Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, retinut de DNA pentru luare de mita, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, in urma unei decizii de vineri a Tribunalului Galati, care a dispus instituirea controlului judiciar in cazul lui Cornel Georgescu, administrator al unei firme.
Constantin Hogea si Cornel Constantin Georgescu, retinuti de DNA pentru mai multe infractiuni, au fost dusi, vineri, la Tribunalul Galati, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, transmite corespondentul Mediafax.

Magistratii Tribunalului Galati au admis propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva a primarului din Tulcea, Constantin Hogea, acuzat de luare de mita si de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, iar in cazul lui Cornel Constantin Georgescu, administratorul unei firme, instanta a decis instituirea controlului judiciar.

Inainte de hotararea instantei, Eugen Morozov, unul dintre avocatii primarului din Tulcea, declara ca, daca decizia va fi una nefavorabila pentru edil, ea va fi atacata pe toate caile. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Galati l-au retinut pe primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, pentru luare de mita, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, in forma continuata, si pe Cornel Constantin Georgescu, administratorul unei firme, pentru dare de mita.

In acelasi dosar, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, pe o perioada de 60 zile, fata de sotia primarului, Valeria Hogea, administrator al unei societati comerciale, aceasta fiind acuzata de complicitate la luare de mita si complicitate la efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, in forma continuata.

Procurorii i-au mai pus sub control judiciar pe Valer Constantin Pop si Maria Brudiu, arhitectul sef si, respectiv, secretarul Primariei Tulcea, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. In perioada in care se afla sub control judiciar, Valeria Hogea, Valer Pop si Maria Brudiu trebuie sa se prezinte la Politia municipiului Tulcea in zilele stabilite prin programul de supraveghere, precum si la Directia Nationala Anticoruptie, ori de cate ori sunt chemati. De asemenea, acestia trebuie sa anunte daca isi schimba locuinta si au interdictie sa se apropie de persoanele mentionate in ordonantele de dispunere a controlului judiciar sau sa comunice cu acestea, direct sau indirect, pe orice cale.

Procurorii fac acte de urmarire penala in aceasta cauza si fata de alte persoane. Potrivit anchetatorilor, in 26 octombrie 2007, Constantin Hogea, Valer Constantin Pop si Maria Brudiu au semnat si au eliberat pentru firma administrata de Cornel Constantin Georgescu o autorizatie de construire a unui bloc de locuinte situat in imediata apropiere a unor obiective cu regim special, fara a fi obtinute avizele prealabile de la Ministerul Justitiei si Ministerul Aparii Nationale, conform legislatiei in vigoare.

"Aceasta actiune a avut ca urmare obtinerea de catre firma respectiva a dreptului de a construi un bloc de locuinte cu incalcarea conditiilor legale, dar si un profit viitor prin vanzarea apartamentelor construite", scriau procurorii in ordonantele de retinere. In urma intelegerii cu Cornel Georgescu privind autorizatia de construire, dar si pentru a proteja intereselor financiare ale acestuia, a carui societate avea incheiate mai multe contracte de prestari servicii si executie lucrari cu Primaria Tulcea, la finalizarea lucrarilor, respectiv in 21 ianuarie 2009, primarul Constantin Hogea ar fi primit mita un apartament cu trei camere situat in acel imobil, ocupat in prezent de fiica edilului.

"Pentru a disimula primirea apartamentului respectiv si pentru a crea aparenta ca respectivul imobil intra in mod legal in proprietatea inculpatului Hogea Constantin, la aceeasi data, fiica si sotia sa au incheiat cu omul de afaceri un contract de vanzare cumparare, in care au atestat in mod mincinos faptul ca contravaloarea locuintei fusese achitata anterior", mai scriau procurorii in documentele citate.
Primarul municipiului Tulcea mai este acuzat ca, incepand din ianuarie 2015, ar fi desfasurat operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia, "in sensul ca, uzand de functia pe care o detinea, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societati comerciale" care apartine sotiei sale.

"Concret, in scopul obtinerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite reprezentand sume de bani provenite din inchirierea unor spatii pentru clipuri publicitare, inculpatul Hogea Constantin s-a interesat despre situatia juridica a unui imobil din municipiul Tulcea pe care se afla amplasat un panou publicitar electronic, pretul practicat pe piata pentru prestarea unor asemenea servicii, obtinerea unor modele de contracte de inchiriere spatiu publicitar, depunerea de diligente pentru realizarea spoturilor publicitare, asigurarea asistentei tehnice de specialitate pentru punerea in functiune a panoului si asigurarea intretinerii functionarii acestuia", precizau procurorii.
In acest caz, procurorii DNA au facut, joi dimineata, perchezitii la sediul Primariei Tulcea, la locuinta primarului Constantin Hogea, la sediul

Primariei Tulcea si la mai multe firme care ar fi incheiat contracte cu Primaria. Joi dupa-amiaza, primarul municipiului Tulcea si sotia acestuia au fost dusi la sediul DNA Galati, pentru audieri, unde anterior fusese adusa si o angajata a Primariei. Intrebat de jurnalisti despre presupusele fapte de coruptie de care este acuzat, primarul Constantin Hogea a raspuns: "Sunteti draguti".

Joi noapte, la iesirea de la DNA Galati, Teodor Borisov, avocatul lui Constantin Hogea, declara, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, ca primarul din Tulcea este acuzat de catre procurorii DNA de luare de mita in legatura cu un apartament si ca a primit "foarte rau" vestea retinerii pentru 24 de ore. Constantin Hogea este la al treilea mandat consecutiv de primar al municipiului Tulcea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri