Procurorul iesean Emilian Eva a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), fiind acuzat ca a vandut peste 200 de tablouri, activitate incompatibila cu functia de magistrat, si ca nu a trecut bunurile in declaratia de avere.

Dupa audieri, magistratul iesean a fost retinut de procurorii DNA, relateaza Mediafax. Procurorii anticoruptie l-au mai audiat, si pe 25 iunie, pe magistratul Emilian Eva, dupa ce biroul acestuia de la Parchetul Tribunalului Iasi si locuinta sa au fost perchezitionate. La finalul audierii lui Emilian Eva, anchetatorii au luata masura controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile.

Inceperea urmaririi penale in acest dosar a fost dispusa in 4 februarie si, ulterior, in 23 iunie, pentru efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, in scopuri comerciale sau daca au fost expuse in public, tainuire si folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unui persoane neautorizate la aceste informatii.

In 24 iunie, procurorii au dispus extinderea cercetarilor in cazul procurorului Emilian Eva, pentru operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite si fals in declaratii.

Potrivit unor surse judiciare, Emilian Eva ar fi introdus pe piata de arta din Romania si ar fi tranzactionat sub diverse forme, direct sau prin intermediari (case de licitatii, magazine on-line, vanzarea directa catre persoane interesate de investitii in arta, exporturi in tari din spatiul comunitar), bunuri culturale prezentate ca fiind autentice, dar intre care erau si unele false.

Procurorii au inregistrari audio-video si ale unor convorbiri telefonice, declaratii ale unor martori si documente de la reprezentantul unei galerii de arta din care rezulta ca, in perioada noiembrie 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea unui numar de peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

Anchetatorii sustin ca Emilian Eva ar fi interpus mai multe persoane in cumpararea de picturi, transportul, evaluarea si expertizarea acestora, precum si in exportul unora dintre operele de arta. Printre persoanele care l-ar fi ajutat pe Emilian Eva sunt Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infectionase "Sfanta Parascheva" din Iasi, si fiica magistratului.

Sursele citate au precizat ca anchetatorii au probe ca, in perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015, Emilian Eva a achizitionat, de la diverse persoane, 94 de tablouri, unele semnate de pictori romani sau straini bine cotati pe piata de arta din Romania, pe care, in mod direct sau prin intermediari, le-ar fi lasat in custodie spre evaluare la Casa de licitatie Ara Art din Bucuresti. Dintre aceste opere de arta, 16 tablouri, semnate sau executate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Piliuta Constantin, A. Popp, Oszcar Nagy, Thorma Janos si Aurel Ciupe, au fost evaluate la 81.600 de euro.

Totodata, in perioada ianuarie - februarie 2015, Emilian Eva ar fi postat, prin intermediari, spre vanzare, pe site-ul olx.ro, cu mentiunea "tablouri originale/expertizate", 34 de opere de arta presupus a fi semnate sau executate, printre altii, de pictorii Octav Bancila, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Stefan Pelmus, Constantin Piliuta, Mircea Ciobanu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, Sabin Balasa si Jean Steriadi, solicitand suma totala de 51.800 de euro.
Din datele detinute de anchetatori mai rezulta ca, in perioada 4 februarie - 22 iunie, Emilian Eva ar fi achizitionat sau a dus tratative in vederea achizitionarii de la diverse persoane sau galerii de arta, a cerut evaluari de la persoane cu expertiza in domeniu, a restaurat, apeland la diversi pictori sau restauratori, si a valorificat sau a incercat sa valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 au fost evaluate, de catre Eva si intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline si 7.500 de lei, au precizat sursele citate.
Anchetatorii sustin si ca, in 12 ianuarie, prin intermediul fiicei sale, Bianca Madalina Eva, procurorul ar fi obtinut de la Ministerul Culturii - Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, un certificatul de export definitiv, in baza caruia ar fi trimis in Marea Britanie trei tablouri semnate Dimitrie Berea, care urmau sa fie valorificate prin intermediul unei case de licitatii.

In declaratia de avere din 15 iunie 2015, la capitul "Bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 euro", procurorul Emilian Eva a facut urmatoarele mentiuni: "Tablouri achizitionate de la colectionari: 2014 - Autor indescifrabil - 1000 ron; Autor indescifrabil - 1000; V. Popescu - 1000 USD; C Ressu - 1000 euro; S Ziffer - 800 euro; D. Ghiata - 800 euro; A Baltatu (acuarela) - 800 ron; C. Baba (carbune – 2 bucati - 2000 ron); R Postolache - acuarele - 3 buc.- 1200 ron; E. Tomaziu - 500 ron; R. Daringa - 2 bucati 1500 ron; A. Cristescu 2 buc. - 600 euro; A.N. acuarela - 150 ron; 2015 -1. Achizitie din galerii: T Erno - 2.000 euro; T. Erno – 2000 euro; M. Teisanu – 1000 euro; R. Negely – 500 euro; R Negely carbuni – 300 euro; A. Negosaru – 800 ron; autor indescifrabil – 2 buc. – 1200 ron; autor indescifrabil – 800 ron; autor indescifrabil – 800 ron".

Potrivit anchetatorilor, din analiza declaratiei de avere rezulta ca Emilian Eva a achizitionat, in perioada 13 iunie 2014 (data intocmirii declaratiei de avere din anul trecut, in cuprinsul careia nu se regaseste vreo mentiune privind achizitia vreunei picturi) - 15 iunie 2015, un numar de 27 de tablouri, de la casele de licitatie si colectionari, evaluate in total la 9.000 de euro, 10.750 de lei, 1.000 de dolari. Procurorii sustin ca datele mentionate de Emilian Eva in declaratia de avere din 2015 sunt necorespunzatoare adevarului.

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iasi, in prezent procuror la Parchetul Tribunalului Iasi, a devenit cunoscut dupa ce l-a trimis in judecata, in decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat in baza probatoriului la 10 ani de inchisoare.

In octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sanctionat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu diminuarea indemnizatiei cu 20 la suta pe o perioada de cinci luni, pentru modul in care a anchetat un dosar de coruptie al unor interlopi ieseni. Prin aceeasi decizie a fost sanctionat disciplinar si procurorul Sorin Mihail Calin, care a primit un avertisment.

Inspectorii judiciari au stabilit ca Emilian Eva si Sorin Calin au avut manifestari care "au adus atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu" si si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.

Sanctiunile au fost aplicate de CSM in urma aparitiei in presa ieseana a unor informatii cu privire la modul in care cei doi procurori au anchetat un dosar de coruptie in care au fost trimisi in judecata interlopii Gheorghe Clapon, Francisc Cristodorescu si Gheorghe Rusu-Corduneanu. Interlopii au fost acuzati de trafic sau complicitate la trafic de influenta, spalare de bani, ultraj, detinerea sau portul de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept. Faptele reclamate in presa se refera la faptul ca probele anchetatorilor au fost stranse in mod abuziv, iar dosarul contine mai multe vicii.

Sursa foto: Coruptie/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri