George Scripcaru, primarul Brasovului, a fost retinut de procurorii DNA intr-un dosar in care este suspectat de abuz in serviciu, privind incheierea unor contracte de energie termica, dupa ce a stat aproape doua ore la audieri.

Procurorii DNA Brasov au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele primarului George Scripcaru. Edilul va fi dus in arestul Politiei Judetene Brasov. Scripcaru a fost adus, luni la pranz, cu o duba a Jandarmeriei, la sediul Primariei Brasov, unde aveau loc perchezitii ale procurorilor, dupa ce, in cursul diminetii, anchetatorii au perchezitionat si locuinta edilului, din cartierul brasovean Schei. Intrebat ce acuzatii i se aduc de catre procurori, George Scripcaru a raspuns: "O sa aflati pe parcurs despre ce este vorba", refuzand sa faca alte declaratii, potrivit Mediafax.

Dupa aproape patru ore, primarul George Scripcaru (PNL) a fost scos din sediul Primariei si dus la DNA Brasov pentru audieri. La iesirea din Primarie, Scripcaru a spus ca anchetatorii i-au cerut documente, pe care le-a pus la dispozitia acestora. Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticoruptie au mai facut perchezitii si in alte birouri din Primaria Brasov, la seful Serviciului Investitii si la directorul executiv adjunct de la Directia Tehnica, precum si la punctul de lucru al SC Delcar SRL Brasov - in biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Brasov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Brasov, precum si la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Brasov si in biroul lui Daniel Popescu.

Procurorii anticoruptie au facut perchezitii si la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, in spatiie folosite de catre Antonie Cristina-Iuliana si de primarul George Scripcaru. Intr-un comunicat de presa, Directia Nationala Anticoruptie preciza ca procurorii DNA fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, care ar fi fost comise in perioada 2010-2015, dosar in care sunt facute 20 de perchezitii in judetul Brasov.

Perchezitiile au vizat acuzatii de abuz in serviciu in legatura cu incheierea unor contracte de vanzare - cumparare sau prestari servicii de catre SC CET SA Brasov sau SC Tetkron SRL, societati detinute de UAT Municipiul Brasov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlata de Simina Costan si de Calin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum si de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmarit devalizarea celor doua societati si scoaterea acestora de pe piata energiei in favoarea Bepco. In perioada 2010-2011, reprezentantii SC CET SA si Tetkron SRL, societati avand ca unic asociat Municipiul Brasov, au incheiat cu Bepco SRL contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii cu incalcarea normelor legale, producand un prejudiciu de peste un milion de euro in patrimoniu municipiului Brasov, suma care reprezinta folos necuvenit pentru Bepco SRL.

Potrivit anchetatorilor, abuzul in serviciu in legatura cu incheierea contractului de vanzare cumparare de energie produsa de Bepco SRL a constat in punerea la dispozitia Bepco a activelor/resurselor CET SA, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare, compensare sau cedare cu titlu gratuit. In perioada 2010 - 2011, in scopul obtinerii de foloase necuvenite de catre Bepco SRL, in baza unor intelegeri prealabile intre reprezentantii societatii private, suspectii Simina si Calin Davd Costan si George Scripcaru, acesta din urma a determinat AGA CET SA si persoane din conducerea CET SA, respectiv pe suspectii Ionescu Lucian, (presedinte AGA) Cutitei Nicolae (director general) si Fratila Simona, (director economic) sa incheie contracte de vanzare-cumparare avand ca obiect energie termica (in baza caruia s-a achizitionat energie peste necesarul populatiei) sau active subevaluate sau sa cedeze cu titlu gratuit active apartinand CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul societatii.

In acest scop, SC Bepco SRL a incheiat cu CET SA un contract, in aprilie 2010, avand o durata de 15 ani si obiect vanzarea-cumpararea de energie termica livrata din centralele electrice de cogenerare in vederea furnizarii acesteia consumatorilor de energie termica racordati la CET din municipiul Brasov. In baza contractului intreaga cantitate de energie termica produsa era achizitionata de catre CET, singurul agent economic care avea o retea de distributie si care detinea licenta de producere energie electrica si termica in cogenerare.

Tot in scopul promovarii intereselor Bepco, din dispozitia primarului George Scripcaru la data de 8 mai 2010 directorul CET SA a emis avizul tehnic prin care s-a aprobat racordarea Bepco la reteaua electrica a CET SA, aviz semnat de directorul societatii, Cutitei Nicolae, si prin care se ceda cu titlu gratuit o parte de 19,67 MW din cota de 50 MW aprobata pentru producere prin decizia ANRE din 2009. Ulterior, prin Hotararea nr. 23 din 2010 a AGA CET SA s-a aprobat punerea la dispozitia Bepco a mijloacelor fixe / utilajelor / conexiunilor cuprinse necesare producerii energiei termice aflate in proprietatea CEC Brasov pe considerentul ca nu mai sunt folosite in activitatea curenta si aceste bunuri reprezinta un accesoriu fata de contractul de furnizare susmentionat.

Practic s-a ajuns ca CET Brasov sa cumpere energie termica de la producator privat care foloseste bunurile sale in mod gratuit. Pentru predarea acestor bunuri au fost mandatati Cutitei Nicolae, director general si Fratila Simona, director economic. In ceea ce priveste savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu vizand relatiile comerciale dintre Tetkron SRL, (societate avand ca asociat mun. Brasov) si Bepco SRL s-a retinut ca la data de 12 august 2010 se infiinteaza SC Tetkron SRL avand ca asociati Municipiul Brasov si SC Rial SRL, obiect de activitate furnizarea de abur si aer conditionat, iar administrator pe Simona Fratila, o apropiata a primarului si fost director economic al CET SA. Prin contractul de sub-concesiune intocmit in baza HCL nr.522 din 13.08.2010 a Municipiului Brasov, contractul de novatie nr. 1864 din 17.12.2010 a contractului de concesiune nr. 254 din 27.11.2006, SC Tetkron SRL a preluat toate drepturile si obligatiile nascute in baza contractului de concesiune incheiat intre CET Brasov in calitate de concesionar si Consiliul Local in calitate de concedent. Practic noua societate a preluat serviciul de transport, distributie si furnizare a energiei termice in municipiul Brasov.

Intrucat noua societate, Tetkron SRL, nu dispunea de fonduri necesare si nici de o retea de distributie, prin doua hotarari AGA CET SA se aproba vanzare unor active ale CET in transe catre Tetkron SRL, bunuri necesare desfasurarii activitatii. Cu ocazia controlului efectuat de Curtea de Conturi - Camera de Conturi a Judetului Brasov consemnat in raportul din 28.02.2011 s-a stabilit ca bunurile au fost vandute catre Tetkron la o valoare mult mai mica decat cea de inventar ( cu 1. 203.205, 03 lei mai putin), iar ulterior acestea au fost inchiriate vanzatoarei cu motivarea ca cumparatoarea nu detine licente de utilizare, nu are personal calificat si contracte de furnizare energie. Practic, s-a urmarit scoaterea unor bunuri din patrimoniul CET SA ( pentru a nu fi supuse executarii), care ulterior au fost vandute catre Bepco.

Totodata, s-a mai stabilit ca bunurile care au facut obiectul acestor tranzactii au apartinut Centralei Electrice de Termoficare Brasov si au fost trecute in domeniul public al UATM Brasov si in administrarea consiliului local al Municipiului Brasov, prin urmare aceste bunuri nu puteau fi trecute prin hotarare de consiliu local in domeniul privat al Municipiului Brasov. Prejudiciul cauzat este in suma de 1.314.825 lei, reprezentand contravaloarea bunurilor de utilitate publica din proprietatea publica a UATM Brasov cumparate si vandute in mod nejustificat, reprezentand: teren statie 110 kv in suprafata de 1077 metri patrati, cladire statie 110 kv, mijloace fixe aferente statiei de 110 kv.

In anul 2011, DNA anunta ca prefectul de atunci al Brasovului, Ion Gontea, si primarul municipiului, George Scripcaru, erau cercetati de Directia Nationala Anticoruptie pentru coruptie, fapte identificate in cadrul anchetei privindu-l pe fostul sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, Ionel Spataru, potrivit unor surse judiciare. Contactati de corespondentul Mediafax, atat primarul Brasovului, George Scripcaru, cat si prefectul Ion Gontea au declarat, la vremea respectiva, ca nu stiu nimic despre o ancheta a DNA in care ar fi cercetati pentru abuz in serviciu si complicitare la luare de mita in dosarul in care este cercetat si fostul sef al Comisariatului pentru Protectia Consumatorului Brasov.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri