Deputatul Sebastian Ghita a afirmat, dupa ce a fost audiat din nou la DNA Ploiesti, ca a dat o "scurta declaratie", ca nu a primit un raspuns de la Parchet in privinta sesizarii sale si ca deputatii din Comisia juridica si-au insusit punctul sau de vedere privind exercitarea functiei de parlamentar.

Sebastian Ghita a declarat, vineri, la iesirea de la DNA Ploiesti, unde a fost audiat din nou timp de peste o ora, ca a dat "o scurta declaratie" si ca spera ca lucrurile "sa se arate asa cum sunt ele", transmite corespondentul Mediafax.

"Ramane sa recitesc cu atentie toate elementele prezente in dosar si in acuzatii si sper ca incet-incet, dupa ce se trece de febra asta a declaratiilor si acuzatiilor, privite mai cu calm, cu atentie, cu acte, cu documente, cu extrase de cont de la banci, cu orice dovezi se pot aduce, lucrurile sa se arate asa cum sunt ele", a spus Ghita.
In ceea ce priveste deciziile pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa le ia in privinta contestatiilor pe care le-a depus, Sebastian Ghita a spus ca asteapta "ca orice cetatean" deciziile justitiei.

Intrebat daca a primit vreun raspuns la sesizarea depusa la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sebastian Ghita a spus ca nu a primit un astfel de raspuns. El a precizat ca deputatii din Comisia Juridica si-au insusit punctul sau de vedere cu privire la interdictia impusa de catre procurori de a-si exercita functia de parlamentar.

"Comisia Juridica mi-a trimis un document pe care l-am depus la Inalta Curte si in care pozitia mea este sustinuta si care vizeaza in primul rand chestiunea cu intreruperea mandatului unui parlamentar si impiedicarea acestuia de a participa la lucrarile Camerei. Sunt multi specialisti in drept constitutional (...) si multe alte persoane care considera ca impiedicarea unui deputat de a merge sa voteze este o chestiune care ne poate afecta pe toti extrem de tare pe termen lung. Si Curtea Constitutionala s-a pronuntat, este drept, nu in ceea ce priveste acuzatiile penale, ci in ceea ce priveste cele administrative, acestea nu pot duce la intreruperea mandatului de parlamentar", a mai spus Sebastian Ghita.

Intrebat daca a stabilit cu Alexandru Iacobescu data la care acesta ii va returna imprumutul de peste 90 de milioane de euro pe care i l-a acordat in nume personal, Sebastian Ghita a refuzat sa raspunda, spunand ca aceasta.este o chestieune privata intre doua persoane. La ora transmiterii acestei stiri, in sediul DNA Ploiesti se afla omul de afaceri Alexandru Iacxobescu, care este in continuare audiat ca martor in dosarul lui Ghita.

Deputatul Sebastian Ghita si omul de afaceri Alexandru Iacobescu, care conduce mai multe firme despre care procurorii sustin ca sunt controlate de Ghita, s-au prezentat, vineri dimineata, la DNA Ploiesti, pentru audieri.
Ghita a ajuns la DNA Ploiesti in jurul orei 9.30 si a intrat in sediul institutiei fara a face declaratii. La scurt timp, la DNA Ploiesti a ajuns pentru a fi audiat ca martor si omul de afaceri Alexandru Iacobescu, caruia Ghita i-a imprumutat in nume personal 90.300.000 de euro si 4.000.000 de dolari si care este totodata directorul unora dintre firmele despre care procurorii DNA sustin ca sunt controlate de Sebastian Ghita. Iacobescu fusese citat pentru miercuri la DNA insa nu s-a prezentat, explicand ca petrecuse cu o seara inainte, sustin surse judiciare.

Procurorii DNA Ploiesti l-au anuntat pe Sebastian Ghita, in 24 iunie, ca a fost extinsa urmarirea penala pe numele sau pentru noi fapte de coruptie comise de cand acesta este parlamentar, dar si inaintea mandatului si, totodata, au extins si sechestrul asigurator asupra bunurilor acestuia.

De asemenea, procurorii au modificat unele dintre obligatiile controlului judiciar pentru Sebastian Ghita, acesta avand interdictie sa desfasoare activitate in calitatea de deputat, "in exercitarea careia a savarsit fapta", dar si sa paraseasca municipiul Ploiesti fara a avea incuviintarea prealabila a anchetatorilor.

Sebastian Ghita spunea ca noile masuri luate luate impotriva sa reprezinta un abuz. De altfel, el i-a transmis un memoriu procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, memoriul fiind transmis ulterior Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, unde deputatul urmeaza sa mearga in audienta. Sebastian Ghita a mai afirmat ca o parte din dosarul sau se refera la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 si ca are interdictia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el sustinand ca este un dosar politic ce vizeaza "daramarea acestui guvern".

Ulterior, la postul B1 TV, Sebastian Ghita a declarat ca va prezenta in Parlament inregistrari in care procurorul DNA care l-a audiat a transmis unor oameni de afaceri din Ploiesti, la randul lor audiati, ca vor fi inchisi daca nu spun ceva despre el, precizand ca va cere si protectia procurorului general al Romaniei.

El a adaugat ca va arata ca procurorul este in afara legii si va cere protectia procurorului general al Romaniei.
Urmarirea penala a lui Sebastian Ghita a fost extinsa pentru trafic de influenta, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor UE si coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din 2012 si la cele prezidentiale din 2014, potrivit DNA.

Deputatul Sebastian Ghita le-a trimis, saptamana trecuta, colegilor sai parlamentari o scrisoare prin care solicita declararea unui conflict constitutional intre puterile statului, dupa ce DNA a dispus in cazul sau interdictiile de a-si exercita functia de deputat si de a parasi municipiul Ploiesti.

"Decizia mi se pare extrem de grava, neconstitutionala si cu potentiale repercusiuni asupra democratiei in Romania. Consider ca Parlamentul si Comisia Juridica trebuie sa reactioneze urgent in vederea limitarii unui astfel de abuz. Sunt dispus sa inaintez Biroului Permanent si Comisiei Juridice orice documente relevante. Totodata, solicit declararea unui conflict intre puterile statului care sa fie solutionat de catre Curtea Constitutionala", se arata in scrisoarea trimisa de Ghita Camerei Deputatilor si facuta publica de secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici.

Ghita le atrage atentia colegilor sai parlamentari ca lipsa unei reactii poate duce la masuri ale procurorilor care "sa schimbe configuratii politice" si sustine ca se va adresa procurorului general al Romaniei, ministrului Justitiei si procurorului ierarhic superior procurorului de la DNA Ploiesti care i-a dispus interdictia de a-si exercita atributiile de parlamentar.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis, luni, sa trimita un punct de vedere la Biroul Permanent in legatura cu scrisoarea lui Sebastian Ghita, in care sa sugereze Biroului ca, in cazul in care considera ca exista un conflict intre institutii, sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri