Maspex Wadowice, grupul polonez care detine brandurile Tymbark si La Festa, a semnat un contract conditional pentru preluarea Rio Bucovina, al doilea jucator din piata apelor minerale, cu o cota de piata de 10% si detinatorul brandului Bucovina.

Preluarea Rio Bucovina este conditionata de obtinerea aprobarii Consiliului Concurentei, precum si de efectuarea cu succes a actiunii de due diligence, se arata intr-un comunicat al Maspex Wadowice. Tranzactia include, printre altele, achizitionarea celor trei facilitati de productie ale Rio Bucovina, localizate in Vatra Dornei, Timisoara si Giurgiu, precum si a brandului "Bucovina", anunta Mediafax.

Rio Bucovina este unul dintre cei mai mari producatori de ape minerale naturale de pe piata romaneasca. Conform datelor AC Nielsen, Rio Bucovina este al doilea mare jucator ca volum, detinand o cota de aproape 10% din piata apelor imbuteliate (date de piata aferente perioadei aprilie - mai 2015). Tranzactia va reprezenta cea de-a 18-a preluare a grupului Maspex Wadowice si cea de-a treia pe piata romaneasca. In anul 2007, Tymbark Maspex Romania, parte a Maspex, a achizitionat brandul Arnos, iar in anul 2013 marcile Salatini si Capollini, de pe segmentele biscuiti sarati (crackers) si covrigei (brezels).

"Achizitionarea Rio Bucovina de catre una dintre cele mai mari companii poloneze din Europa Centrala si de Est va constitui un moment foarte important pentru piata de FMCG din Romania. Ca parte a Grupului Maspex, alaturi de Tymbark Maspex Romania, Rio Bucovina isi va consolida si mai mult pozitia pe piata producatorilor de apa minerala naturala, apa de izvor si apa de masa din Romania", a afirmat directorul general al Rio Bucovina, Dorel Radu.

Romania reprezinta pentru Maspex o a doua piata ca marime, dupa Polonia, atat din punctul de vedere al cifrei de afaceri si al investitilor efectuate, cat si ca putere de cumparare. In prezent, grupul este prezent in Romania ca producator de produse instant, de sucuri, nectaruri si bauturi racoritoare, paste fainoase, biscuiti sarati si covrigei.

"In Romania detinem o pozitie foarte buna pe segmentul produselor instant, cu brandurile La Festa si Ekland, pe piata sucurilor, nectarurilor si a bauturilor racoritoare cu brandurile Tedi si Tymbark, iar la categoria crackers si brezels cu brandul Salatini. Pe piata apelor minerale nu am fost prezenti pana acum, iar aceasta este o categorie care se afla in crestere. In prezent, segmentul apelor minerale ocupa o cota de 50% din piata bauturilor nealcoolice din Romania. Comparativ, piata bauturilor racoritoare reprezinta 10%. Brandul Bucovina va creste semnificativ competitivitatea noastra si va consolida pozitia companiei pe piata romaneasca. In plus, in Romania consumul de apa imbuteliata se afla inca la un nivel scazut, comparativ cu alte tari din Europa, ceea ce, cu certitudine, ne creeaza o perspectiva de dezvoltare, la aceasta contribuind si tendintele spre un mod de viata sanatos", a declarat presedintele consiliului de adminstratie al Maspex, Krzysztof Pawinski.

Maspex a intrat pe piata romaneasca in anul 1996 si in prezent este unul dintre cei mai mari investitori polonezi in Romania.

Rio Bucovina a fost infiintata in anul 2006, fiind o companie cu capital 100% privat, avand ca activitati imbutelierea apei minerale Bucovina si productia bauturilor racoritoare Rio. Rio Bucovina este un jucator important pe piata FMCG din Romania, ocupand locul doi ca volum si locul patru ca valoare pe piata apelor minerale. Potrivit unei investigatii a Rise Project, compania Rio Bucovina a reintrat discret in 2013 sub controlul familiei Hayssam, afacerea fiind preluata de fratii lui Omar Hayssam, Omar Mahmoud si Omar Moukhles, condamnati la inchisoare in dosarul fugii din Romania a lui Hayssam. Fratii lui Omar Hayssam au preluat afacerea prin intermediul unui SRL bulgaresc, Emparador, din orasul Ruse. Procurorii care i-au investigat pe cei doi Omar sustin ca ei au fost doar simpli interpusi pentru Hayssam, care conducea cu autoritate afacerile familiei.

Producatorul de ape minerale Bucovina a fost unul dintre cele mai importante active din averea familiei Omar pana la momentul rapirii celor trei jurnalisti romani din 2005, operatiune pentru care sirianul a fost acuzat de terorism si condamnat la douazeci de ani de inchisoare. Rand pe rand, companiile sale au fost cedate apoi catre alte persoane sau au fost pur si simplu lichidate. Afacerea cu ape minerale a fost revitalizata in 2006, prin noua companie Rio Bucovina, fondata de sirianul Mohammad Alshaar, fost partener cu Hayssam in mai multe companii.

Sursa foto: apa minerala_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri