Directia Nationala Anticoruptie verifica motivul pentru care procurorii DIICOT au cerut ca omul de afaceri Ovidiu Tender sa fie condamnat la inchisoare cu suspendare, in dosarul cunoscut sub numele de "Carom".

Informatia apare in raportul Inspectiei Judiciare, care a verificat managementul DIICOT din perioada 2013-2014.

Inspectorii judiciari au stabilit ca procurorul de caz al dosarului "Carom", Claudia Curelaru, a intocmit in 27 octombrie 2014 un referat prin care propunea formularea unor concluzii de condamnare a lui Ovidiu Tender la pedeapsa inchisorii, cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei. Procurorul invoca faptul ca Ovidiu Tender a fost trimis in judecata si pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, infractiuni pentru care s-a implinit termenul de prescriptie al raspunderii penale, relateaza Mediafax.

"Urmare a acestui referat a fost intocmit un proces-verbal conform caruia procurorul sef Directie Alina Bica, procurorul sef serviciu judiciar Silvia Stefanescu si procurorul de caz Claudia Curelaru au discutat si au convenit, de comun acord, sa fie formulate concluzii de condamnare, cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului Tender Ovidiu, conform referatului procurorului de caz", conform sursei citate.

Din verificarile efectuate de inspectorii judiciari a rezultat ca referatul este "incomplet", in sensul ca a fost omisa precizarea ca pentru celelalte infractiuni nu se prescrisese raspunderea penala. "Faptele privind aceasta imprejurare formeaza obiectul unui dosar penal aflat pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie", conchid inspectorii judiciari.

Surse judiciare au afirmat ca cele doua procuroare de la DIICOT - Claudia Curelaru si Silvia Stefanescu - au fost audiate la Directia Nationala Anticoruptie in acest caz, in calitate de martori.

Ovidiu Tender a fost condamnat, in 8 iunie, la 12 ani si sapte luni de inchisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsa de 14 ani de inchisoare, in dosarul "Carom", fiind astfel gasiti vinovati de inselaciune si spalare de bani, decizia luata de Curtea de Apel Bucuresti (CAB) fiind definitiva. Instanta a mai decis condamnarea lui Toader Gaurean la noua ani si zece luni de inchisoare cu executare.

In 20 mai, judecatorii carora le-a fost repartizat dosarul "Carom" au fost recuzati de inculpati, motiv pentru care cei doi magistrati din complet, Daniel Dontete si Camelia Bogdan, au fost inlocuiti cu judecatoriu Mihai Mihalcea si Georgiana Tudor. Prin aceeasi decizie s-a constatat ca masurile procesuale dispuse in acest dosar "sunt lovite de nulitate".

In acest proces, magistratii Camelia Bogdan si Daniel Dontete au dispus extinderea sechestrului asupra averilor lui Ovidiu Tender si Marian Iancu, masura asiguratorie ce ar fi trebuit pusa pe conturile bancare, pe actiunile firmelor pe care le detin, dar si asupra conturilor sotiilor sau ale fostelor sotii.

Tribunalul Bucuresti ii condamnase, in decembrie 2014, pe Ovidiu Tender la 11 ani si patru luni de inchisoare si pe Marian Iancu la 13 ani si opt luni de inchisoare, in dosarul Carom. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care luni a dat o decizie definitiva.
In acest dosar, Ovidiu Tender si Marian Iancu au fost trimisi in judecata in 2006, rechizitoriul fiind intocmit de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, judecata pentru coruptie.

Tender si Iancu au fost acuzati ca au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Onesti si au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, suma stabilita la nivelul anului 2003. Inainte de 1990, Carom SA a facut parte din Platforma Petrochimica Onesti. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzati ca au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Gaurean si Bogdan Salajan. "Se poate constata ca avem de-a face cu un grup infractional bine definit, in care fiecare persoana are un rol structurat si determinat, urmarind indeplinirea unor activitati punctual stabilite de catre initiatorii grupului, inculpatii Iancu Alexandru Marian si Tender Ovidiu Lucian", au notat anchetatorii, in rechizitoriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri