Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, si Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila, sunt urmariti penal de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), intr-un dosar de evaziune fiscala, trafic de influenta si spalare de bani.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie il acuza pe Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila, de trafic de influenta, iar pe Ioan Niculae patronul grupului S.C. Interagro S.A. de cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani, scrie Mediafax.

In acelasi dosar, procurorii au inceput urmarirea penala pentru Nicoleta Mariana Toncea, concubina lui Niculae si presedinte al S C. Interagro S.R.L., pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani. Viorel Barac, director general S.C. Interagro S.A., Adriana Guta, director economic al firmei sunt, de asemenea, cercetati pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Interagro ar fi cumparat fictiv, cu zece milioane de euro, materiale promotionale

Potrivit ordonantei procurorilor, in perioada 2008- 2009, intre S.C. INTERAGRO si o alta societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, au avut loc mai multe tranzactii comerciale ce au avut la baza "prestatii neexecutate, privind contractul incheiat in luna august 2008, in valoare de 10.000.000 de euro". Obiectul contractului era realizarea de materiale promotionale, respectiv brelocuri, post-it-uri si standuri, pentru S.C. Interagro S.A. de catre firma respectiva.

"La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost “trecute” formal prin societatea respectiva, pentru ca ulterior, la indicatiile acestuia, sa fie externalizate intr-o firma de tip “off shore” din Insulele Virgine. Incheierea si derularea contractului de prestari servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. si societatea respectiva, s-a facut prin intermediul suspectilor Barac Viorel si Guta Adriana, care au semnat contractul si s-au ocupat de inregistrarea documentelor financiar – contabile pentru a crea aparenta de indeplinire a prestatiilor", sustin procurorii DNA.

Conform anchetatorilor, Nicoleta Toncea, la dispozitia lui Ioan Niculae, s-a implicat in realizarea platilor catre firma respectiva. "Circuitul financiar de spalare a banilor proveniti din evaziune fiscala, a fost initiat si coordonat de suspectul Ioan Niculae si a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 11.438.169 lei, reprezentand TVA in suma de 6.886.550 lei si impozit pe profit in suma de 4.551.619 lei", se arata in ordonanta procurorilor.

Spera la elaborarea unei HG prin care sa fie acordate subventii pentru ingrasaminte din productia interna

Potrivit documentului citat, in prima parte a anului 2009, Niculae a incercat sa corupa o serie de functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului Interagro.

"Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae, au incercat prin activitati de „lobby” sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subventionare”. Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat", mai sustin anchetatorii.

Astfel, Niculae i-ar fi promis lui Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului Romaniei in vederea aprobarii Hotararii de Guvern.

Ioan Niculae a fost adus, vineri dimineata, la sediul DNA pentru a-i fi comunicate acuzatiile din noul dosar. Omul de afaceri a fost adus la DNA din penitenciar, unde executa pedeapsa primita in dosarul "Mita la PSD". Concubina lui, Nicoleta Toncea, a fost audiata, joi, de procurori.

Procurorii DNA au facut, joi, 11 perchezitii in Bucuresti, Teleorman si Prahova, la locuinte si sedii de firme ale omului de afaceri Ioan Niculae, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul depasind doua milioane de euro.

Ioan Niculae executa, din 2 aprilie, pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare, primita in dosarul "Mita la PSD". In acelasi dosar au fost condamnati Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de inchisoare, Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac, la doi ani si sase luni cu executare.
Procurorii aratau, in rechizitoriu, ca in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), aratau procurorii in rechizitoriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri