Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, este vizat de o ancheta a DNA. Procurorii fac perchezitii la sediul primariei, surse judiciare afirmand ca primarul ar fi suspectat de trafic de influenta in dosarul in care este cercetat Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

La transmiterii acestei stiri, la sediul DNA Ploiesti sunt asteptati primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, si alte trei persoane. De asemenea, au loc perchezitii la sediul Primariei Sectorului 1, precum si la locuinta primarului si la locuintele celorlati trei suspecti in acest dosar.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, este suspectat de trafic de influenta si de alte fapte de coruptie in acelasi dosar in care este cercetat Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Numele comun din acest dosar, care face legatura intre cazul privind canalizarea de la Comarnic si activitatea Primariei Sectorului 1, este al omului de afaceri Gheorghe Boeru, audiat si retinut saptamana trecuta de DNA, alaturi de fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Prahova Adrian Semcu. Conform surselor citate, firma controlata de Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte si cu Primaria Sectorului 1 pentru consultanta in activitati precum lucrari de asfaltare si anvelopari de blocuri. Angajati ai Primariei, inclusiv primarul, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte.

Potrivit surselor judiciare, in acest dosar sunt suspectate, alaturi de primarul Chiliman, trei persoane cu putere de decizie in Primaria Sectorului 1. Intr-un comunicat de presa transmis joi, Directia Nationala Anticoruptie anunta ca Serviciul Teritorial Ploiesti face cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind infractiuni asimilate celor de coruptie si infractiuni de coruptie comise in perioada 2006 – 2015.

DNA precizeaza ca in acest dosar au loc sapte perchezitii in Bucuresti, dintre care una la sediul unei institutii publice. Andrei Chiliman este primar al Sectorului 1 Bucuresti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost si deputat de Bucuresti timp de doua legislaturi: 1996-2000 si 2000-2004.

Andrei Chiliman este membru al PNL. In 18 februarie, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. In 23 aprilie, Iulian Hertanu a fost plasat in arest la domiciliu, in urma unei decizii a instantei supreme, aceeasi masura fiind luata si in cazul lui Vladimir Ciorba.

Miercuri, la DNA Ploiesti s-au prezentat mai multi inculpati din acest dosar, inclusiv Iulian Hertanu, in privinta caruia procurorii au dispus inlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar, masura dispusa si pentru alti doi inculpati din acest dosar. In acelasi dosar, sunt cercetati sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu. De asemenea, in dosar este cercetat si Ilie Dragan, om de afaceri care are legaturi cu firmele implicate in derularea proiectului de extindere a canalizarii de la Comarnic.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro. Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut. In dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfarsitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiesti atat mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cat si sora acestuia, Alexandra Hertanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociata, alaturi de ginerele sau, Iulian Hertanu, in firma "Hertanu Projects" SRL. Hertanu mai este asociat in firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociati, in timp ce sotia sa, Alexandra Florina Hertanu, sora premierului Victor Ponta, este asociata in firma SC Exfin 2000 SRL, unde detine 49% din actiuni, iar o alta persoana, Natalia Maier, detine 51 % din actiunile firmei. Firma Hertanu Projects SRL, al carei asociat principal este Iulian Hertanu, a fost inregistrata in anul 2004, cu sediul social in Bucuresti si are ca principal domeniu de activitate specific agentiilor de publicitate. Hertanu detine 95% din aceasta firma, al carei administrator este, in timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comertului alte cateva zeci de activitati secundare, de la editarea ziarelor la "activitati de servicii suport pentru invatamant" sau intermedieri in comertul cu animale.
In urma cu o saptamana, directorul SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, si omul de afaceri Gheorghe Boeru au fost retinuti de procuorii DNA Ploiesti, fiind suspecti tot in dosarul in care sunt inculpati cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, deputatii Sebastian Ghita, Vlad Cosma si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma. Ulterior, instanta suprema a decis ca Semcu si Boeru sa fie plasati in arest la domiciliu.

In stenogramele din documentele procurorilor care instrumenteaza acest dosar, obtinute de Mediafax, apar numele unor politicieni importanti, precum Victor Ponta sau Crin Antonescu. Astfel, intr-o interceptare din 21 ianuarie 2011, dintre Adrian Semcu si fostul viceprimar al municipiului Ploiesti Nicoleta Catalina Bozianu, cei doi fac referire la fostul lider PNL Crin Antonescu si la presedintele PSD Victor Ponta, care discuta despre incheierea contractului de "Asistenta tehnica pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrari" din cadrul proiectului cu fonduri europene. Din discutii rezulta ca Antonescu stia despre "toate dedesubturile" lui Sebastian Ghita, iar acesta din urma ar fi vorbit cu Victor Ponta.

Fostul presedinte PNL Crin Antonescu declarat pentru Mediafax ca nu este implicat in niciun fel in dosar si ca discutiile cu Victor Ponta erau politice si vizau strict stabilirea candidatilor USL pentru alegerile locale.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri