Barbatul care l-a denuntat la DNA pe seful DGA Prahova, spunand ca i-a dat comisarului zeci de mii de euro, Nicolae Stanciu, este un om de afaceri cu legaturi in lumea politica din Prahova, condamnat la patru ani de inchisoare pentru fraude de doua milioane de euro, intr-un dosar instrumentat de DIICOT.

Denuntatorul din dosarul in care seful Directiei Generale Anticoruptie (DGA) Prahova, comisarul sef Constantin Ispas, a fost arestat preventiv pentru fapte de coruptie, este omul de afaceri Nicolae Stanciu (fost Ceapchie), care, potrivit anchetatorilor, are puternice legaturi in lumea politica din judetul Prahova. Nicolae Stanciu a fost condamnat anul trecut, de Tribunalul Prahova, la judecarea in fond a dosarului, la patru ani de inchisoare pentru fraude de aproape doua milioane de euro in dauna unei firme de leasing, de la care a cumparat mai multe tiruri, pe care nu le-a mai platit, iar autotrenurile au fost scoase din tara si li s-a pierdut semnalul GPS in tari din Orientul Mijlociu.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventiva intocmit de procurorii anticoruptie in dosarul sefului DGA Prahova, in 2 februarie 2015, Nicolae Stanciu (fost Ceapchie) a formulat la Directia Nationala Anticoruptie Ploiesti un denunt impotriva comisarului sef Constantin Ispas, caruia pretinde ca i-a dat diverse sume de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, pentru ca acesta sa intervina in favoarea omului de afaceri, in dosarul in care el, nepotul acestuia, Madalin Ceapchie, si actuala sa sotie, Ana Ruxandra Stanciu, fiica unei consiliere locale din Ploiesti, au fost trimisi in judecata de DIICOT pentru constituirea unui grup infractional organizat.

Stanciu i-a cerut lui Ispas sa intervina la ofiterul BCCO, Saghel Emanuel

Conform documentului, denuntatorul a declarat la DNA ca, in luna aprilie 2010, cunoscand relatia de prietenie dintre Valentin Vasile Schiopulescu si Constantin Ispas, l-a rugat pe primul sa-i intermedieze o intalnire cu Ispas, motivandu-i ca a fost chemat la DIICOT Ploiesti, unde a fost intrebat despre activitatea SC De Constructii Investitii si Comert Import-Export SRL Campina. La scurt timp, Schiopulescu a stabilit intalnirea dintre Nicolae Stanciu si Ispas, care a avut loc la o balastiera din comuna Rifov, situata langa Ploiesti, balastiera al carei asociat si administrator este finul lui Schiopulescu.

"Cu ocazia discutiilor purtate, Ispas Constantin a pretins denuntatorului suma de 10.000 euro, ca si pret al interventiei sale la ofiterul coordonator din cadrul BCCO Ploiesti, respectiv Saghel Emanuel. Denuntatorul a declarat ca, ulterior discutiilor, respectiv dupa o perioada de 2-3 zile, la solicitarea telefonica a lui Ispas Constantin, s-a intalnit cu acesta intr-o locatie situata langa DN 1 - Centura de Vest a municipiului Ploiesti, sub podul rutier aflat in proximitatea Combinatului Petrobrazi, unde a remis personal lui Ispas Constantin suma de 10.000 de euro, ocazie cu care acesta l-a asigurat ca problema lui se rezolva, iar el sa stea linistit. Faptul descris a fost confirmat prin probe", au scris procurorii in referatul prin care au cerut arestarea preventiva a sefului DGA Prahova.

Ulterior, spre sfarsitul anului 2010, Nicolae Stanciu, ingrijorat ca urmarirea penala continua, i-a solicitat lui Schiopulescu sa-i aranjeze o noua intalnire cu comisarul Constantin Ispas, lucru care s-a si intamplat, la aceeasi balastiera din Rifov.

"Cu aceasta ocazie, Ispas Constantin l-a asigurat pe martor ca a discutat personal cu Saghel Emanuel, seful structurii ce instrumenta dosarul penal, si ca acesta ii va fi solutionat favorabil. Cu aceeasi ocazie, Ispas Constantin a solicitat martorului denuntator sa sprijine financiar societatea comerciala SC Sandcompany SRL, detinuta de cei doi prieteni ai sai, Mihai Alexandru si Schiopulescu Valentin Vasile, prin acordarea unui imprumut intre societati. Ulterior acestei intalniri, in luna februarie 2011, Ispas Constantin, prin intermediul lui Schiopulescu Valentin Vasile, o intalnire la domiciliul sau, astfel incat (denuntatorul - n.r.) s-a deplasat la domiciliul lui Ispas Constantin, situat in comuna Brazi, sat Batesti, unde i-a mai inmanat inca 10.000 euro, pentru rezolvarea pozitiva a problemei sale judiciare", potrivit referatului procurorilor.

In pofida interventiilor, Nicolae Stanciu, care la acea vreme se numea Ceapchie, a fost arestat preventiv, iar prietena acestuia, actuala sa sotie, a fost retinuta, apoi eliberata si trimisa in judecata alaturi de el. Cand au constatat ca au dat cei 20.000 de euro fara niciun rezultat favorabil lor, sotii Stanciu au cerut inapoi banii.

"In repetate randuri, sotia celui arestat fie a luat legatura telefonic cu numitul Schiopulescu Valentin Vasile, fie s-a intalnit personal cu acesta, pentru a-i cere sa il contacteze pe Ispas Constantin, cu scopul de a-i restitui suma de 20.000 euro, deoarece in ciuda promisiunilor anterioare, acesta nu le-a usurat situatia juridica. Martora a precizat ca, de fiecare data, Schiopulescu ii transmitea mesaje de raspuns din partea lui Ispas Constantin, in sensul ca acestia sa fie rabdatori, ca starea de arest preventiv va inceta, iar lucrurile se vor rezolva", se arata in document.

Procurorii DNA au stabilit, de asemenea, ca tot in cursul anului 2010, mai exact in luna decembrie, ofiterul Constantin Ispas i-a cerut denuntatorului Nicolae Stanciu sa ajute financiar o firma detinuta de prietenii sai, prin acordarea unor imprumuturi banesti sau gajuri imobiliare necesare accesarii de imprumuturi bancare, in schimbul acestui serviciu urmand sa faca demersuri pentru rezolvarea favorabila a situatiei juridice a denuntatorului.

Potrivit denuntului formulat la DNA, Nicolae Stanciu i-a imprumutat, la cererea sefului DGA Prahova, 200.000 de lei lui Valentin Vasile Schiopulescu si a acceptat sa treaca in acte pe numele acestuia un imobil pentru obtinerea unui credit bancar.

"In acest sens, a fost incheiat contractul de vanzare-cumparare, autentificat conform caruia societatea comerciala «Egna Imobiliare» Ploiesti, prin asociat unic, a vandut numitilor Schiopulescu Valentin Vasile si Mihai Alexandru, mai multe imobile, pretul vanzarii fiind de 1.704.000 lei, echivalentul a 400.000 euro. Desi in cuprinsul contractului se mentioneaza ca vanzatoarea a primit in intregime pretul la data autentificarii, Stanciu Ana Ruxandra a declarat ca, in realitate, nu a primit nicio suma de bani. Aceasta afirmatie este confirmata de inscrisul sub semnatura privata intitulat - contract de imprumut bani, datat 11.01.2011 si semnat de Stanciu Ana-Ruxandra, Schiopulescu Valentin-Vasile si Mihai Alexandru, conform caruia cea dintai imprumuta celorlati doi suma de 400.000 euro, ce urma a-i fi restituita in aceeasi moneda, pana la data de 11.04.2011", se precizeaza in referatul DNA.

Nicolae Ceapchie a fost trimis in judecata, in 29 iunie 2011, de DIICOT Ploiesti, pentru constituirea unui grup infractional organizat, iar trei ani mai tarziu, in iunie 2014, a fost condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare, inselaciune si spalare de bani. Sotia lui Ceapchie, Ana Ruxandra Stanciu, si nepotul acestuia, Madalin Ceapchie, au fost condamnati tot la patru ani si sase luni de detentie pentru aderare la grup infractional si inselaciune. Cu totii au facut apel, iar dosarul se judeca la Curtea de Apel Ploiesti.

Sotia lui Ceapchie este fiica Marilenei Stanciu, consilier local in Consiliul Local Ploiesti, aleasa pe lista PDL, in prezent fiind membru PSD. La momentul la care a fost trimis in judecata, Ceapchie era cunoscut drept unul dintre apropiatii deputatului PDL George Ionescu, actual copresedinte al PNL Prahova.

Sefii Politie Prahova au fost retinuti luni, de DNA

Seful Directiei Generale Anticoruptie Prahova, Constantin Ispas, adjunctul sefului Politiei Judetene Prahova, Adrian Radulescu, si Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finantarii terorismului si spalarii banilor din BCCO Ploiesti, au fost retinuti luni seara de procurorii DNA Ploiesti.

Ulterior, comisarul sef Constantin Ispas, retinut pentru trafic de influenta, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, luare de mita, folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, spalare a banilor si cercetare abuziva, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Prahova.
Emanuel Saghel, care fusese retinut pentru santaj, trafic de influenta, folosire, in orice mod, direct sau indirect de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si luare de mita, a fost pus sub control judiciar, in urma deciziei instantei.

Decizia Tribunalului Prahova privind masurile preventive fata de cei doi poate fi contestata la Curtea de Apel Ploiesti. Pe de alta parte, procurorii anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Ploiesti al DNA l-au pus sub control judiciar pe comisarul sef Adrian Radulescu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri