In functie de specificul fiecarei tranzactii, anumite metode de evaluare se pot dovedi foarte relevante pentru a obtine o evaluare mai buna in cazul unui exit, considera specialistii Taxhouse.

Cu titlu de exemplu, consultantii Taxhouse amintesc metoda ce are in vedere fluxurile viitoare de numerar actualizate ale afacerii targetate sau metoda care utilizeaza un multiplu al indicatorului de profitabilitate EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortisation). Ambele metode se bazeaza intr-o anumita masura pe datele de natura financiar-contabila inregistrate in evidentele societatii.

"Este asadar esential ca investitorul sa aiba confortul, in baza unui due diligence financiar si fiscal ca acele situatii financiare ofera o imagine fidela a patrimoniului targetului, fara denaturari semnificative care sa poata influenta in mod negativ evaluarea intreprinderii (denaturarile se pot referi spre exemplu la supraevaluarea veniturilor si activelor sau subevaluarea cheltuielilor si datoriilor, inregistrari incomplete sau eronate si altele)", afirma consultantii Taxhouse.

Cum impacteaza o discutie greseli facute in trecut, precum contul de casa al firmei sau cheltuieli personale pe firma?

Intr-o astfel de situatie, investitorul ar putea fi inclinat mai degraba catre un “asset deal” (prin care sa preia numai activele cheie si sa continue activitatea astfel achizitionata sub umbrela unei alte societati existente sau a uneia nou infiintate, fara istoric fiscal) in detrimentul unui “share deal” (caz in care ar fi preluate toate expunerile fiscale sau juridice legate de operatiunile trecute ale societatii respective). “Am intalnit in practica insa si situatii in care investitorul a ales efectuarea unui “share deal” la pachet cu mutarea activelor/datoriilor care nu au legatura cu afacerea in afara perimetrului tranzactiei, spre exemplu intr-o alta societate detinuta de vanzator de aceasta data. Motivatia acestei decizii ar fi aceea ca prin preluarea actiunilor societatii-target, desi isi asuma expuneri provenind din operatiunile trecute, investitorul se poate bucura totusi de istoricul “pozitiv” al acelei firme (e.g. cifra de afaceri realizata in exercitiile anterioare, sau in general, indicatorii financiari ai ultimilor ani – relevant pentru licitatii sau obtinerea unor finantari, continuarea derularii contractelor cu partenerii comerciali majori in aceleasi conditii favorabile negociate anterior, experienta personalului cheie, etc.)”, noteaza Adrian Deaconu, consultant fiscal Taxhouse.

Cat de doritoare sunt fondurile/investitorii sa plateasca taxe? E un factor important in decizie?

In general impozitele, percepute ca si costuri pentru investitori, reduc profitabilitatea neta a oricarei investitii, fiind deci un element relevant in luarea unei asemenea decizii. "Astfel, e natural ca inainte de a efectua o investitie, orice investor – fonduri, investitori strategici sau privati, romani sau straini, sa faca o analiza amanuntita a optiunilor diponibile si sa ia o decizie informata, in baza unei simulari a implicatiilor fiscale care pot aparea atat in faza de detinere (in functie de modalitatea de achizitie: asset vs. share deal), precum si cu ocazia unui potential exit/dezinvestiri viitoare. Atat timp cand nu intra in zona de “abuz”, acest tip de planificare fiscala legala e un mod de eficientizare a investitiilor acceptat de legislatia si practicile fiscale internationale si un mod clasic de operare pentru orice investitie materiala, mai ales in tranzactii cu elemente de extraneitate”, precizeaza Angela Rosca, Managing Partner Taxhouse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri