Tribunalul Bucuresti a decis definitiv eliberarea conditionata a fostului director general al CFR Mihai Necolaiciuc, dupa ce a executat noua luni din pedeapsa de patru ani si sase luni primita in dosarul privind o frauda de 2,7 milioane de euro.

Instanta Tribunalului Bucuresti a admis astfel contestatia lui Mihai Necolaiciuc la decizia Judecatoriei Sectorului 5, care, in 5 iunie, a respins ca neintemeiata cererea de eliberare conditionata a acestuia. Comisia de specialitate de la Penitenciarul Rahova solicitase Judecatoriei Sectorului 5 liberarea conditionata a lui Mihai Necolaiciuc, aratand ca acesta intruneste conditiile necesare, scrie Mediafax.

Decizia luata vineri de Tribunalul Bucuresti este definitiva, astfel ca Necolaiciuc va fi eliberat. Necolaiciuc a primit, pe 17 octombrie anul trecut, pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare, din care s-a scazut perioada in care a stat in arest (17 iunie 2009 - 18 octombrie 2011), el mai avand de executat, dupa condamnare, doi ani si doua luni de detentie.

El a mai cerut eliberarea conditionata, la 11 zile dupa condamnare, insa solicitarea i-a fost atunci respinsa. Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Mihai Necolaiciuc la patru ani si sase luni de inchisoare pentru utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice. De asemenea, judecatorii i-au interzis lui Necolaiciuc unele drepturi civile, pentru o durata de cinci ani.

In acelasi dosar, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice din CN CFR SA, a fost condamnata la trei ani ani de inchisoare cu executare, pentru aceeasi infractiune. Judecatorii au admis actiunea civila formulata de Ministerul Transporturilor si i-au obligat pe inculpati sa ii plateasca, in solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei.

De asemenea, judecatorii au mentinut sechestrul asigurator pus de procurori pe un imobil al Vioricai Olaeru si pe bunuri mobile si imobile ale lui Necolaiciuc. In cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea "Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor", care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori. CFR a benefiicat de o finantare de 34,3 milioane de euro, pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si consolidare a liniilor.

Procurorii au aratat ca, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al CN CFR SA si Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au folosit suma de 86.099.721.567 de lei vechi (aproximativ 2.754.728 euro), provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende etc).

Necolaiciuc mai are o condamnare, in prima instanta, la zece ani de inchisoare cu executare, pentru fapte de abuz in serviciu prin care compania CFR ar fi fost prejudiciata cu aproximativ 56,7 milioane de euro. Decizia a fost luata in 3 iunie de Judecatoria Sectorului 1, iar contestatia se judeca la Tribunalul Bucuresti.

Sentinta a fost data in dosarul in care Mihai Necolaiciuc, mai multi fosti sefi din CFR SA si administratori de firme au fost acuzati pentru fraudarea companiei. In acest dosar au fost comasate trei cauze in care Mihai Necolaiciuc si alte persoane au fost trimisi in judecata, pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri