Deputatul Sebastian Ghita a declarat ca va merge, luni, la DNA Ploiesti pentru noi detalii in dosarul Hertanu, precizand ca prin sechestrul pus pe mai multe conturi "s-a intamplat o faradelege" si trebuie lamurite mai multe aspecte intrucat "nu pot fi blocate conturi pentru ca asa vrea un procuror", scrie Mediafax.

"Am gasit argumente prin care sa-l fac sa creada (n.r. - pe procurorul de caz din dosarul Hertanu) ca implicarea mea in chestiunea cu Hertanu nu a fost cea pe care o suspecteaza. Nu pricep care este sensul blocarii conturilor persoanelor si firmelor pe care eu le-am cunoscut vreodata in viata mea. Practic, toti colegii de facultate, toti prietenii, toti cei care mi-au fost asociati vreodata, stiu si eu, multe alte firme despre care practic nu stiu nimic, sunt oameni pe care nu i-am cunoscut, oameni cu care n-am avut firme sau afaceri impreuna si s-au trezit cu conturile blocate. As vrea sa explic aceste lucruri, pentru ca altfel chiar o sa reusim sa convingem pe toata lumea ca putem sa abuzam oricand pe oricine", a declarat Ghita, in fata sediului IPJ Prahova, unde trebuie sa se prezinte in cadrul controlului judiciar.

Sebastian Ghita a precizat ca o decizie de sechestrare a conturilor unei firme fara sa existe un minim de dovezi ca s-au comis ilegalitati este un abuz. "Nu trebuie sa ne ferim de acest cuvant. Mi-e rusine de oamenii aceia. Sunt oameni pe care, intr-un fel sau altul, i-am cunoscut si care, din vina mea sau nu, s-au trezit cu conturile blocate nu doar la companii, ceea ce inseamna faliment pentru acele companii intr-un numar de zile - nu mai pot plati curentul, nu mai pot plati furnizorii - iar ideea ca platesc doar salarii si taxe la stat este una inoperabila economic", a precizat Ghita.

Deputatul Ghita s-a referit si la alte doua aspecte vizate in ancheta de la DNA Ploiesti, respectiv mituirea unor alegatori din Republica Moldova si casa fostului primar al Ploiestiului Iulian Badescu. "Alegerile din Moldova si mituirea electoratului de acolo, chestiune care nu s-a intamplat, nu exista nicio dovada ca vreun cetatean roman din Republica Moldova a fost mituit sau cumparat sau i s-au oferit bani sau alimente, iar materialele electorale din Republica Moldova ale PSD sunt incadrabile in lege", a explicat Ghita.

In ce priveste acuzatia procurorilor referitoare la casa lui Iulian Badescu, "cu prezumtia ca banii platti de Primaria Ploiesti catre echipa de baschet Asesoft au fost folositi pentru a-si achizitiona Iulian Badescu casa", deputatul a spus ca aceasta este, de asemenea, nedreapta.

"Stiti foarte bine cat m-am zbatut ca echipa sa aiba fonduri si sa reuseasca sa faca performanta, si numai ideea ca niste bani veniti de la Primarie ar fi fost folositi de mine pentru a ajuta, favoriza, mitui, orice ma oripileaza. E ceva nedrept si nu stiu cum voi putea arata tuturor ca nu doar banii veniti de la Primarie, ci si alti bani care nu ajungeau la mine, ajungeau la asociatie, in care eu nu eram parte si nu eram prezent, doar se prezuma ca eu controlam totul, nu stiu cum o sa conving pe toata lumea ca acei bani au fost folositi pentru ceea ce ati vazut in ultimii zece ani in Ploiesti, adica cea mai performanta echipa de sport din ultimii zece ani", a afirmat Ghita.

Intrebat daca va merge luni la DNA Ploiesti, Ghita a raspuns afirmativ, precizand ca masura sechestrului luata de procurorul Onea poate fi ridicata daca acesta va observa ca lucrurile nu stau chiar asa cum crede el si ca in anumite zone, fata de anumiti oameni din Romania, "nu e vorba ca s-a fortat legea, e vorba ca s-a intamplat o faradelege".

"Nu poti sa te trezesti cu conturile blocate in Romania doar asa pentru ca vrea un procuror. Nu se poate asa ceva, am inteles, pe mine ma ancheteaza si ma verifica, dar sa pui sechestru pe contul de pensii al maica-mii, pe un coafor, pe niste firme cu care nu am legatura, pare un fel de razbunare", a mai spus Ghita.

Intrebat daca la DNA va vorbi si despre interdictia de a parasi Ploiestiul, Ghita a spus ca intentioneaza sa discute cu procurorul Onea si despre acest lucru, precizand ca a respectat toate celelalte reguli impuse in ultimele patru luni, timp in care a avut voie sa iasa din tara si s-a si intors.

"Nu pot fi suspectat ca m-as fi sustras urmaririi penale. Am colaborat oricand, dansul a cerut, si m-am prezentat de fiecare data cand a dorit, la Parchet, iar chestiunea cu neparasirea Ploiestiului pare un lucru pe care eu nu mi-l pot explica, nu mi l-au putut explica nici avocatii. Tot ce s-a intamplat saptamana trecuta pare un fel de razbunare. Nu cred ca dupa 15 ani de zile statul, prin reprezentantii sai, procurorii, descopera ca patru mii de oameni au facut evaziune fiscala si blocheaza toate conturile si incearca sa opreasca activitatea, inclusiv a televiziunii Romania TV, inclusiv a companiilor. De aceea, as vrea ca, daca am iesit din fierbinteala de saptamana trecuta, sa ne asezam linistiti la masa - eu sunt cetatean in Romania, cu drepturi, la fel si ceilalti oameni care sufera astazi de aceste masuri - si sa incercam sa traim intr-o situatie normala. Situatia normala nu este ca te trezesti cu conturile blocate, cu companii blocate si cu mascati la usa", a declarat Ghita.

Deputatul a mai spus ca intentioneaza sa discute si cu procurorul general, precizand ca a aflat ca, deocamdata, nu este in tara. "Daca nu voi reusi, pentru ca eu nu pot sa plec din Ploiesti, si nu pot merge la Parchetul General, voi merge la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

Vineri, structura centrala a DNA a respins o plangere a deputatului Sebastian Ghita impotriva modificarii conditiilor controlului judiciar, astfel ca procurorii DNA mentin interdictiile impuse de catre procurorul de caz de la DNA - Serviciul Teritorial Ploiesti, potrivit carora Sebastian Ghita nu are voie sa-si exercite atributiile de parlamentar si nu are voie sa paraseasca localitatea de domiciliu, si anume municipiul Ploiesti.

Miercuri, Sebastian Ghita a fost la DNA Ploiesti, unde procurorii l-au anuntat ca a fost extinsa urmarirea penala pe numele sau pentru noi fapte de coruptie comise de cand acesta este parlamentar, dar si inaintea mandatului si, totodata, au extins si sechestrul asigurator asupra bunurilor acestuia.

Urmarirea penala a lui Sebastian Ghita a fost extinsa pentru trafic de influenta, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor UE si coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din 2012 si la cele prezidentiale din 2014, potrivit DNA. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara, miercuri, in cazul declaratiilor facute de Sebastian Ghita dupa ce a fost la DNA Ploiesti. CSM cere Inspectiei Judiciare sa stabileasca daca afirmatiile lui Sebastian Ghita au afectat independenta justitiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri