Senatorul PSD Dan Sova a ajuns la DNA, vineri, la scurt timp de la plecarea lui Victor Ponta de la sediul Directiei Anticoruptie, unde premierului s-a adus la cunostinta ca este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

Senatorul Dan Sova a ajuns la DNA in jurul orei 12.00, venind singur. El a declarat, la intrarea in sediul DNA, referitor la faptul ca premierul a comis infractiunea de conflict de interes atunci cand l-a numit in functiile de ministru pentru relatia cu Parlamentul, ministru pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine si ministru al Transporturilor, ca exclude ca premierul ar fi vinovat.

Premierul Victor Ponta a fost chemat la DNA, vineri, la ora 11.00, si i s-a adus la cunostinta caeste urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani, precum si pentru conflict de interese.
"Sunt suspect in dosarul lui Sova, pentru activitatea de avocat in 2007-2008 si, de asemenea, sunt in conflict de interese ca l-am propus pe Sova ministru. Am venit la DNA ca orice om normal, nu a dat nicio declaratie, o se ne cheme pentru declaratii", a spus Ponta la iesirea de la DNA.

Intrebat de presa daca va demisiona, Ponta a raspuns ca politica se face in Parlament, nu la DNA, si nu a mai dorit sa mai declare altceva.

In acelasi timp, DNA a transmis un comunicat de presa in care anunta ca Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat.

Conform sursei citate, una dintre acuzatii se refera la faptul ca Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fara a avea o baza legala, in baza unui contract incheiat intre firma sa de avocatura si cea a lui Dan Sova. Anchetatorii sustin ca, in realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare cu Sova.

Mai mult, in perioada efectuarii unor controale fiscale, Ponta s-a inteles cu Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, "pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia", mai spun procurorii anticoruptie.

Procurorii DNA sustin ca, in realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activitatile inregistrate in contabilitate, folosind o parte din sumele obtinute de la SCA "Sova si Asociatii" pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti.

Firma lui Sova i-a cumparat lui ponta un autoturism de sport

Conform sursei citate, firma lui Dan Sova i-ar fi cumparat premierului un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, "la solicitarea expresa" a acestuia.

Potrivit ordonantei procurorilor, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA "Sova si Asociatii" de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala.

"La data 6 mai 2015, in contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relatiile contractuale ale societatii de avocatura SCA 'Sova si Asociatii', s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat 'Ponta Victor Viorel' ", conform DNA.

Conform sursei citate, in 30 august 2007, intre SCA "Sova si Asociatii" reprezentata de Sova Dan-Coman si Cabinetul Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect "conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea".

"Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata. In conventie s-a prevazut ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Ponta Victor-Viorel sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara", precizeaza procurorii in ordonanta.

Printr-un act aditional, incepand cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul lui Victor Ponta, care la acel moment era avocat. Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Ponta a devenit ministru, precizeaza procurorii anticoruptie

"Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA 'Sova si Asociatii' care a efectuat plata contravalorii lor dupa care le-a inregistrat in contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati", subliniaza DNA.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-a inteles cu Sova Dan-Coman ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati, rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.
Intrucat specializarea juridica a premierului este dreptul penal s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati.
Astfel, in cursul lunii august 2011, au fost falsificate 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.

"Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA „Sova si Asociatii”, avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte. Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA „Sova si Asociatii” pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti", precizeaza DNA.

In perioada 11 noiembrie 2008 - iunie 2009, premierul a mai beneficiat de foloase din partea societatii de avocati. El a primit dreptul de utilizare in mod gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. In tot acest timp, societatea de avocati a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aproximativ 6.000 lei/luna) si alte obligatii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei. In luna iunie 2009, Ponta a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati.
Autoturismul a fost achizitionat de societatea de avocati SCA „Sova si Asociatii”, la solicitarea expresa a lui Ponta, mai spun anchetatorii.

Potrivit comunicatului DNA, lui Victor Ponta i-au fost aduse la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile.
In dosarul Turceni Rovinari, senatorul PSD Dan Sova este urmarit penal din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe langa Dumitru Cristea, la data faptelor director general si ordonator de credite al CET, sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu.

In acest fel, Sova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a incheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenta juridica intre CET si SCA "Sova si Asociatii". De asemenea, ar fi conceput termenii si conditiile contractului si l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), sustin procurorii anticoruptie.

Intr-un alt caz, in perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu stiinta, in contextul litigiului dintre CET si Electrica, Dan Sova ar fi insistat pe langa Cristea sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu, "contribuind astfel la decizia acestuia de a incheia nelegal un act aditional la contractul de asistenta juridica". Si in acest caz, Sova ar fi conceput termenii si conditiile actului aditional, l-a semnat din partea SCA "Sova si Asociatii", obtinand un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii.

Totodata, in perioada ianuarie - 14 februarie 2008, Dan Sova, cu stiinta, in contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) si ICM - SC pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe langa directorul general al CER, sa incheie un contract de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu.

Astfel, Sova ar fi contribuit la decizia directorului de a incheia nelegal contractul de asistenta juridica, la 14 februarie 2008, intre Complexul Energetic Rovinari si SCA "Sova si Asociatii", ar fi conceput termenii si contractului, semnandu-l din partea societatii pe care o reprezenta. In urma acestui contract, societatea de avocati a obtinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai aratat procurorii.

Potrivit DNA, suma totala reprezentand folos necuvenit in favoarea SCA "Sova si Asociatii", ca urmare a contractelor de asistenta juridica incheiate cu complexurile energetice Turceni si Rovinari este estimata la valoarea de 3.455.754 de lei.
In acelasi dosar sunt urmariti penal Dan Laurentiu Ciurel, director de Investitii la Complexul Energetic Rovinari la data faptelor, si fostul director general al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea, pentru abuz in serviciu.
Dan Sova este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie si in dosarul desprins din cel al retrocedarii ilegale de paduri, alaturi de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

Marti, Senatul a respins cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Sova, fiind inregistrate 66 de voturi "pentru" si 72 "impotriva".

Dan Sova declara, marti, ca nu vrea sa califice votul din Senat, care a respins cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii sale, si ca isi doreste ca dosarul sa fie trimis in instanta pentru a se lamuri situatia.
"Nu vreau sa calific votul Senatului. Va spun o singura propozitie si sper sa ma intelegeti: Imi doresc, asa cum am cerut si instantei supreme, sa trimita dosarul in instanta ca sa ne lamurim, sa terminam cu toate discutiile astea politicianiste", a spus Sova, care a participat la sedinta plenului Senatului si a votat.

Sursa foto: Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri