Unsprezece persoane, intre care omul de afaceri Calin Mitica, care controla actionariatul SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca si SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, si fosti directori din CFR, au fost trimise in judecata de DNA, pentru fapte de coruptie, dosarul fiind transmis Tribunalului Cluj

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar sau in libertate, a unsprezece persoane si a SC Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, transmite corespondentul Mediafax.

Astfel, au fost trimisi in judecata, sub control judiciar, omul de afaceri Mitica Calin, care controla actionariatul SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca si SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, la data faptelor, pentru dare de mita, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu, complicitate la dare de mita, complicitate la spalare de bani, toate in forma continuata, si complicitate la cumparare de influenta, Dumitru Barbacuti, director general al SC Remarul 16 Februarie, la data faptelor, pentru dare de mita, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu, Alexandru Teodor Gavris, sef Serviciu Automotoare si, ulterior, director de tractiune in cadrul SNTFC CFR Calatori SA, la data faptelor, pentru luare de mita si complicitate la spalare de bani, precum si Adriian Stefan, director de infrastructura al SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, la data faptelor, pentru dare de mita, spalare de bani, cumparare de influenta, si Laurentiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Cai Ferate SRCF Galati, la data faptelor, pentru luare de mita si complicitate la spalare de bani.

De asemenea, au fost trimisi in judecata in libertate Marian Panaite, inspector la Autoritatea Feroviara Romana (AFER), la data faptei, si Cristian Mircea Arnautu, director al Oficiului Notificat Feroviar Roman din cadrul AFER, la data faptei, pentru abuz in serviciu, Gelu Dae, director general al AFER, la data faptei, pentru favorizarea faptuitorului, Florin Stefan Andrei, administrator al unei societati comerciale, la data faptelor, si Liliana Luta Seceleanu, pentru complicitate la luare de mita, complicitate la dare de mita, complicitate la spalare de bani, dar si Alexandru Sorin Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finantare nerambursabila, din CNCF CFR SA, la data faptei, pentru trafic de influenta. Totodata, a fost trimisa in judecata si SC Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, pentru dare de mita, spalare de bani si instigare la abuz in serviciu, toate in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, in perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, Calin Mitica a dispus remiterea cu titlu de mita, in 12 transe succesive, a sumei de 414.392 lei lui Teodor Alexandru Gavris, sef Serviciu Automotoare si ulterior, director de tractiune in cadrul SNTFC CFR Calatori SA, pentru ca acesta din urma sa sprijine interesele de afaceri ale SC Remarul 16 Februarie, astfel incat sa obtina contractele de servicii revizie la mai multe automotoare in valoare de peste 220 de milioane de lei.
”Remiterea sumelor de bani a fost efectuata indirect, intr-o forma disimulata, prin decontarea de catre SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de o societate controlata de Gavris, in baza unor acte de receptie fictive si prin organizarea unui circuit de decontare bancara cu un titlu fictiv. La aceste fapte ar fi participat si Dumitru Barbacuti, director general al SC Remarul 16 Februarie, in calitate de coautor”, se arata in rechizitoriul DNA.

Procurorii sustin ca in luna septembrie 2014, Calin Mitica si Dumitru Barbacuti i-au determinat pe Mircea Arnautu si Marian Panaite sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, cauzand prin aceasta o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale SNTFC CFR Calatori SA.

”Arnautu si Panaite au semnat acte oficiale prin care au omologat in conditii abuzive operatorul economic privat SC Remarul 16 Februarie pentru ca acesta sa poata participa la licitatia privind servicii de reparatii la locomotive electrice, valoarea lucrarilor licitate fiind de peste 55 de milioane de lei. Omologarea a fost efectuata in conditiile in care societatea nu indeplinea conditiile legale obligatorii in vederea participarii la licitatie. Demersurile ilegale efectuate de Arnautu si Panaite au condus, in final, la castigarea licitatiei respective de catre SC Remarul 16 Februarie”, au subliniat procurorii DNA.

Totodata, in rechizitoriu se mai arata ca in perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015, Gelu Dae, in calitate de director general al Autoritatii Feroviare Romane (AFER), a exercitat presiuni asupra membrilor unei comisii de analiza in scopul ingreunarii cercetarilor, prin impiedicarea tragerii la raspundere penala a lui Calin Mitica.
”In luna decembrie 2012, Adriian Stefan, director de infrastructura al SC Transferoviar Grup, a promis si remis un folos material necuvenit lui Sorin Alexandru Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finantare nerambursabila din cadrul CNCF CFR SA, pentru ca acesta, in virtutea influentei avute in cadrul companiei nationale, sa determine functionari din subordine sa indeplineasca acte contrare indatoririlor lor de serviciu, in vederea avantajarii intereselor economice ale Transferoviar. Folosul material necuvenit a constat intr-un abonament continand 10 calatorii dus – intors cu avionul, pe relatia Bucuresti – Iasi, in valoare totala de 1.870 euro”, se subliniaza in rechizitoriu.

In perioada martie 2013 - martie 2014, acelasi Adriian Stefan a dat cu titlu de mita, in mai multe randuri, suma totala de 105.665 lei, lui Laurentiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Cai Ferate Galati, pentru ca acesta din urma sa sprijine interesele economice ale SC Transferoviar Grup.

”Remiterea sumelor de bani a fost efectuata atat in numerar, cat si in modalitati disimulate, prin decontarea de catre SC Transferoviar Grup a unor facturi fictive emise de o societate comerciala administrata de Stefan Florin Andrei sau prin angajarea fictiva in munca a Lilianei Seceleanu, sotia directorului Sucursalei Regionale de Cai Ferate Galati”, mai sustin procurorii DNA.

Acestia au mai aratat ca, in perioada 9 decembrie 2013 – 2 iulie 2014, Alexandru Teodor Gavris a pretins si a primit in mod repetat, suma totala de 257.128 lei, de la reprezentantii unei societati comerciale, ”pentru ca sa indeplineasca/ sa nu indeplineasca, sa urgenteze indeplinirea unor acte care intrau in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri, toate aceste demersuri vizand avantajarea intereselor de afaceri ale societatii respective, care avea in derulare contracte atribuite de autoritatea contractanta SNTFC CFR Calatori SA”.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Calin Mitica, Kinga Madarasan, Alexandru Teodor Gavris, Adriian Stefan si Georgel Mihut, intr-un dosar separat, pentru alte infractiuni comise de acestia.

In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile si sume de bani apartinand inculpatilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

In toamna anului trecut, procurorii DNA au facut mai multe perchezitii la depourile CFR Calatori din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Sibiu, Galati, Ploiesti, Arad, Suceava si Iasi, intr-un dosar de coruptie in care erau vizate mai multe persoane cu functii de conducere.In urma acestora, sapte persoane au primit atunci mandate de arest la domiciliu, pe o perioada de 30 de zile.

Potrivit DNA, omul de afaceri Calin Mitica ar fi coordonat un grup infractional organizat pe care l-a constituit impreuna cu Madarasan Kinga si Stefan Adriian, pentru a actiona in mod coordonat, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie si a unor infractiuni asimilate acestora. Scopul era de corupere a unor functionari publici cu functii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate, CNCF CFR SA, SNTFC CFR Calatori SA, si din cadrul Societatii Nationale a Sarii Salrom SA, pentru obtinerea de avantaje economice ilegale in favoarea SC Remarul 16 Februarie SA si SC Transferoviar Grup SA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri