Procurorii DNA au gasit, in demisolul imobilului in care locuieste primarul Brasovului, George Scripcaru, o valiza in care erau 3.000 de euro si 41.000 de lei, bani nejustificati in contextul in care edilul le-a spus anchetatorilor ca in casa are doar 2.700 de lei, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

"Cu ocazia perchezitiilor desfasurate cu incuviintarea judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Brasov au fost ridicate mai multe inscrisuri vizand faptele cercetate in prezenta cauza, medii de stocare si sume de bani considerabile. De exemplu, la demisolul locuintei inculpatului Scripcaru George, intr-o valiza au fost gasite sumele de 41.000 de lei si 3.000 de euro, dupa ce in prealabil acesta a comunicat organelor de urmarire ca detine in locuinta doar suma de 2.700 de lei, necesara pentru cheltuieli curente", au spus surse judiciare, care au redat din documentele anchetatorilor.

Anchetatorii au mai ridicat din locuinta Cristinei Antonie suma de 90.000 de lei si 2.400 de euro, iar din locuinta lui Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, si din cea a Siminei Costan, care controleaza SC Bepco SRL Ghimbav, au fost gasiti peste 300.000 de lei, au precizat sursele citate.

Primarul Brasovului, George Scripcaru, a fost retinut, luni, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Brasov, dupa aproape doua ore de audieri, el fiind acuzat de abuz in serviciu si luare de mita, dupa ce ar fi facilitat unor firme incheierea de contracte cu municipalitatea, o parte din banii obtinuti in mod injust fiind utilizati, din dispozitia sa, in campania pentru alegerile locale din 2012.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus retinerea pentru 24 de ore a lui Ciprian Mihai David si a Marianei Simina Costan, administratori ai unei societati comerciale, pentru doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata, precum si a lui Silviu Calin Pop, de asemenea administrator de firma, pentru complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata, si dare de mita.

Marti, George Scripcaru, Mihai David si Simina Costan au fost prezentati Curtii de Apel Brasov, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. In cazul lui Calin Silviu Pop, procurorii au dispus control judiciar.

Potrivit ordonantelor de retinere intocmite de procurori, in perioada 2010-2012, primarul Brasovului, George Scripcaru, in baza unei intelegeri cu Simina Costan, Mihai David si o alta persoana, a actionat pentru obtinerea de foloase necuvenite (sume de bani si bunuri) prin preluarea activelor, licentelor si activitatii CET SA de catre o societate comerciala administrata de acestia din urma, infiintata in acest scop si care nu dispunea de experienta in domeniu.

"Concret, in urma demersurilor intreprinse, George Scripcaru si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu si a determinat alti functionari publici de la Consiliul Local Brasov, precum si de la societatile detinute de acesta, SC CET SA si SC Tetkron SRL, sa isi indeplineasca de asemenea defectuos atributiile de serviciu, consecinta fiind adoptarea unor hotarari si semnarea unor contracte prin care bunurile acestor doua societati au trecut in patrimoniul firmei administrate de ceilalti doi suspecti, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit", au scris procurorii in documentele citate.

Anchetatorii sustin ca, in perioada 2011-2012, a fost achizitionata nelegal energie termica produsa de firma administrata de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populatiei. Consecinta a fost prejudicierea Primariei Brasov cu suma de 24.415.199 de lei, care reprezinta totodata un folos necuvenit pentru societatea respectiva, a precizat DNA.

De asemenea, in contextul derularii programului "Termoficare 2006 - 2015, caldura si confort", aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, ca urmare a derularii achizitiei publice "interconexiune retea de transport apa fierbinte, zona Nord", in valoare de 6.136.171,18 lei, si in urma unei intelegeri prealabile frauduloase cu primarul Scripcaru, lucrarea a fost atribuita unei firme controlate de Calin Silviu Pop.

Contractul a fost atribuit in urma unei proceduri formale, in conditiile in care societatea comerciala administrata de Pop nu era autorizata sa faca astfel de lucrari, firma respectiva fiind de altfel singurul participant la licitatia desfasurata in acest sens, conform DNA.

Mai mult, angajatii SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrarii inca din luna septembrie 2011, desi contractul s-a incheiat abia in luna octombrie 2011.

In schimbul atribuirii acestei lucrari, George Scripcaru i-a cerut omului de afaceri ca o parte din banii primiti in mod necuvenit de la Primaria Brasov (aproximativ 100.000 de euro), sa fie utilizati pentru cumpararea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) si pentru achizitionarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, in cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012, au mai scris procurorii in ordonantele de retinere.

In urma auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curtii de Conturi, verificand relatia comerciala desfasurata de Primaria Brasov cu firma lui Pop, au constatat ca beneficiarul - Primaria Brasov - a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, suma ce reprezinta prejudiciul pentru municipalitate si un folos necuvenit pentru societatea respectiva.

Citeste si:

    Procurorii DNA Brasov au facut, luni, perchezitii la Primaria Brasov si la locuinta edilului, din cartierul brasovean Schei. De asemenea, procurorii anticoruptie au facut perchezitii si la punctul de lucru al SC Delcar SRL Brasov - in biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Brasov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Brasov, precum si la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Brasov si in biroul lui Daniel Popescu. Procurorii anticoruptie au facut perchezitii si la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, in spatiie folosite de catre Antonie Cristina-Iuliana si de primarul George Scripcaru.

    In dosar sunt cercetate presupuse fapte de abuz in serviciu in legatura cu incheierea unor contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii de catre SC CET SA Brasov sau SC Tetkron SRL, societati detinute de UAT Municipiul Brasov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlata de Simina Costan si de Calin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum si de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmarit devalizarea celor doua societati si scoaterea acestora de pe piata energiei in favoarea Bepco.

    Citeste si:

      Surse: Primarul Brasovului isi mustra subalternii daca nu executau cerintele firmei Bepco

      Primarul Brasovului, George Scripcaru, isi mustra subalternii daca nu dadeau curs cerintelor reprezentantilor firmei Bepco, societate infiintata in 2010, care a preluat producerea de energie termica in municipiu, potrivit unor surse judiciare, care redau din documentele anchetatorilor.

      "Intre cei trei inculpati s-a stabilit o legatura infractionala, Scripcaru George, actionand pentru protejarea intereselor Bepco SRL, mustrandu-si subalternii daca acestia nu actionau conform dorintelor reprezentantilor Bepco", au spus sursele citate.
      In acest sens, in documentele anchetatorilor este redata o discutie din 3 martie 2015, purtata de Simona Fratila, directorul economic al CET Brasov la data faptelor, cu o persoana:

      "Fratila Simona: Da. Ia zi si tu, la trei jumate am fost chemata la Primarie.
      Domn: De ce?
      FSM: E... o poveste mai lunga.
      Domn: Da’ nu ca...
      FSM: Pai nu da’... din urma ca n-am facut eu ceva, n-am vrut sa fac, sa lucrez cu Bepco intr-o problema si m-a parat Bepco la Primarie".
      "COSTAN SIMINA MARIANA: Pai da, dar asta-i arma noastra, deci ne facem noi socoteala si daca le-o spunem, le-o spunem dupa ce vedem ce ne iese. Nu?
      COTICIU DRAGOS: Corect, corect! Asa este! No, si, iara, chiar a fost utila discutia pe partea asta de ce primesc ei subventii, ne-am, ne-am dumirit si am gasit un punct aaa, la care lor nu le convine, dar primarului o sa-i surada, clar!
      COSTAN SIMINA MARIANA: Aha! Bun! Perfect!
      COTICIU DRAGOS: Adica subventia care o primesc ei de la Primarie pentru productie este mult mai mare decat subventia pe care ar plati-o Primaria pentru partea de transport daca producem noi.
      COSTAN SIMINA MARIANA: Aaa!
      COTICIU DRAGOS: Aicea, e clar ca lui Tetkron nu-i convine, dar e clar ca primarului o sa-i convina daca o sa i se prezinte la modul asta!", este o alta interceptare, din 12 februarie 2012, redata de procurori in documentele dosarului lui Scripcaru.

      Sursa foto: Mediafax FOTO

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri