Retailerul de bricolaj si distributie de materiale de constructii Ambient, detinut de catre omul de afaceri Ioan Ciolan, a depus la Tribunalul Sibiu o cerere de intrare in insolventa cu optiunea de reorganizare, noteaza Mediafax.

"Modul in care a evoluat in ultimii ani sectorul constructiilor si al comertului cu materiale de constructii a aratat ca piata autohtona ramane in continuare una dificila, o piata in care doar firmele care in ultimii ani au adoptat masuri de consolidare si eficientizare a afacerii au reusit sa treaca peste dificultatile acestei perioade", se arata intr-un comunicat transmis de companie.

Ambient noteaza ca in procesul de restructurare financiara si reconturare a business-ului din ultimii patru ani, derulat sub coordonarea firmelor specializate de consultanta, nu a reusit atragerea fondurilor necesare finantarii capitalului de lucru.

"In acest context s-a reconsiderat posibilitatea continuarii activitatii pe actuala structura a canalelor de vanzare ale companiei, respectiv canalul de retail in magazine proprii si inchiriate si canalul clienti profesionali reprezentat de dezvoltatori, constructori, dar si recomercianti", noteaza Ambient.

Procedura reorganizarii judiciare s-a demarat la cererea companiei, pentru protejarea patrimoniului societatii prin implementarea unui cadru unitar si eficient de derulare a activitatii si avand scopul in continuitatea afacerii prin mentinerea intregului portofoliu de clienti.

Ambient Sibiu: din top 3, in insolventa

Ambient Sibiu, candva top 3 in randul celor mai mari retaileri specializati in bricolaj la nivel local, a incheiat anul 2014 cu un business in scadere cu aproape 30% si pierderi de peste 7 milioane de euro, conform datelor publicate de catre companie la Ministerul de Finante.

Rezultatul este surprinzator mai ales dupa ce compania patronata de catre omul de afaceri Ioan Ciolan raporta in anul fiscal 2013 un profit net de 8,5 milioane de euro si un business de peste 140 de milioane de euro, ceea ce plasa compania in top 3 al celor mai mari retaileri de profil la nivel local.
In ultimul an, business-ul Ambient a trecut printr-o serie de schimbari, actualul proprietar al companiei, Ioan Ciolan, cedand o parte din participatia pe care o detinea catre BCR, in schimbul acoperirii unei creante care se ridica la aproximativ 4,5 milioane de euro.

Tot ca parte de redresare a activitatii financiare, managementul retailerului Ambient Sibiu a decis suspendarea activitatii a nu mai putin de trei magazine din totalul de 15 cate numara in anul 2013. In acest fel, Ambient isi mai desfasoara activitatea in prezent in orasele Cluj, Sibiu, Ramnicu Valcea, Alba Iulia, Medias (magazin + depozit), Sighisoara, Blaj, Targu Mures, Bistrita, Borsa sau Sighetu Marmatiei, operand un total de 12 spatii comerciale.

Ambient Sibiu, acuzat inclusiv de evaziune fiscala

Procurorii DIICOT au efectuat in luna octombrie a anului trecut perchezitii de amploare, in municipiul Craiova, intr-un dosar de evaziune fiscala cu materiale de constructii, prejudiciul adus bugetului de stat in acest caz fiind estimat la 9 milioane de lei.

In acel caz au fost implicate implicate si doua dintre cele mai mari magazine de profil din Romania. Membrii gruparii s-au folosit de o societate de tip off-shore, cu sediul in Cipru, precum si de mai multe societati comerciale deschise pe teritoriul Romaniei si interpuse in circuit, in mod sistematic, pentru acumularea tuturor obligatiilor fiscale catre stat, cu consecinta imediata a insusirii unor importante sume de bani si, implicit, a prejudicierii bugetului consolidat al statului.

Societatile comerciale folosite in acest scop nu aveau patrimoniu, nici salariati, nici spatii de depozitare, iar perioada de functionare era una de scurta durata. Cu toate acestea in acte societatile interpuse figurau ca “furnizori” pentru beneficiarii finali ai activitatii infractionale SC Ambient SA Sibiu si SC Mitliv SRL Craiova.

Anul 2014 a fost cel mai agitat din istoria de numai 12 ani a pietei locale de bricolaj, fiind marcat de exituri, repozitionari si preluari, principalii actori de pe acest segment fiind Dedeman, Leroy Merlin, Baumax, Praktiker sau OBI.

Piata de bricolaj este dominata in prezent de doua business-uri cu capital autohton – Dedeman si Arabesque - , in cursa pentru completarea podiumului fiind mai multe grupuri straine, printre acestea numarandu-se Leroy Merlin, Praktiker, Kingfisher sau Hornbach.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri