Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala au fost adoptate pe articole ministrul Finantelor Eugen Teodorovici aratand ca impactul bugetar al masurilor este de 12 miliarde lei si principala masura este reducerea TVA la 19%, de la 1 ianuarie 2016.

Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a spus ca noul Cod fiscal cuprinde masuri importante pentru economie, cea mai importanta fiind reducerea TVA la 19%, Romania trecand de la una dintre cele mai mari cote TVA din Europa la una dintre cele mai reduse, scrie Mediafax.

"Codul Fiscal impune masuri extrem de importante pentru economie, cea mai importanta dintre masuri este desigur, reducerea TVA de la 20 la 19%, atat ca importanta cit si ca impact bugetar pentru anul viitor. Romania avea una dintre cele mai mari cote TVA din Europa, prin aplicare acestei masuri, Romania se va putea lauda cu una dintre cele mai reduse cote TVA. Impactul bugetar pe care acest cod fiscal il are este la nivelul 12 miliarde de lei, este o suma pe care o lasam la nivelul mediului economic, la nivelul pietei, cetateanului", a spus Teodorovici.

Ministrul a mai spus ca aplicarea codului "va duce la un deficit mai mare decat cel asumat, dar un deficit care ramane sub limita celui stabilit in criteriul de la Maastricht, sub 3%". "Ar tebui sa fie un semnal important pentru piata din Romania. Partenerii externi vor intelege, in acest fel, faptul ca Romania este pregatita sa mentina un astfel de deficit de sub 3%. Romania trebuie sa dea dovada de indrazneala, dar si de raspundere in privinta cheltuielilor sustenabile. Multumesc primului-ministru Victor Ponta ca a sustinut o asemenea abordare liberala, care are in asamblul sau masuri sociale si masuri de piata. Cu siguranta va fi un vot in unanimitate, va fi un semnal important fata de cetateni si partenerii externi”, a spus ministrul Finantelor.

Presedintele Comisiei de buget, Viorel Stefan a precizat ca in comisie au fost acceptate 450 de amendamente la Codul Fiscal si au fost respinse alte 350. Toate grupurile parlamentare au anuntat ca sustin aceste Coduri, aratand ca sunt "perfectibile", dar reprezinta un "pas inainte" si sunt "predictibile". Liderul deputatilor PSD Marian Neacsu a aratat ca acest cod fiscal reprezinta indeplinirea promisiunii luate de USL de a face "dreptate pana la capat" si este important ca s-a ajuns la consens.

"Acest cod fiscal are si realizari si multe neimpliniri, dar noi cei de la liberali preferam sa vedem partea plina a paharului si speram sa fie anumite clarificari si sa faca mediului de afaceri un spatiu fiscal mai coerent. Acest cod fiscal are inspiratie ideologica liberala, a aparut dupa ce PNL a venit cu programul de guvernare. Atunci PSD, aflat in pierdere electorala, a aparut cu acea viziune avangardista, curajoasa. Din pacate au ramas numai unele masuri", a spus liderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu. El a aratat ca printre problemele noului Cod fiscal ar fi lipsa de credibilitate in fata organismelor internationale care au sesizat asupra modului in care se vor sustine masurile.

"Noi, cei de la liberali am sustinut reducere a TVA, am propus reducerea CAS ca o forma de stimulare a agentilor economici. Am introdus principiul predictibilitatii si asiguram ca orice masura pe care o vom lua cand vom veni la guvernare va fi de reducere a fiscalitatii, nu de crestere. Se realizeaza un pas inainte, grupul liberal va vota acest Cod fiscal si isi rezerva dreptul ca atunci cand va veni la putere sa faca si restul si sa-l perfectioneze", a adaugat Nicolaescu.

Deputatul UDMR Erdei Doloczki Istvan a spus ca UDMR saluta noile Coduri fiscale care cuprind "definitii mai clare si o mai buna organizate fiscala". "Rescrierea Codurilor fiscale constituie o necesitate. Salutam noul Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala. Au definitii mai clare, o mai buna organizare fiscala si reducerea cotei standard TVA. Analizand proiectele, nu sunt nici pe departe perfecte, dar contin imbunatatiri esentiale fata de prevederile in vigoare, grupul UDMR va vota aceste Coduri fiscale”, a spus deputatul UDMR. Deputatul minoritatilor nationale Iuliu Merka a spus ca reducerea TVA va avea un impact pozitiv in societate, aratand ca noul Cod fiscal "nu este perfect, dar este predictibil".

Teodorovici: Va fi o deviere temporara si asumata de la tinta de deficit, efect al Codului Fiscal

Romania si-a asumat o deviere temporara de la tinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generata de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, si impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei, a anuntat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Autoritatile din Romania au informat recent autoritatile de la Bruxelles ca deficitul din perioada 2016-2018 va fi de pana la 1,2% din PIB. Ministrul a aratat insa, miercuri, ca nivelul estimat in prezent al deficitului de anul viitor se ridica la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a carui depasire declanseaza procedura de deficit excesiv, dar a asigurat ca vor fi facute eforturi pentru a nu fi inregistrata o astfel de depasire, ci, din contra, ca deficitul sa scada spre 2,5%.

"Acest Cod Fiscal ne duce dincolo de angajamentul asumat de mentinere a unui deficit pentru 2016, dar important este ca acest deficit sa fie tinut sub 3% pentru a nu intra intr-o procedura de deficit excesiv cu cei de la Comisia Europeana. S-a facut o analiza comparativ cu alte state membre, unde exista deja o depasire importanta a acestui prag de deficit de 3%. Romania a luat decizia de depasire temporara a acestui angajament, dar cu o revenire inca incepand din 2016, pentru o reducere estimata astazi de la 2,8-2,9 undeva in zona 2,5 anul viitor si sa continuam trendul pentru a reveni cat mai curand la nivelul de angajamente asumate", a spus, la Guvern, ministrul Finantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri