Curtea de Apel Alba-Iulia reia miercuri discutiile in procesul in care Klaus Iohannis a contestat raportul ANI privind un conflict de interese in care s-ar fi aflat seful statului in perioada in care a fost primar al Sibiului, legat de un contract cu tipografia Forumului Democrat al Germanilor.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba-Iulia, Cosmin Muntean, a declarat marti, corespondentului Mediafax, ca instanta va relua miercuri judecarea procesul in care presedintele Klaus Iohannis contesta raportul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) potrivit caruia acesta a fost in conflict de interese cand a ocupat functia de primar al Sibiului.

Cosmin Muntean a spus ca presedintele Klaus Iohannis a depus contestatia imediat dupa raportul Agentiei Nationale de Integritate, care stabilise ca, in calitate de primar al municipiului Sibiu, ar fi incalcat legislatia cu privire la incompatibilitate si conflict de interese, deoarece Primaria Sibiu a incheiat un contract de informare si publicitate cu Tipografia Honterus care apartine Forumului German din Romania, iar organizatia era condusa la acea data de edil.

Muntean a precizat ca procesul a fost suspendat in 2014, din cauza ca ANI sesizase Parchetul sa faca cercetari in cazul lui Klaus Iohannis, pentru conflict de interese. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa verificarile facute la sesizarea ANI, a inchis dosarul, procurorii stabilind ca Iohannis nu a incalcat legea atunci cand a semnat, in calitate de primar al Sibiului, un contract cu Tipografia Honterus.

Astfel, Curtea de Apel Alba-Iulia a decis, in luna mai, sa reia judecarea actiunii depuse de Klaus Iohannis, iar termenul a fost stabilit pentru miercuri 27 mai, a precizat Cosmin Muntean. In august 2013, ANI l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese in cazul unui contract semnat in decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, detinuta de Forumul Democrat al Germanilor, al carui presedinte era atunci. ANI a sesizat si Parchetul instnatei supreme cu privire la posibila savarsire de catre Klaus Iohannis a infractiunii de conflict de interese.

Inspectorii de integritate sustineau ca Iohannis a aprobat, in perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus. "Obiectul contractului semnat cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare si publicitate in vederea implementarii Proiectului (cod SMIS: 4915) finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Programul Operational: Cresterea Competitivitatii Economice 2007 - 2013 (POS CCE), Axa Prioritara 3 «Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public»", preciza ANI.

Raportul Agentiei Nationale de Integritate a fost contestat de Klaus Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia si, in paralel, Parchetul instantei supreme a facut verificari in acest caz, la sesizarea ANI. In 19 martie 2014, judecarea dosarului in care Klaus Iohannis a contestat raportul privind conflictul de interese a fost suspendata, la cererea ANI, pe motiv ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a inceput urmarirea penala pentru aceleasi fapte care fac obiectul acestui dosar.

In septembrie 2014, PICCJ a inchis dosarul, in solutia de clasare aratandu-se ca folosul material rezultat in urma semnarii de catre primarul Sibiului a contractului a fost obtinut de Tipografia Honterus, nu si de Klaus Iohannis. "In speta, folosul material obtinut ca urmare a semnarii, de catre Klaus Werner Iohannis, in calitate de primar al municipiului Sibiu, a contractului de prestari-servicii nr. 71/23.12.2010, avand ca obiect «Servicii de informare si publicitate in vederea implementarii proiectului POS CCE SMIS 4915, contract de finantare nr. 117/321/28.08.2009, Implementarea conceptului de administratie electronica la nivelul municipiului Sibiu», contract incheiat cu SC Tipogafia Honterus SRL, respectiv a procesului-verbal de receptie a serviciilor prestate, incheiat la data de 02.06.2011, precum si aprobarii unui numar de 3 (trei) facturi, in vederea efectuarii platilor, catre SC Tipografia Honterus SRL, s-a realizat in beneficiul SC Tipografia Honterus SRL Sibiu", au scris procurorii in solutia de clasare.

Parchetul instantei supreme mentiona ca Iohannis nu s-a aflat in raporturi de munca, dupa cum rezulta din probele administrate in dosar, cu Tipografia Honterus, societate al carei asociat unic era, la acea data, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, si nici cu FDGR. "In acest sens, aratam ca, prin adresa nr. 1148/11.11.2013, Forumul Democrat al Germanilor din Romania a comunicat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, faptul ca domnul Klaus Werner Iohannis (cu datele de stare civila din dosar) nu a avut si nici nu are calitatea de angajat al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, mentionandu-se faptul ca aceasta functie este una onorifica; de asemenea, s-a mai aratat ca d-l Klaus Werner Iohannis nu a beneficiat, din partea F.D.G.R., de servicii sau foloase de orice natura, neaflandu-se, in raporturi comerciale, cu respectiva asociatie. Totodata, prin adresa cu numarul 2827/18.06.2014, Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu a comunicat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, faptul ca domnul Klaus Werner Iohannis (cu datele de stare civila din dosar), nu figureaza angajat sau fost angajat al Forumului Democrat al Germanilor din Romania si nici al Tipografiei Honterus", se mai arata in documentul citat.

Citeste si:

    Procurorii au precizat ca raportul de munca "ia nastere din relatiile sociale reglementate de lege, dintre o persoana fizica, pe de o parte si, ca regula, o persoana juridica - pe de alta parte -, ca urmare a prestarii unei anumite munci, de catre prima persoana, in folosul celei de a doua, care, la randul ei, se obliga sa o remunereze si sa creeze conditiile necesare prestarii acelei munci; asadar, subiectele raportului juridic de munca sunt angajatorul si salariatul".

    Pe de alta parte, in 21 ianuarie 2015, presedintele Klaus Iohannis a castigat definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate privind incompatibilitatea, dupa ce instanta suprema a respins recursul ANI. Astfel, Inalta Curte de Casatoie si Justitie a stabilit ca Iohannis nu a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile Apa Canal si Piete.

    Citeste si:

      In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri