Fostul presedinte Traian Basescu a ajuns, miercuri, la Parchetul instantei supreme, unde va fi audiat in dosarul in care senatorul PSD Gabriela Firea il acuza de santaj, la intrare el fiind huiduit si fluierat de mai multe persoane.

Fostul sef al statului a ajuns la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in jurul orei 11.00 si a spus, la intrare, ca nu are emotii pentru ca nu este vinovat. In fata Parchetului s-a strans si un grup de protestatari care striga lozinci prin care indeamna la condamnarea fostului presedinte si au pancarte pe care scrie: "Basescu la puscarie!", "Basescu, respect! Noi suntem copiii statului de drept" si "Basescu la Rahova pentru ce a furat!", scrie Mediafax.

Primul care a ajuns la Parchet, miercuri, a fost avocatul lui Basescu, Claudiu Dinu, care a sustinut ca inca nu cunoaste motivul pentru care clientul sau a fost citat, dar intrebat fiind daca acesta ar putea fi trimis in judecata, aparatorul a spus ca Traian Basescu este pregatit pentru orice. "Din punctul meu de vedere, acest dosar nu ar trebui sa ajunga in instanta. Clientul meu este pregatit pentru orice. O sa ne prezentam in continuare la Parchet sau la instanta dupa cum va fi cazul", a spus Claudiu Dinu.

La randul sau, Lucian Bolcas, avocatul Gabrielei Firea, a spus ca nu exista ”nicio solutie de impacare in acest dosar”. Traian Basescu a fost audiat in acest dosar si in 25 martie, cand a spus ca a dat o declaratie completa ”pentru a clarifica lucrurile” si ca nu ii este frica de lege. ”Am dat o declaratie completa pentru a clarifica lucrurile. Tot ce este necesar am declarat”, afirma fostul presedinte, la iesirea din sediul Parchetului instantei supreme.

Fostul presedinte a fost si in 18 martie la Parchetul instantei supreme, insa atunci el nu a fost audiat, ci doar i s-a adus la cunostinta faptul ca este urmarit penal pentru santaj. Parchetul ICCJ a dispus, in 11 martie, inceperea urmaririi penale pe numele lui Traian Basescu, dupa ce anchetatorii au redeschis, in 30 decembrie 2014, dosarul in care Gabriela Firea il acuza pe Basescu de santaj.

Cercetarile in acest dosar fusesera suspendate de procurori pana la finalizarea mandatului de presedinte al lui Traian Basescu intrucat acesta beneficia de imunitate. Parchetul instantei supreme anunta, in 18 aprilie 2014, ca a dispus urmarirea penala pentru santaj, in urma plangerii formulate de Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si sesizarea parlamentarilor, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, intrucat presedintele are imunitate.

Basescu, despre Firea: O buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist

Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce fostul presedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.

Fostul sef al statului a mai spus ca senatorul PSD Gabriela Firea este "o santajista de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajista care pretinde sa fie respectatata ca senator al Romaniei, dupa ce a facut bine scoala turnatorului Felix", a precizat Basescu. Traian Basescu a mai spus ca ii recomanda premierului Victor Ponta sa nu o ia pe "senatoarea santajista" Gabriela Firea ca purtator de cuvant la alegeri pentru coalitie, pentru ca aceasta poarta ghinion barbatului despre care spune ca vrea sa il protejeze. Basescu a tinut totodata sa aminteasca prestatia Gabrielei Firea din campania pentru prezidentiale a lui Mugur Isarescu.

Gabriela Firea a reactionat, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest "act flagrant de intimidare a unui senator". Firea preciza, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, in seara zilei de 13 aprilie 2014, intr-o emisiune televizata, "un mesaj fara niciun echivoc" legat de activitatea ei in Comisia Calarasi.

"Astept cu interes reactiile institutiilor statului si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest act flagrant de intimidare a unui senator al Romaniei!", scria Gabriela Firea, pe Facebook. Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj.

In plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva lui Traian Basescu, depus in 17 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme. Premierul Victor Ponta a spus atunci ca a semnat documentul si a precizat ca gestul este determinat de amenintarile pe care seful statului le-a adus unui senator al Romaniei. Ponta a precizat ca a fost primul care a semnat plangerea penala formulata pe numele lui Traian Basescu.

Pentru sapte din cele 12 dosare penale care il privesc pe Traian Basescu s-a confirmat redeschiderea urmaririi penale

Dosarul in care Traian Basescu este urmarit penal pentru santaj nu este singurul in care fostul presedinte este cercetat. Potrivit unei adrese a Biroului de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), trimisa marti, in 12 dosare penale care il privesc pe Traian Basescu s-a dispus reluarea urmarii penale, fiind trimise la instanta in vederea confirmarii redeschiderii urmaririi penale. In sapte dintre dosare judecatorii au confirmat deja redeschiderea urmaririi penale.

Conform documentului citat, reluarea urmarii penale s-a dispus in conformitate cu dispozitiile articolului 335 alineatul 2 din Codul de procedura penala, potrivit caruia "in cazul in care au aparut fapte sau imprejurari noi din care rezulta ca a disparut imprejurarea pe care se intemeia clasarea, procurorul revoca ordonanta si dispune redeschiderea urmaririi penale".

"In doua dintre dosarele redeschise a fost inceputa urmarirea penala cu privire la fapta, respectiv infractiunile de abuz in serviciu, fals in declaratii si uz de fals, iar intr-un dosar a fost dispusa efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Traian Basescu sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj", se arata in adresa PICCJ.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri