Autoritatile din Ploiesti se constituie parte civila cu suma de 1,5 milioane de lei in dosarul in care DNA ii cerceteaza pe deputatul Sebastian Ghita si pe fostul primar al orasului Iulian Badescu, in legatura cu finantarea Asociatiei Basket Club Asesoft cu bani de la bugetul local.

Consiliul Local Ploiesti a votat, marti, o hotarare prin care municipiul se constituie parte civila in dosarul in care deputatul Sebastian Ghita este cercetat pentru dare de mita si spalare de bani iar fostul primar Iulian Badescu este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu in legatura cu finantarea unei asociatii care face parte din grupul de firme Asesoft si care a primit finantare de la bugetul local, transmite corespondentul Mediafax.

Decizia autoritatilor locale privind constituirea ca parte civila in acest dosar a fost luata ca urmare a unei adrese trimise de DNA, care a solicitat autoritatilor sa decida daca intra sau nu in acest proces pentru recuperarea presupusului prejudiciu.

”Prin adresa nr. 13621/07.07.2015, Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti ne aduce la cunostinta faptul ca la nivelul unitatii se efectueaza urmarire penala, printre altele, pentru abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit (…), respectiv instigare la aceasta, comise in anul 2013, in legatura cu acordarea catre Asociatia Basket Club Asesoft Ploiesti, cu incalcarea dispozitiilor legale, a unei finantari nerambursabile suplimentare de la bugetul local in suma de 1.500.000 lei, in cadrul selectiei de proiecte privind programul «Promovarea sportului de performanta», organizata in baza Legii nr. 350/2005 de Clubul Sportiv Municipal Ploiesti, ceea ce a avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma de 1.500.000 lei, ce reprezinta, totodata, folosul necuvenit obtinut de asociatie. Fata de aceste aspecte, s-a solicitat ca municipiul Ploiesti sa comunice daca se constituie ca parte civila in dosarul nr. 90/P/2015”, se arata in raportul de specialitate care face parte din hotararea adoptata marti de conslierii locali ploiesteni.

La sedinta extraordinara in cadrul careia s-a decis constituirea ca parte civila in acest dosar au fost prezenti doar 15 din totalul de 25 de consilieri, doi dintre cei prezenti abtinandu-se la vot.

De ce este acuzat Sebastian Ghita

Deputatul Sebastian Ghita este acuzat ca i-a dat mita un imobil fostului primar al Ploiestiului Iulian Badescu pentru ca acesta din urma sa finanteze o asociatie sportiva sustinuta de Ghita, iar pentru a disimula provenienta casei cei doi au semnat un contract fictiv.

Potrivit unui comunicat DNA, in 2013, Iulian Badescu, in calitate de primar al municipiului Ploiesti, instigat de Sebastian Ghita, a acordat unui club sportiv, sustinut de acesta din urma, o finantare nerambursabila suplimentara de la bugetul local, de 1,5 milioane de lei, "ce constituie atat prejudiciu adus unitatii administrativ teritoriale cat si un folos necuvenit, obtinut de asociatia respectiva".

"Aceasta finantare a avut loc in contextul unei selectii de proiecte privind programul «Promovarea sportului de performanta», organizata, in baza legii privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, de catre Clubul Sportiv Municipal Ploiesti (institutie aflata sub autoritatea Consiliului Local Ploiesti). Pentru alocarea sumei respective de bani, suspectul Badescu Iulian a pretins si primit de la suspectul Ghita Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societati comerciale controlate de acesta din urma, un imobil (casa de locuit) situata in municipiul Ploiesti, in valoare de 1.041.600 lei, suma din care suspectul Badescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei", conform anchetatorilor.

In comunicatul oficial al DNA se arata ca, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobandire, imobilul respectiv a facut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vanzare cumparare, incheiata in luna august 2013, intre doua firme controlate de Badescu si Ghita.

De asemenea, procurorii anticoruptie sustin ca, in perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, Sebastian Ghita, a disimulat adevarata natura a provenientei a imobilului, prin efectuarea unor plati (reprezentand cesionarea fictiva a unei marci inregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, catre o societate administrata in fapt de suspectul Iulian Badescu.

"Ulterior, aceasta suma de bani a fost transferata de suspectul Badescu Iulian catre o alta societate controlata de suspectul Ghita Sebastian Aurelian, justificandu-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mita", potrivit DNA.

O casa mita pentru primar

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, in anul 2013 Sebastian Ghita i-a oferit primarului de la acea vreme din Ploiesti, Iulian Badescu, prin intermediul S.C. Asesoft International SA Ploiesti - societate pe care o controleaza - o casa pe Aleea Orizontului din Ploiesti, in valoare de 1.041.600 de lei, din care edilul a suportat doar 124.000 de lei. In schimb, primarul a acordat de la bugetul local o finantare nerambursabila suplimentara de 1.500.000 lei de la bugetul local Asociatiei Basket Club Asesoft Ploiesti, de astfel de finantari din bugetul local beneficiind si alte firme controlate de Ghita.

Conform documentelor procurorilor, finantarea a fost acordata in cadrul unei selectii de proiecte privind programul ”Promovarea sportului de performanta”, ”obiectul mitei - constand in suma de 917.600 lei (diferenta dintre 1.041.600 si 124.000 lei) fiind deghizat prin incheierea unei pretinse promisiuni bilaterale de vanzare cumparare a imobilului, autentificata in luna august 2013, incheiate intre promitentul - vanzator S.C. Asesoft International SA Ploiesti si promitentul - cumparator SC BIPRESS SRL Plopeni, societate la care Badescu este asociat unic”.

Deputatul Sebastian Ghita este acuzat, de asemenea, ca l-a determinat cu intentie pe primarul Iulian Badescu ca, in calitate de ordonator principal de credite, sa acorde catre Asociatia Basket Club Asesoft Ploiesti finantarea nerambursabila suplimentara de la bugetul local in valoare de 1.500.000 lei, fata de suma de 300.000 lei alocata initial prin buget.

Anchetatorii mai spuneau ca Ghita se face vinovat de faptul ca ”a disimulat adevarata natura a provenientei imobilului pe care-l oferise cu titlu de mita primarului Badescu, prin efectuarea in perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014 a unor plati in suma totala de 1.116.000 lei din contul S.C. Sunsmart Integrare IT SRL Ploiesti, pe care o coordona, in contul S.C. Bipress SRL Plopeni, cu justificarea de plata a marcii ”Drumul Vinului”, cesionata fictiv, si din care cea mai mare parte a fost transferata, prin intermediul S.C. Bipress SRL Plopeni, administrata de Badescu, catre S.C. Asesoft International SA Ploiesti (societate din grupul de firme pe care il controleaza Sebastian Ghita), cu motivarea nereala a achitarii imobilului”.

Procurorii mai spuneau, citand in documente articole din presa locala, ca valoarea premiilor oferite de Primaria Ploiesti in anul 2013 pentru proiectele care au castigat selectia organizata de Clubul Sportiv Municipal a fost de 1.800.000 lei, fata de 250.000 lei in anul 2012. Potrivit acestora, Clubul de baschet Asesoft Ploiesti a castigat 96% din fondurile alocate de la bugetul local, diferenta de 4% fiind impartita intre Asociatia Judeteana de Judo si Asociatia Clubului Sportiv LMV de volei, din comisia care a analizat dosarele facand parte reprezentanti ai Primariei Ploiesti si Clubului Sportiv Municipal.

Potrivit anchetatorilor, exista date ca pentru acordarea acestei finantari primarul municipiului Ploiesti, Iulian Badescu, ar fi beneficiat de casa din Ploiesti in mod gratuit, de la Sebastian Ghita, iar pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos in care s-a intrat in posesia imobilului, in suprafata de 129 de metri patrati, cu teren de peste 900 de metri patrati, a fost facuta o ”promisiune bilaterale de vanzare cumparare intre Asesoft si firma lui Iulian Badescu, Bipress”, "sumele de bani «platite» de Bipress Plopeni catre Asesoft intrand intr-un circuit financiar fictiv” in care au fost implicate mai multe firme ale deputatului Sebastian Ghita.

Procurorii mai sustineau ca firmele din grupul Asesoft au fost infiintate de Sebastian Ghita si au obtinut contracte banoase cu statul in domeniul IT. In august 2012, Ghita Sebastian Aurelian si-a vandut toate participatiile detinute in societatile comerciale, dupa ce a fost ales deputat, insa continua sa controleaza aceste firme indirect, prin intermediul rudelor si prietenilor, mai sustin anchetatorii.

Sebastian Ghita mai este implicat intr-un dosar de coruptie, in care procurorii au probe ca, in perioada 2000-2015, el a obtinut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influentei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale.

O parte din sumele de bani obtinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghita in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2012, cand a obtinut un mandat de deputat, dar si in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta.

Anchetatorii au aratat ca o parte din sumele de bani, care ar fi fost obtinute ilicit prin trafic de influenta sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenientei lor si pastrate in conturile societatilor controlate, au fost folosite de Sebastian Ghita, la momente diferite, "pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice".

Anchetatorii au mai stabilit, pe baza probelor din dosar, ca Sebastian Ghita s-a folosit de functia de deputat pentru a-l determina pe seful Unitatii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova SA sa faca plati catre SC Grossman Engineering Group SRL.

Anchetatorii au mai aratat ca Sebastian Ghita controleaza inca, direct sau indirect, prin 23 de interpusi, 54 de firme pe care le-a detinut pana in anul 2012. Operatiunile efectuate de Ghita prin intermediul acestor societati sunt incompatibile cu functia de deputat.

Pe de alta parte, Iulian Badescu a fost arestat preventiv din luna martie, intr-un alt caz de coruptie, vineri masura arestului preventiv fiind inlocuita cu arestul la domiciliu printr-o decizie a instantei supreme. El este judecat pentru fapte ce ar fi fost comise atat in mandatul acestuia de primar, dar si anterior anului 2012, in perioada in care a fost senator, initial din partea PDL, apoi din partea PSD.

Iulian Badescu a fost inculpat pentru doua fapte de abuz in serviciu, doua infractiuni de luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata (sase acte materiale) si doua infractiuni de folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor DNA, in ianuarie 2013, Iulian Badescu, in calitate de primar al Ploiestiului, a semnat un contract de cooperare intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti, iar in 28 iunie acelasi an a semnat regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustragand aceste operatiuni controlului de legalitate, regularitate si incadrare in creditele bugetare si a dispus plata sumei de opt milioane de lei, in trei transe catre asociatie, desi cunostea ca nu este legala.

In acelasi dosar, Iulian Badescu este acuzat si de fapte de coruptie comise in perioada in care era senator. Astfel, conform anchetatorilor, in perioada 2012 - 2013, Iulian Badescu in calitate de senator si ulterior primar "in mod repetat, a desfasurat, in numele unor societati comerciale pe care le controla in fapt, activitati cu titlu oneros, producatoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele doua functii detinute succesiv".

Anchetatorii spuneau, de asemenea, ca pentru campania electorala pentru alegerile locale din 2012 Iulian Badescu, care era presedinte al organizatiei municipale PSD Ploiesti, a pretins si primit de la un om de afaceri 20.000 de lei, carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse si servicii de transport in valoare totala de aproximativ 80.000 lei, toate fiind destinate distribuirii catre alegatori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri