerciale desfasurate cu societatile LA Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL si Euro Grup SRL, in anii 2012 - 2014, respectiv lanțurile comerciale Tanasescu Farm SRL - Coresio Euroinvest SRL - JIF SRL - Euro Grup SRL - Compania Romprest Service SA și Tanasescu Farm SRL - Coresio Euroinvest SRL - Bryana Euro Invest SRL - Euro Grup SRL. Florian Walter a fost actionar majoritar al FC Petrolul, precum si unul dintre actionarii echipei Dinamo, club de la care s-a retras in 2009. El a preluat apoi clubul Universitatea Cluj, iar in vara anului 2012 a plecat la FC Petrolul. Din vara anului 2013, Walter a revenit la U Cluj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri