Deputatul Ioan Oltean, fost vicepresedinte si secretar general al PDL, a fost audiat de catre procurorii DNA Oradea, surse apropiate anchetei afirmand ca Oltean a fost pus sub invinuire intr-un dosar de coruptie.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA Oradea au suspiciuni ca Ioan Oltean se face vinovat de savarsirea infractiunii de trafic de influenta, in legatura cu numirea unei persoane intr-o functie publica. Deputatul Ioan Oltean a fost audiat joi, timp de o jumatate de ora, de catre procurorii DNA Oradea, intr-un dosar de coruptie in care a si fost pus sub invinuire, scrie Mediafax.

Ioan Oltean a mers la DNA Oradea insotit de un avocat, fara a face insa declaratii la intrarea sau la iesirea din sediul institutiei.
Directia Nationala Anticoruptie anunta, in septembrie 2013, ca a inceput urmarirea penala fata de Ioan Oltean, care atunci era presedinte al PDL Bistrita-Nasaud si vicepresedinte al partidului la nivel national, pentru folosirea influentei sau autoritatii functiei, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata si pentru favorizarea infractorului.

"Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat faptul ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada 2010-2011, in calitate de presedinte al organizatiei judetene Bistrita-Nasaud a unui partid, de vicepresedinte (2001-2011), respectiv secretar general al aceluiasi partid (mai 2011 - iunie 2012), invinuitul Ioan Oltean si-a exercitat influenta asupra presedintelui, respectiv asupra vicepresedintelui Consiliului Judetean (CJ) Bistrita Nasaud, precum si asupra unor inalti demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Turismului si Ministerul Economiei, in vederea adjudecarii licitatiilor catre anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primariile conduse de primari din cadrul partidului din care invinuitul face parte", se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Potrivit DNA, Ioan Oltean era cercetat si pentru favorizarea infractorului, procurorii sustinand ca, in seara de 22 martie 2012, a anuntat doua persoane ca a doua zi DNA urma sa faca perchezitii la domiciliile acestora, intr-un dosar in care erau cercetate pentru fapte de coruptie in legatura cu procedurile de achizitie si contractele derulate de Consiliul Judetean Bistrita. Ioan Oltean declara, la iesirea de la DNA - unde a fost pentru a lua la cunostinta acuzatiile din acest dosar, ca procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat de favorizarea infractorului intr-o cauza disjunsa dintr-un dosar mai vechi.

"Nu am sa comentez ceea ce s-a facut deja public, desi pot sa va spun, cu certitudine, in temeiul actului pus la dispozitie, ca 99 la suta din faptele care sunt imputabile s-au petrecut in 2011, inainte sa se dea acel comunicat, insa vreau sa-mi exprim increderea in institutiile statului ca vor face efectiv dreptate si ca nu va exista niciun fel de abuz. M-am prezentat la DNA cu convingerea ca imi fac datoria de simplu cetatean si am luat act de faptele care mi se imputa. Mi-am exprimat intreaga disponibilitate de a colabora si de a avea o atitudine constructiva, in sensul de a clarifica orice fel de fapta care mi se pune in sarcina, ramanand ca, la sfarsit, fiecare sa-si sustina propria pozitie. Va asigur insa ca, cel putin prin prisma datelor pe care le avem in momentul acesta, nu ma simt vinovat fata de niciuna dintre cele sase fapte enumerate in actul de sesizare si de informare", declara Ioan Oltean.

El spunea ca, din cele ce i-au fost aduse la cunostinta de procurorii DNA, poate spune ca "nu sunt fapte care sa aiba caracterul de infractiuni". "Va dau un exemplu din faptele enumerate in rezolutia procurorului de caz. Acolo scrie ca, in perioada martie-aprilie 2011, numitul Ioan Oltean si-a exercitat influenta in vederea alocarii de fonduri pentru lucrari la drumul Orosfaia-Milas. Este o fapta care mi se imputa. O alta este ca mi-am exercitat influenta pentru alocarea de sume mai mari pe Hotararea 577 pentru judetul Bistrita-Nasaud sau ca mi-am exercitat influenta in vedere atribuirii preferentiale a unor sume de bani pentru proiecte ale comunelor Chiuza, Rebrisoara, Caianu Mic", mai spunea atunci Ioan Oltean. Ioan Oltean, in prezent co-presedinte al PNL Bistrita, este la al saselea mandat de deputat, intre anii 1996 - 1997 el detinand si functia de ministrul al Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului.

Shutterstock / Coruptie, mita

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri