Alina Bica a fost retinuta, marti, de procurorii anticoruptie, intr-un nou dosar, ea fiind acuzata ca a luat mita pentru solutionarea unui dosar al DIICOT in favoarea lui Horia Simu.

Alina Bica a ajuns marti, in jurul orei 11.00, la sediul DNA, fiind citata ca suspecta intr-un nou dosar. Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba de un dosar de luare de mita pentru favorizarea omului de afaceri Horia Simu, cercetat intr-un dosar al DIICOT, potrivit Mediafax.

Dupa aproximativ o ora, Bica a fost scoasa din sediul DNA cu catuse la maini, fiind retinuta. Ea le-a spus jurnalistilor ca a cerut sa fie scoasa prin fata sediului DNA pentru ca este "om de onoare". Intrebata daca a primit bani de la fostul sef al ANAF Serban Pop, retinut marti dimineata in acest dosar, Bica a raspuns ca nu.

Serban Pop s-a prezentat, marti dimineata la sediul DNA. Ulterior, la sediul directiei a venit si fosta sefa a DIICOT, Alina Bica. Serban Pop a fost scos din sediul DNA cu catuse la maini, dupa aproximativ o jumatate de ora de audieri. El nu a facut declaratii jurnalistilor.

Surse judiciare au declarat ca Pop si Bica au fost citati intr-un dosar de mita pentru solutionarea unui dosar DIICOT in favoarea lui Horia Simu. Mita data in acest caz ar fi fost de aproximativ 230.000 de euro, potrivit surselor citate. "Suma de 230.000 de euro a fost luata de Pop de la Horia Simu, iar la Bica au ajuns 17.500 de euro, pentru clasarea dosarului lui Simu", au precizat sursele citate.

La intrarea la DNA, Bica a precizat ca a fost citata in calitate de suspect si ca se asteapta la orice "de la acesti domni". Ea a venit insotita de avocata ei, Laura Voicu. Alina Bica este judecata in prezent in doua dosare de coruptie, in care a fost arestata timp de cinci luni.

Alina Bica, judecata in alte doua dosare de coruptie

In dosarul "Bica 1", fosta sefa a DIICOT a fost trimisa in judecata, in 15 decembrie 2014, pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, impreuna cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai are un dosar pe rolul instantei supreme, cunoscut sub numele de "Bica 2". Aceasta cauza a fost disjunsa din prima. In acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocos, Alin Cocos, Ionut Mihailescu si fostului ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimisi in judecata in 25 februarie. Bica este acuzata ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, ca l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender in dosarul Rafo-Carom si pe Adriean Videanu in dosarul Romgaz-Interagro.

In urma unei decizii a instantei supreme, doar ultimele doua acuzatii la adresa sefei DIICOT vor face obiectul dosarului "Bica 2". Bica a fost arestata in perioada 22 noiembrie 2014 - 21 aprilie 2015. Alina Bica a fost procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din mai 2013 pana in noiembrie 2014, cand a demisionat din functie.

Serban Pop, judecat intr-un dosar de santaj

Serban Pop este judecat in dosarul de santaj al directorului general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu. Acesta a fost acuzat ca l-a santajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei, amenintandu-l cu darea in vileag a unor presupuse fapte de coruptie, respectiv ca va face public contractul pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga I, daca RCS&RDS nu va incheia un contract cu Antena Group.

In acest dosar, pe 1 octombrie 2013, Alexandrescu a fost trimis in judecata pentru santaj, fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, si fiica sa Camelia, pentru complicitate la aceasta infractiune, iar Serban Pop, presedinte al ANAF la data faptelor, avocat suspendat, pentru folosire, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
Horia Simu este cercetat in arest preventiv intr-un dosar in care este acuzat de obtinerea unei despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 55 milioane de euro.

Simu este suspectat ca, in perioada 2006 - 15 ianuarie 2008, a sprijinit si inlesnit nerespectarea prevederilor legale de catre presedintele, vicepresedintele si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), prin depunerea la un dosar de despagubire a unui imobil a mai multor inscrisuri, printre care o adeverinta medicala si o expertiza extra-judiciara din 2006 intocmita de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sanatate precara si o identificare gresita a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire in natura si de urgenta in solutionarea dosarului, potrivit procurorilor.

Astfel, cu acceptul dat supraevaluarii facute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu si cu aprobarea de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a raportului de evaluare, intocmit in conditii nelegale, s-ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, respectiv peste 200.600.000 de lei, suma primita de Horia Simu in mod necuvenit.

Horia Simu a cumparat drepturile litigioase asupra terenului de la Mihaela Cojocaru, domiciliata in SUA.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri