Vasile Blaga a declarat, dupa ce numele sau a fost mentionat in rechizitorul din dosarul Darius Valcov, ca nu a intervenit in favoarea vreunei firme participante la licitatii si ca regreta ca numele sau "e folosit in declaratii pe care persoane aflate intr-o situatie difica le dau in fata anchetatorilor". Ginerele lui Blaga, Andrei Rudeanu, a fost retinut tot astazi de procurori, fiind acuzat intr-un dosar de evaziune fiscala de 600.000 euro.

Copresedintele PNL Vasile Blaga a transmis joi o serie de precizari in legatura cu informatiile aparute in spatiul public privind mentionarea numelui sau in rechizitorul din dosarul Darius Valcov. "Nu am facut niciodata vreo recomandare domnului Darius Valcov cu privire la modul de a conduce primaria Slatina si nici vreuna referitoare la procedura de achizcitii derulate de primaria pe care o conducea la momentul respectiv", mentioneaza Blaga, citat de Mediafax.

"Nu am intervenit niciodata in favoarea vreunei firme participante la licitatii in Romania, nici din pozitia de lider al PDL, nici din cea de membru al Guvernului", mai spune el, precizand in acelasi timp ca nu a fost chemat de nicio institutie pentru da explicatii in legatura cu subiecte care fac obiectul vreunei anchete.

"In eventualitatea in care acest lucru se va intampla, voi raspunde intrebarilor autoritatilor pentru a risipi orice fel de neclaritate sau suspiciune. Am fost si sunt la dispozitia institutiilor statului pentru a da orice fel de explicatii", adauga el. "Regret ca numele meu este folosit in declaratii pe care persoane aflate intr-o situatie difica le dau in fata anchetatorilor", mai spune copresedintele PNL.

Numele lui Vasile Blaga apare pomenit de martori si inculpati in dosarul de coruptie al lui Darius Valcov legat de o presupusa implicare a acestuia in legatura cu modul in care societatea lui Theodor Berna, Tehnologica Radion, ar fi castigat contracte, potrivit unor documente ale anchetatorilor. Anchetatorii DNA redau in rechizitoriul prin care l-au deferit justitiei pe Darius Valcov modalitatile nelegale prin care societatea Tehnologica Radion a castigat o serie de contracte in defavoarea altor societatii participante la licitatii, desi acestea din urma indeplineau conditiile in vreme ce Tehnologica Radion, nu.

"Astfel, dupa parerea martorului, Tehnologica Radion in asociere cu Riloval SL Spania nu ar fi trebuit sa castige aceasta licitatie, avand un pret de oferta ridicat, clasandu-se pe locul 7 din 9 participanti, nu dispunea de specialisti si nici de experienta in domeniu. Sub acelasi aspect al atribuirii lucrarilor catre Tehnologica Radion, reprezentantul Biff International si participant la licitatiile pentru lucrarile Slatina, Scornicesti-Potcoava si Draganesti-Piatra Olt, a declarat ca Tehnologica Radion nu a indeplinit criteriile pentru a castiga cele trei licitatii si ca, dupa procedura licitatiilor si epuizarea cailor de atac in instanta, a discutat personal cu Darius Valcov in biroul acestuia care i-a spus ca nu va putea sa execute lucrarile, intrucat licitatiile trebuiau castigate de «Tehnologica Radion., firma care este controlata de domnul Vasile Blaga, prin fiica acestuia».", se arata in documentul citat.

Potrivit sursei citate, in perioada de solutionare a contestatiilor depuse de ceilalti participanti la licitatii, martorul Theodor Berna s-a intalnit cu Darius Valcov la sediul Tehnologica Radion, cu prilejul acestei intalniri inculpatul asigurandu-l ca "nu sunt motive de ingrijorare, contestatiile urmand a fi solutionate in favoarea sa". In continuare anchetatorii DNA prezinta sustinerile martorilor si inculpatilor din acest dosar cu privire la o pretinsa interventie a lui Vasile Blaga in modalitatea de castigare a licitatiilor de societatea Tehnologica Radion.
"....(faptul ca) atribuirea lucrarilor catre Tehnologica Radion a fost determinata de interventia lui Vasile Blaga a fost confirmata de insusi inculpatul Darius Valcov si de inculpatul Florin Minel Prina", se arata in rechizitoriu.

Astfel, Darius Valcov le-ar fi declarat anchetatorilor ca in anul 2009 a fost chemat de Vasile Blaga la sediul central al Partidului Democrat Liberal iar acesta i-a spus, confidential, ca stie ca in Olt se va licita pentru niste lucrari de reabilitare a retelelor de apa si canalizare, transmitandu-i, fara echivoc, ca alocarea in viitor a fondurilor pentru unele lucrari la Primaria Slatina se va face sub conditia ca Tehnologica Radion sa castige licitatiile. Prin urmare, spun procurorii, inculpatul trebuia sa intervina pentru anularea licitatiilor, scopul urmarit fiind acela ca Tehnologica Radion, prin reprezentantul sau, Theodor Berna, sa castige toate cele trei licitatii.

"In justificarea interesului manifestat de Vasile Blaga, Darius Valcov a aratat ca avea cunostinta ca Theodor Berna a fost consilier personal al presedintelui Romaniei, ca Tehnologica Radion era condusa «din umbra» de catre greii PDL de la acea vreme, «printre care se afla si domnul Vasile Blaga»", se mai spune in documentul anchetatorilor. Totodata, se arata in rechizitoriu, cu prilejul testarii poligraf la intrebarea "Minti atunci cand sustii ca Vasile Blaga este cel care te-a pus in legatura cu Theordor Berna?", Darius Valcov a raspuns "Nu", iar raspunsul sau nu a provocat modificari specifice comportamentului simulat.

In contextul intalnirii din 2009, Darius Valcov a primit de la Vasile Blaga numarul de telefon al lui Berna, liderul PDL spunandu-i sa-l contacteze ca este asteptat. Astfel, l-a sunat pe Berna si s-a intalnit cu acesta la sediul Tehnologica Radion, unde s-au purtat discutii despre posibilitatile tehnice si financiare ale societatii, martorul lasandu-l sa inteleaga ca stie "cine este si din partea cui vine", se mai spune in rechizitoriu. In perioada 2009 - 2010, in cadrul unor intalniri regulate cu Vasile Blaga, atat la partid, cat si in Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate si cu ocazia inaugurarii unora dintre ele, acesta s-ar fi interesat permanent de Tehnologica Radion.
Inculpatul a declarat ca, despre solicitarea lui Vasile Blaga de a sprijini castigarea licitatiilor, i-a relatat si administratorului public de la acea data, Florin Minel Prina, aspect confirmat de acesta din urma.

Astfel, Prina a declarat atat cu prilejul audierii, cat si cu prilejul confruntarii cu inculpatul Darius Valcov, ca in anul 2009 acesta i-a spus ca Theodor Berna este reprezentantul lui Vasile Blaga si ca trebuie sa ajute Tehnologica Radion sa castige licitatiile la Compania de Apa Olt, se mai arata in documentul citat. Anchetatorii arata ca astfel "rezulta acceptarea de catre inculpatul Darius Valcov a propunerii de a-si exercita influenta reala - ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina si de presedinte al organizatiei PDL Olt - pe langa membrii comisiei de licitatie din cadrul autoritatii contractante Compania de Apa Olt, respectiv pe langa persoanele din cadrul Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor in legatura cu respingerea contestatiilor formulate de ceilalti participanti la licitatie, exercitarea influentei fiind justificata de conditionarea de catre Vasile Blaga - secretar general al PDL si ministru in functie in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale la data respectiva - a atribuirii fondurilor pentru Primaria Slatina, in schimbul sprijinirii Tehnologica Radion sa castige licitatiile pentru reabilitarea si extinderea lucrarilor retelelor de apa si canalizare".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri